akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5933
EURO
35,0082
ALTIN
2.450,52
BIST
9.785,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

BAHÇE TEMİZLİYORUM DİYE .

09.03.2021 07:41
1.091
A+
A-

 

Bahar geliyor , havaların ısınması ile azotlu gübre atmadan önce bahçemde temizlik yapayım , kış öncesi yaptığım budamadan bahçede bıraktığım dalları toplayım diyen üreticiler bahçelerine gelmeye başladılar.

İyide bahçede temizlik yapayım diyen topluyor bahçedeki kıştan kalan tüm odunu , çalı çırpıyı bahçenin ortasında yakmaya başlıyor.

Olmaz kardeşim olmaz…

-Bahçelerimizin organik madde seviyesi her geçen gün düşerken ,

– % 5 üzeri organik madde içeren toprağımızın oranı %15 lere kadar inmişken,

– Topraklarımızın % 60 ından fazlasında organik madde oranı % 3 ‘ün altına düşmüşken,

-Su ve rüzgar erezyonu ile her yıl üst toprağımız taşınıp azalarak zaten 1,5 m yi geçmeyen toprağımız azalırken,

-Organik madde seviyesinin azalması ile toprağımızın tekstürü ,strüktürü, su tutma kapasitesi değişirken,

– Değişen bu yapıdan dolayı toprağımız üzerindeki fındıkları besleyemez hale gelirken.

Bizim azalanı tamamlamaya çalışmak için;

% 89 oranında organik madde içeren fındık dallarını kullanmamız yerine olanı da bitirmek azmi ile bahçenin ortasında ateş yakmamızın hiç bir mantıklı tarafı bulunmamaktadır.

Isınmak için para , çek , senet, bono ,tahvil yakmak gibi , et canım istedi  diye 2 gün önce doğmuş buzağıyı kesmek gibi bir olay bu.

Kök yapısı çok yüzlek olan marul, biber, domates gibi sebze çeşitlerinde çok büyük yatırımlar yapılarak topraksız tarım yapılabilen seralar kurulabiliyor olsa da bizim fındık üretebilmemiz için muhteviyatındaki bitki besin elementlerini fındık ocaklarının kökleri ile alabileceği toprağa ihtiyacımız var.

1 kamyon kuma fındık ocağını güzelce yerleştirerek,  düzenli olarak gübreleyip sularsak fındık ocağı yaşayıp, gelişip fındık verir mi ?

Vermez çünkü köklerin besin elementlerini alabilmeleri için gerekli olan canlılık kumda bulunmamaktadır. Doğal olarak bizim organik madde dediğimiz canlılık olmayınca kum bitki besin elementlerini fındık ocağının alabileceği forma döndüremez.

Toprağımızdaki canlılık kayboldukça , azaldıkça tekstürü değişecek , parçalanıp  ufalanıp maalesef kumlaşacak.

Önümüzdeki 1 ayda bahçemizde olabilecek don tehlikesine karşı ince dalları,  çalı çırpıyı ara ara öbek yapıp , don riski olduğunda duman yapacak sap saman ile  karıştırıp yakmak için kullanırsak tamam .O zaman hem temizlik yapmış hem de don riskinde zararı engelleyecek faaliyette bulunmuş oluruz.

 

Ama o kalın kalın dalları , ağaç parçalarını temizlik yapmak için yakarsanız geleceğimizi de yakmış olursunuz. Fındık dallarını öğütüp , parçalayıp kompost yapımında kullanmamız , kompost yapımını öğrenmemiz lazım.

Üstelik temizlik diye yaktığımız ateş bahçeye sıçrarsa daha büyük felaketlere de yol açıyor. Bahçe yanıyor , ev yanıyor , orman yanıyor.

Belki herkes tek başına alamaz ama en azından 5-10 kişi birleşerek veya muhtarlarımıza aldırarak dal parçalama , öğütme makinesi kullanmaya başlamamız ve o dalları öğütüp,  bahçemizin bir kenarında fermente edip bahçe toprağımıza karıştırmamız lazım artık.

Şayet bu şekilde devam edersek topraklarımızdaki organik madde oranımız daha da düşecek ve verimimiz daha da azalacak.

Bol verimli bir yıl  dileğimle.

 

Yazarın Diğer Yazıları