akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
28,9057
EURO
31,7597
ALTIN
1.900,65
BIST
8.009,33
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Düzce
Az Bulutlu
15°C
Düzce
15°C
Az Bulutlu
Perşembe Açık
22°C
Cuma Açık
23°C
Cumartesi Çok Bulutlu
20°C
Pazar Çok Bulutlu
16°C

ÖNÜMÜZDEKİ TEHLİKE : KURAKLIK MI, SEL Mİ?

12.12.2022 18:11
715
A+
A-

Su hayattır, su olmadan hayatta, tarımda olmaz. Her canlı yaşamak için suya ihtiyaç duyar. Bazı canlılar daha az su ile hayatını sürdürebilirken bazı canlılar daha fazla suya ihtiyaç duyarlar.

İnsan kendi yaşamı için suya ihtiyaç duyarken, yaşaması için tüketmesi gereken diğer her şey içinde su gerekir. Örneğin 1 kg domates için 224 Lt, 1 kg elma için 822 lt, 1 kg peynir için 3178 lt ve 1 kg sıgır eti için 15425 lt su tüketimi gerekmektedir.

Fındık dengeli bir şekilde yıllık 700 mm yağış alan alanlarda verimli ürün alınabilen bir tarım ürünüdür.

700 mm yağış demek arazide 0, 7 m su yüksekliği, 1 dekar arazide 700 ton su demektir.
Bu çok ama çok büyük bir rakam. Bu tüketime göre ortalama 1 kg iç fındık üretmek için 3-7 ton arası suya ihtiyacımız olduğunu görmekteyiz.

Üretim döneminde topraklarımızın ihtiva ettiği besin elementlerinin fındık ocaklarımıza taşınabilmesi için ortalama olarak aylık 70 saat yağmura ihtiyacımız bulunmaktadır.

Fındık bahçemizde Mayıs-Haziran aylarında dallar üzerinde oluşan gözler, erkek ve dişi çiçek olacaklar, Aralık ayında püskül ve karanfil olacak, Şubat ayına kadar karanfiller döllenecek, Mayıs ortalarında çotanak bağlayacak ve Ağustos ayına kadar gelişip fındık olacaklar.

Gördüğünüz gibi fındığın oluşup toplanabilmesi için 12 ay yetmiyor 16 ay hatta hasat Eylül ayında olursa 17 ay gerekiyor.

Anlayacağınız her 12 ayda 1 defa toplanan fındığın 17 ay dengeli bir şekilde, duraksamadan ihtiyacı olan suya ulaşması lazım.

Bu olmaz ise fındık verimsiz olur.

Küresel ısınmanın etkisi ile yağmurların yağış aralığı artarken yağış hızı arttı. Yağan yağmur şiddetli olunca toprak tarafından emilim sağlanmadan yüzey akışına geçiyor. 2 ay yağmur yağmuyor, sonrasında 2 ayda yağması gereken yağmur 2 günde yağıyor ve yüzey akışına geçiyor. Bu durumda sel ve taşkınlara neden oluyor.

Avrupa kuraklık ile uğraşıyor, özellikle batı Avrupa da kuraklık tüm tarım üretimi etkilemiş durumda.

Ülkemizde de durum iç açıcı değil, son 50 yılda 50 den fazla gölümüz kurudu, kalan büyük göllerimiz de çekiliyor. Trakya bölgemizde son 50 yılın en büyük kuraklığın yaşanmakta.

Fındık üretimimizi devam ettirebilmemiz, fındıkta sürdürülebilir üretimi sağlamamız için tedbir alınması şart.

Hayatımızın her anında su israfı en aza düşürülmeli, tarım alanlarımız da vahşi sulama ivedilikle terk edilmeli, daha az su ile sulama sağlayan basınçlı sulama sistemlerine geçilmelidir. Ağaçlandırma çalışmalarına ara verilmemeli, suyun yoğun kullanıldığı sektörlerde suyun geri dönüşümü mutlaka sağlanmalıdır.

Alınması gereken bir çok tedbirin kamu kuruluşlarınca alınması gerekiyor gibi görünse de üretici ve vatandaş olarak ta her fert üzerine düşeni yapmalıdır.

Tarım ve Orman Bakanlığımızın “Bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesi” proğramı önümüzdeki günlerde başlayacak.

Su kaynaklarına ulaşımı mümkün olan, bir şekilde suyu bahçesine getirmeyi sağlayabilen üreticilerimiz fındık bahçelerine sulama sistemi kurabilmek için bu fırsatı kaçırmasınlar.

Daha zaman var diye düşünmeyin, Zaman her geçen yıl daralıyor, yarın belkide geç olacak.

Yazarın Diğer Yazıları