akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,2772
EURO
35,0355
ALTIN
2.473,33
BIST
10.543,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
23°C
İstanbul
23°C
Açık
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C

FINDIK , NE ZAMANA KADAR OLACAK ?

İnsan varsa tarım, tarım varsa sulama mutlaka vardır.

FINDIK , NE ZAMANA KADAR OLACAK ?
02.11.2020 08:09
464
A+
A-

 

Tarımda sulamanın tarihi tarım ve insan kadar eskiye dayanmaktadır. Yapılan arkeoloji çalışmalar tüm eski uygarlıkların tarımsal üretim yapılan ovalarda büyüdüğünü ve geliştiğini göstermektedir.

İnsan varsa tarım, tarım varsa sulama mutlaka vardır.

Bakara suresi 22.ayeti kerimede : ” Gökten yağmur indirerek bununla sizin için çeşitli ürünlerden rızık çıkardı ”

Bakara suresi 265.ayeti kerimede :”Sağanak yağmur aldığında ürünlerini 2 kat veren bahçenin örneği gibidir. ” buyurulmaktadır.

Yüce Rabbimiz ayeti kerimeler ile ; su olmadan ürün olamayacağını , su ihtiyacını tam alan bahçenin 2 kat ürün vereceğini biz kullarına bildirmiştir.

Her canlının su ihtiyacı farklı olsa da , Su olmadan hiçbir canlının yaşayamayacağı aşikardır.

Hayatını devam ettirebilmek ,ürün verebilmek için her bitkinin ihtiyacı  olan su miktarı farklıdır. Şeftali ile Kayısının, Kivi ile Cevizin ,Antepfıstığı ile Fındığın su ihtiyacı aynı değildir şüphesiz. Ama ihtiyacı olan su olmazsa hiçbiri ürün veremez.

Küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak değişen iklim şartlarına uyabilmek, tarımsal üretimimizi devam ettirebilmek için mutlaka ama mutlaka basınçlı sulama sistemleri gerekmektedir.

Fındık su ihtiyacı yüksek olan bir bitkidir . Sadece Karadeniz bölgemizde yetişmesinin en büyük etkeni 700 mm yağış alması nedeniyledir.

Yılda 700 mm yağış demek arazi yüzeyine yıl içerisinde toplam 0,7 m yüksekliğinde yağış olması demektir ki bu rakam 1 dekar araziye 700 ton yağış demektir. Bir dekar alanda 50 fındık ocağı bulunduğunda ortalama 1 ocak için 14 ton yağışa denk gelmektedir.

Rakamın büyüklüğünü görebildiniz mi?

Giresun bölgemiz de yapılan bir saha çalışmasında % 65 sulama ile fındık ocaklarının veriminin ocak başına 1,42 kg dan 3,60 kg a çıktığı görülmüştür.

Bugüne kadar yağdı ise bu günden sonra da yağar deyip bırakalım mı ?

Daha fazla ve daha kaliteli fındık toplamak için hiç çaba göstermeyelim mi?

Evliya Çelebi 17.yy da yazdığı seyahatnamesinde Edirne’den ağaca çıkan maymunun İran’a kadar yere değmeden gelebileceğinden bahsetmektedir. Aynı bölgede aşırı kesim ve değişen yağış rejimi ile susuzluğa dayanıklı ağaç türleri ile korunan az miktarda ormanları saymazsak bugün binlerce dönüm hububat arazisinde sınır ağaçları bile kalmamıştır.

İşin özü değişen iklim koşulları sonucu önümüzdeki zaman diliminde fındıktan  sulanmadan verim alınması zorlaşacak, verimli fındık üretimi ise mümkün olmayacaktır. Kötü tarafı eğim ve engebeli arazi şartlarından dolayı fındık olmayan alanlarda hububat, sebze bahçesi veya makineli tarım yapmak da kolay olmayacaktır.

Günümüzde verimli ve kaliteli fındık üretebilmek , gelecekte ise az veya çok fındık üretebilmek için sulama sistemlerine ihtiyacımız vardır.

Kendimiz ve gelecek nesillerimiz için bahçelerimizi sulayabilmenin , sulu tarıma geçmenin yollarını aramalı ,bu amaçla çaba göstermeliyiz.

Üreticilerimizin bahçelerine bireysel sulama sistemleri kurabilmesi için Bakanlığımız yıllardır tüm sulama ekipmanlarına % 50 hibe desteği vermektedir.

 

Hadi başlayalım.







ETİKETLER: