akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5841
EURO
35,0183
ALTIN
2.456,66
BIST
9.760,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

FINDIKTA YAŞANAN EN BÜYÜK SORUN …

25.05.2021 12:52
1.917
A+
A-

 

Bu yazımızda rakamları , verileri , istatistikleri bir kenara bırakıp  büyük oranda geçimimizi sağladığımız fındık tarımında önümüze çıkan sorunları analiz edelim istedim.

Fındık ; Rize ilimiz  başta olmak üzere bir kaç ilimizde yerini çaya bırakmış olsa da Karadeniz bölgemiz boyunca doğuda Ordu ve çevre illerinin batıda Düzce ve çevre illerinin hakim , egemen bitki örtüsü ve bu bölgelerde yaşayanların ana geçim kaynağı.

Bu ürüne öyle bir mahkumiyetimiz  var ki  seçme , değiştirme şansın yok , münavebe şansın yok, bir kaç yıl ara verme şansın yok , ürettiğini satamazsan öyle gırıp gavurup yeme ile bitirme şansın yok.

Hal böyle olunca doğal olarak sorunu çok olan  bir üretim haline geliyor. Öyle ya buğday eken bir üretici baktı ürün para getirmiyor ,  zarar ediyor münavebe yapar , nadasa bırakır , büyükşehirde işe girer tarlası boş da olsa orda durur , bir kaç sene sonra yine tarımsal üretim yapabilir.

Fındıkta bu mümkün mü ?

 

Özellikle sahil bandındaki üreticilerin nerde ise evinin önündeki sebze bahçesi ve harman yeri amaçlı bıraktığı bir kaç yüz metre yerinden başka  her metre arazisi fındıktır.

 

Peki fındık üretiminin daha iyi olmasının önünde hangi sorunlar vardır, hiç düşündünüz mü ?

Sorunu, sorunları  tespit etmeli  , sınıflandırmalı, birbirine bağlı sorunları sıralamalıyız ki o sorunları tek tek çözerek problemleri aşabilelim ve ana problemi çözebilelim.

 

10 yıldır fındık tarımının tarımsal anlamda tek geçim kaynağı olduğu Akçakoca ilçemizde çalışan , ücretli 10 günlük proje döngüsü eğitiminin üzerine yurt dışında 20 günlük kritik kontrol noktalarının analizi eğitimi almış bir teknik eleman olarak fındık tarımında bu güne kadar adını koyabildiğim yüzden fazla sorun sayabilirim.

Bir o kadar daha adını koyamadığım , göremediğim ,  bilmediğim sorun vardır mutlaka.

Verimli ve Kaliteli fındık üretiminin önündeki en büyük problem- problemler hangileridir ?

– Sürekli artan maliyetler

– Yanlış veya eksik bakım ve çalışmalar

– Yetersiz zirai mücadele

– Yetersiz gübre ve kireç kullanımı

– Toprak analizi yaptırma oranının az olması.

– Su ve rüzgar erozyonuna tedbir alınmaması

– Tarımsal zehir kullanımının çok olması

– İz element analizinin yaptırılmaması

– Organik gübrelere önem verilmemesi

– Toprak işleme ve çapa yapılmaması

– Arazilerin çok dağınık ve eğimli olması

– Ocakların parsel büyüklüğünün azalması

– Fındık ocaklarının yaşlanıyor olması

Vs , vs , vs ,  vs

 

Yeni geldiğim ilk bir kaç yılda aklıma geldikçe gördüğüm problemleri not alıp , bunların sebep sonuç ilişkilerini kurmaya çalışırken üniversiteden hocalarımızla üreticileri bir araya getirelim  bilgilendirelim diye düşündük , ilçe merkezinde eğitimler planladık .

 

Baktık katılım oldukça az oluyor, olabilir işleri güçleri vardır. Onlar gelemiyorsa biz onlara gidelim, köylerimizde gece toplantıları yapalım diye planlamalar yaptık. Büyük köylerimizde bile katılım 5-6 kişiyi geçmeyince;  Verimli fındık tarımının önündeki en büyük engelin

“ÜRETİCİLERİN İLGİSİZLİĞİ “olduğunu anladım.

Fındık tarımında verimli fındık üretiminde üretici neden bu kadar ilgisiz kaldığını araştırdığımızda büyük üreticinin de , küçük üreticinin de  harcayacağı paranın karşılığını alacağını düşünmüyor olduğunu gördüm.

NEDEN DÜŞÜNMÜYOR ?

– Girdi fiyatları aşırı artarken fındık fiyatı yerinde sayıyor  veya önceki yılın altına düşüyor.

 

Neden girdi fiyatları artarken  fındık fiyatı yerinde sayıyor ?

– Üretici alıcının verdiği fiyata direnemiyor.

Neden üretici fiyat veremiyor da , alıcı istediği fiyata alabiliyor?

– Alıcı az , çoğunluğu yabancı kaynaklı ve birlikte hareket edebiliyor , buna karşın üretici çok ve birlikte hareket edemiyor.

– Neden üreticiler birlikte hareket edemiyor ?

İşte bu sorunun nedenlerini sıralayabilir , sebep sonuç ilişkilerini kurabilir ve , bir yerden çözmeye başlayabilirsek ; Birlikte hareket ederiz , bu mümkün olursa  fiyatı üretici belirler ve fiyat üreticiyi tatmin edince “Verimli ve Kaliteli ” fındık üretimi mümkün olur .

 

Ancak birlikte hareket edebilir , beraber zirai mücadele yapabilir , üretimde  ve hasatta tedbirler alabilir en önemlisi de satış stratejisi belirleyebilirsek para kazanabiliriz.

 

İyi güzelde birlikte hareket etmemizin önünde hangi problemler var , neleri aşmalı ve hangi problemleri çözmeliyiz ki bu mümkün olsun ve fiyatı üretici belirlesin.

İnşallah bir sonraki yazıda buna beraber bakalım.

Bir gün gelecek her problemi aşarak bir olacağız ve tarımsal üretimin makus talihini yeneceğiz ben inanıyorum .

SİZDE İNANIN.

Yazarın Diğer Yazıları