akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5723
EURO
34,9777
ALTIN
2.460,03
BIST
9.887,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

TARIMSAL ÜRETİMDE DEVLET YARDIMLARI

18.06.2020 18:10
735
A+
A-

Tarımsal üretim bir toplumun olmazsa olmazıdır. Bir toplumun gelişmişlik seviyesini gösteren kriterlerden en önemlisi bir yılda ürettiği ve tükettiği et, süt, tavuk ve gıda ürünleri miktarıdır.

Tarımsal üretim bir toplumun olmazsa olmazıdır. Bir toplumun gelişmişlik seviyesini gösteren kriterlerden en önemlisi bir yılda ürettiği ve tükettiği et, süt, tavuk ve gıda ürünleri miktarıdır.

Tarımsal üretim yüzyıllar boyunca ihtiyaçları karşılamak için yapılan bir üretim şekli iken gelişen teknolojiye bağlı olarak değişim göstermiş, ihtiyaçların karşılanması yanında iyi bir gelir kazandıran sektör haline gelmiştir.

Ulaşım vasıtalarının çoğalması ve ulaşılabilecek her noktaya yol inşası ile birbirine yakınlaşan yerleşim birimleri nakliyeyi kolaylaştırmıştır. Böylece küçük üreticilerin de ürettikleri ürünleri pazarlayarak değerlendirme imkanları olmuştur.

Gelişen sanayi ve sosyal hayat ile son 100 yılda hızla azalan kırsal nüfus köylerimizdeki faaliyetleri de azaltmıştır. Ancak süreç içerisinde Büyük şehirlerde iaşesini sağlamakta zorlanan, geçim problemleri yaşayan insanlarımız kırsalda yaşamanın ve üretim yapmanın yollarına bakacağı ve bu nedenle önümüzdeki dönemde gerçekleşecek tersine göç ile kırsal nüfusumuzun hızla artacağı görülmektedir.

Tarımsal üretimin önemini bilen Devletimiz bitkisel ve hayvansal üretime çeşitli teşvikler verirken kırsalda yaşamayı ve üretim yapmayı teşvik edecek şekilde desteklemeler de yapmakta tarımsal üretimi ve tarımsal üretimden geçimini sağlayan vatandaş sayısını da artırmaya çalışmaktadır.

Tarımsal üretimin içerisinde olan veya yeni başlayan insanlarımıza büyüklü, küçüklü hangi destekler hangi şartlarla verilmektedir, Tarımsal üretime devam eden veya yeni başlayan üreticilerimiz nerden nasıl destek alabilirler beraber inceleyelim.

1-KIRSAL KALKINMA DESTEKLEMELERİ :
Tarım ve Orman Bakanlığımızca 2007 yılından günümüze 81 ilimizin tamamında uygulanan, her yıl yüksek bütçe ayrılan bir desteklemedir.

Her yıl Haziran – Temmuz aylarında yayınlanan tebliğ ile müracaatlar alınmaya başlar.
Bu program ile başvurusu kabul edilen üreticilere tarımsal ürünlerin işleme, depolama ve kurutmasına yönelik tesis kurmak, büyükbaş ve küçükbaş hayvan büyütme amaçlı ahır ve yardımcı tesislerini yapmak, her türlü su ürünleri işleme ve depolama tesisini yapmak, yenilenebilir enerji kullanan seralar yapmak ve daha bir çok konuda %50 hibe desteği verilmektedir.

Program kapsamında 13.etabı uygulanan geçen yıl 2,5 milyon liralık proje üst limiti vardı. Yanlış duymadınız Devletimiz 2,5 milyon liralık projelere 1,25 milyon lira karşılıksız ödeme yaptı. Tabii ki siz daha az maliyetli bir projede % 50 sini alabilirsiniz.

Bu programda Ekim, dikim veya hayvan alımından ziyade hayvan yetiştirme amaçlı Ahırlar, bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlenebilmesi, kurutulması ve depolanmasına yönelik tesisler desteklenmektedir.

Örneğin Fındık işleme, paketleme fabrikası, Trabzon hurması kurutma ve paketleme tesisi, Kivi depolama ve pazarlama tesisi, Büyükbaş hayvan ahırı, 5 dekarlık güneş enerjili sera ve buna benzer üretim ve işleme tesisleri için bu programdan %50 hibe desteği alınabilir.

2-İPARD DESTEKLEMELERİ :

Finansmanı Avrupa Birliği tarafından karşılanan, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurulu tarafından iş ve işlemleri yürütülen programdır.
İPARD kapsamında 42 ilimizde Tarımsal işletmelerin fiziki varlıklarına yönelik tüm yatırımlar, Tarım ve Balıkçılık ürünlerinin fiziki varlıklarına, işlenmesi ve pazarlanmasına yönelik tüm yatırımlar, Çiftlik ve üretim faaliyetlerine yönelik tüm yatırımlar proje tutarının % 60 na kadar hibe olarak desteklenmektedir.

Düzce İlimiz ve Akçakoca İlçemiz bu program kapsamında olmadığından detaylı bilgi vermek istemedim. Kırsal Kalkınma programından daha kapsamlı olan programın uygulama illerinde bulunan illerde yatırım yapmak isteyen üreticilerimiz Tarım ve Orman Bakanlığımızın internet sayfasından detaylı bilgiye ulaşabilir ve yüksek oranlarda hibe desteği alabilirler.

Bir sonraki yazımızda Genç çiftçi, Uzman Eller programlarını ve faizsiz kredi desteklerini inceleyelim.

Hayırlı ve bol üretimli günler dilerim

Yazarın Diğer Yazıları