Geçen yazımızda tarımsal üretimin önemini ve geleceğini anlatmış, Devletimizin verdiği destekleri anlatmaya başlamış, kısaca Kırsal Kalkınma desteği ve İpard desteklerinden bahsetmiştik.
Yazımıza destekler hakkında kısa bilgiler vererek devam edelim.
3- Uzman Eller Projesi desteklemeleri :
Uzman eller projesi Tarım ve Orman Bakanlığımızın 2019 yılında deneme olarak uygulamaya başladığı hali hazırda Amasya, Düzce, İzmir ve Mardin İllerimizde uygulanan başarılı olunması halinde tüm illerimize yaygınlaştırılması planlanan bir programdır.
Nüfusu yirmi binden az olan yerleşim alanlarında yaşayan, yaşamayı taahhüt eden; tarım, hayvancılık, ormancılık, gıda ve su ürünleri konularında yüksekokul ve üniversite mezunlarının mahallinde uygulayacağı projeler için müracaat imkanı olan programda gerekli eğitimi almış gençlerin tarımsal üretimin içerisinde olması hedeflenmektedir.
Tarımsal üretimin artırılması amaçlı uygulanacak projelere 100 bin TL’ye kadar hibe ödemesi yapılmakta olup, Müracaatlar internet ortamında Bakanlığımızın ilanından sonra alınmaktadır.
4-Genç çiftçi desteklemeleri
Tarım ve Orman Bakanlığımızca yayınlanan 2018-12 nolu tebliğ ile yürürlüğe giren ve uygulama çalışmalarına başlanılan yeni bir programdır.
Hali hazırda köyde yaşayan veya yaşayacağını taahhüt eden 18-40 yaş aralığındaki her tahsil aralığındaki genç nüfusun tarımsal üretimde istihdam edilmesini amaçlayan bir programdır.
Küçükbaş, büyükbaş hayvan alımı, fide ve fidan alımı, kapama bahçe yapımı, fidan üretimi ve daha bir çok konuda 30.000 TL hibe yardımı yapılmaktadır .
Bakanlığımızın başvuru kabul ilanından itibaren İnternet ortamında müracaatların alındığı proğramda genç üretici adayları hazır projelerden birini işaretleyip destek talep edebildikleri gibi kendi projelerini sisteme tanıtıp destek talebinde de bulunabilmektedirler.
5-Faizsiz kredi desteklemeleri
Tarımsal üretimdeki zorlukları ve üreticilerimizin zorlukları aşmada yaşadıkları sıkıntıları gören ve bilen Devletimiz kamu bankaları aracılığı ile her yıl yayınladığı Bakanlar Kurulu kararları doğrultusunda tüm tarımsal konularda kullanılan kredilere %25-100 arasında değişen oranlarda faiz indirimi desteği vermektedir.
Damızlık hayvan alımı, sulama sistemi kurulması, yenilenebilir enerji sistemi kurulması gibi geleceğe yatırım yapan üreticilerimize hem çok düşük faizli veya faizsiz kredi verilirken bu kredinin geri ödeme vadesi 5 yıla kadar uzayabilmektedir.
Faizsiz, düşük faizli kredi imkanından yararlanıp tarımsal üretimini çeşitlendirmek, kapasitesini artırmak veya yatırım ile masraflarını azaltmak isteyen üreticilerimiz kamu bankalarımızdan ve tarım il ilçe müdürlüklerimizden konu hakkında detaylı bilgi alabilirler.
6-Kosgeb veya uygulamalı girişimcilik desteklemeleri
Kosgeb İdaresi Başkanlığımız tarafından Uygulamalı Girişimcilik Desteklemeleri başlığı altında tarımsal üretim ve tarım ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması konularında 50.000 TL hibe, 100.000 TL faizsiz kredi destekleri verilmektedir.
Hibe ve faizsiz kredi desteklerinden yararlanmak isteyen üreticilerimizin yine Kosgeb tarafından verilen 3 gün süren Uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmaları ve eğitim sonunda yapılacak yazılı sınavı geçerek sertifika almaları gerekmektedir.
Destek alabilmeleri için gerekli eğitimi alıp sertifika alan üreticilerimiz den yapacakları tarımsal üretim veya tarımsal ürünleri işleme ve pazarlama konularında hazırlayacakları iş planları ve uygulama planları istenilmektedir. Bu planların hazırlanmasında İşkur ve Sanayi Ticaret Odalarımızca yardımcı olunmaktadır
7- Kırsal Kalkınma ajanslarımızca verilen yerel desteklemeler
Devletimizin Bakanlar kurulu kararları ile verdiği destekler, Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleri ve Kosgep destekleri yanında Kırsal kalkınma ajanslarımız sorumlu oldukları illerde, Valilik ve Kaymakamlıklarımızda sorumlu oldukları il ve ilçelerde tarımsal üretimi destekleyecek programlar uygulamaya koymaktadır.
İlimizin bağlı olduğu Doğu Marmara Kalkınma ajansı senede 2 dönem yüksek bütçeli uygulama ve eğitim proğramları uygulamakta, bu uygulamaların bir kısmında da tarımsal üretim, ürün işleme ve pazarlama konularında hibe destekleri vermektedir.
Kalkınma ajanslarımız bu destekleri verirken kendi sistemleri üzerinden proje kabulleri yapmakta, proje dosyaları kabul edilen vatandaş ve kurumlara gerekli evrakların temini ile hibe süreci başlatılmaktadır.
Kalkınma ajanslarımızın tarımsal sanayi ve alt yapı destekleri yanında
üretimin artırılması ve üretilen ürünlerin işlenmesi amaçları ile de yayınlanan yüksek bütçeli proğramları bulunmaktadır.
Kalkınma ajanslarımızın internet sayfalarının takibi ile bu desteklemelerden yararlanmak mümkündür.
8-Valiliklerimiz ve Kaymakamlıklarımızca verilen destekler
Valiliklerimiz ve Kaymakamlıklarımızda mevcut üretimin artırılması ve yaygınlaştırılması amacı ile tarımsal desteklemeler ve çalışmalar uygulamaktadır.
Valiliklerimiz Özel idare kanalı ile sera kurulması, kapama bahçe yapılması, mantar tesisi kurulması ve daha bir çok konuda verilen hibe yardımlarla tarımsal üretime başlayan insanlarımıza destek olmaktadır.
Bu yazımızda bahsettiğimiz destek programları belli başlı ve miktarı yüksek olan daha çok yeni başlayan üreticilere yönelik programlardır.
Başta Tarım ve Orman Bakanlığımızın daha bir çok şekilde ürün ve alana hitap eden, hayvancılığı teşvik eden, teknoloji ve makine kullanımını yaygınlaştırmaya yönelik desteği bulunmaktadır. Bakanlığımızın internet sayfasından detaylı olarak inceleyebilir, müracaat edebilirsiniz.
Hayırlı ve bol ürünlü sezon dilerim.