akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4477
EURO
34,7939
ALTIN
2.448,89
BIST
9.931,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

FINDIK BAHÇELERİ HAVADAN İLAÇLANIR MI ?

28.07.2021 12:07
2.105
A+
A-

 

Bu dönemde fındık bahçelerimizde yoğun olarak başta Amerikan beyaz kelebeği ve fındık kurdu olmak üzere kozalak akarı, dalkıran daldelen , fındık kokarcasından oluşan fındık zararlısı popülasyonu var.

Fındık ocaklarımızın bir tarafının orman olmasından ve toplu mücadele yapılamamasından dolayı tek başına ilaçlama yaparak mücadelede zorlanan , ilaçlamanın masraflı ve işçiliğinin zor olmasından dolayı sıkıntıya giren üreticilerimizin sosyal medya sitelerinde sitemlerine denk gelmekteyiz.

Üreticilerimiz uçakla neden ilaçlanmıyor , tarım ilçe müdürlüğü neden ilaçlama yapmıyor , ilce müdürlüğü neden ilaçlama motoru, tırpan motoru vermiyor gibi sitem etmektedirler.?

Üreticiler  Devlet kurumlarında görev yapan  personellerin başının tacıdır. Devletimizin her kurumu sonuçta milletine yardım ve hizmet etmek için kurulmuş kurumlardır.

Her kurum kendisine kanunla verilen görevleri yerine getirmekle sorumlu olan , disiplin yönünden sıralı  amirlerine hesap veren personellerle görev yapar.

Tabiki tarımsal kesimde çalışan sizlere ve bizlere daha fazla kaynak ayrılması, destek verilmesi, daha fazla imkan ve hareket  olanağı sağlanması hepimizin temel isteğidir.

İlçe tarım müdürlüklerimize makul bir taleple gelen muhtar veya üreticinin geri çevrildiğini , bahçeme bir bakalım tavsiyelerde bulunun diyen bir üreticiye olmaz dendiğini  hiç görmedim.

İlçe müdürlüğümüz teknik elemanları yıl içerisinde gözlem ve tespit amacı ile defalarca fındık bahçelerini program ve araç imkânı ölçüsünde gezer , gözlem ve çalışma yaparlar.

Bakanlığımız  her yıl dönem dönem alet ekipman destekleri , bitkisel ve hayvansal üretim tesis yapımı ve tamiratı destekleri , bitkisel ve hayvansal üretim destekleri , sulama destekleri , ürün ve alan destekleri ve daha bir çok destek programı hayata geçirmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığımız 2021 yılında 24 milyar TL kaynağı üreticileri için kullanan bir kamu kuruluşudur.

Tabi birde istenilenlerin mümkün olma veya olmama , kamu bütçesinde uygun bulunma durumları , sınırlı kaynağı yerinde kullanma ve kaynak israfı yapmama hususları vardır.

Gelelim bu yazımıza neden olan üreticilerimizin  fındık ocakları uçakla veya drone ile ilaçlansın talebine .

FINDIK OCAKLARI UÇAKLA İLAÇLANSIN?

Kızmayın ama mümkün değil .

**Birincisi ovada değiliz uçak etkili mesafeye inemez, sadece su kaynaklarımızı ve doğamızı zehirlemekle kalırız.

**İkincisi etkili mesafeye inse bile ocaklarımız o kadar sık bir durumdaki ilaç bahçenin içine etki etmez. Çoğu bahçeye güneş giremiyor, ilaç nasıl girecek.

**Üçüncüsü uçaktan atıldığı zaman etki edecek ddt etkenli ilaç formları yasaklanalı 10 yıl oldu.

DRONE OLMAZ MI ?

Kızacaksınız ama mümkün değil.

Neden olmaz anlatayım. İlaçlama dronelarının ilaç haznesi en büyüğü 100 lt, çalışma süresi 2 saat . İlçemizdeki ocakların tamamını ilaçlamak için 25.000 ton suya ilaç karıştırıp bahçelere atmamız gerekecek. Bir drone ile ilaçlama yapmamız on yıllar alır. Bizim ilaçlamayı zamanında bitirebilmek için 1.000 adet ve daha fazla drone ihtiyacımız olacak. ( Bu arada en ucuzu 150.000 TL)

Sözün özü İlçemizin coğrafi yapısı, fındık ocaklarımızın durumu ve yoğunluğu, Mücadele alanımızın aynı zamanda yaşam alanlarımız olması ve benzer bir çok sebepten havadan ilaçlama ve mücadele olmaz, olsa da etkisi olmaz, kendi suyumuzu ve yerleşim alanlarımızı zehirlemekle kalırız.

Bu nedenler ile zorlansak da , masraflı olsa da yerden ilaçlama yapmaktan başka bir çaremiz bulunmamaktadır.

Bu noktada birlikte hareket edilebilmesi için kamu kurumlarından öncü olmasını talep etmek , zirai ilaç ve makine yardımı istemek , ilçe tarımda görevli ziraat mühendislerinin teknik ve bilgi olarak yardımını istemek her üreticinin hakkı , imkanları ölçüsünde yardım ve destek te bulunmak ta ilgili kuruluşların görevidir.

Bol ürünlü bir hasat sezonu geçirmemiz dileklerimle.

Yazarın Diğer Yazıları