akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3454
EURO
34,8480
ALTIN
2.383,17
BIST
10.212,14
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
15°C
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
21°C
Salı Parçalı Bulutlu
24°C

SAFRAN TARIMI BİTMESİN

04.03.2020 06:46
1.087
A+
A-

Fiyat olarak domates tohumundan sonra en değerli bitkiden ve o bitkinin ekonomik değerinden bahsetmek istiyorum , Özellikle çok yüksek oranda yağış almayan, taban suyu seviyesi çok yüksek olmayan orta ve batı karadeniz bölgemizde, gölgede kalmayan güney yamaç arazilerde tarımı mümkün olan bir bitki.

Soğanla üretimi yapılmakta olup soğanlar gömüldüğü alanda 3 yıl boyunca çoğalmakta, senede 1 defada çiçek açmaktadırlar.

Tıbbi ve aromatik bitkilerden olan Safran Osmanlı döneminde özellikle Safranbolu civarlarında çok miktarda üretilen bir bitkidir. Zamanla Safran hasadı yapılırken içerisine karışan yabancı otlara dikkat edilmemesi, erkek çiçeklerin stigma ile toplanması neticesinde kalitenin düşmesi ve İran bölgesinde yetiştirilen safranın fiyatının daha hesaplı olması ve coğrafya olarak daha uygun olması nedenleri ile iran safran çiçeklerinin dünyaya yayılması ile ülkemizde yetiştiriciliği azalmış ve unutulmaya başlamıştır.

Karabük Valiliğimiz ve Safranbolu Kaymakamlığımız safran yetiştiriciliği ile ilgili tarım müdürlüklerimizle beraber kurslar düzenlemekte, üretim sahalarını artırmaya çalışmaktadır.

Batı Karadeniz bölgemizde Bartın İlimizde 2012 yılında uygulanan proje ile safran soğanı tedariki için destek verilen Hasanlar köyünden Pembe YILDIZ isimli üretici 600 m2 alana 120 kg safran soğanı dikimi yapmış, üç yıl toprakta kalan soğanlardan yılda ortalama 250 gr safran 3 yılın sonunda 600 kg safran soğanı elde etmiştir.

Dönümden 500 gr safran elde etmek için mi uğraşacağız? demeden önce safranın satış fiyatına bakmanızı öneririm. 1 gr kaliteli safran yurt dışında 150 dolara kadar satılabilmekte ise de ülkemizdeki satış fiyatı 50-75 tl arasındadır.

Evet yanlış okumadınız kaliteli Safranın kilogramı değil gramı 50-75 TL.

Halen ülkemizin en güvenilir alışveriş sitelerinde orta kalitede İran safranının 100 gr ını 5.000 TL civarında alabilirsiniz.

Bu kadar pahalı ise neden üretimi yapılmıyor?

Soğanla üretimi yapılan Safrandan Bir dekar arazide ilk yıl 150-200 gr, ikinci yıl 400-500 gr üçüncü yıl 500-600 gr Safran elde ediliyor.Tabi bu ideal ortam ve şartlarda bizim şartlarda muhtemelen bunun yarısı olacaktır. 3.yıldan sonra soğanların sökülüp, bölünüp yeni yerlerine dikilmesi gerekiyor.

Soğanlarının ticari değeri de yüksek 1 kg safran soğanı 150 TL ye alıcı buluyor. Tabiki çiçeğinin yanında lafı olmaz.

1 kğ safran elde edebilmek için 150 bin çiçeğin 450 bin tepeciğini hasat etmeniz gerektiğini de unutmayalım.

Safran üretilen alanlarda Ekim ayı ortalarında her sabah çiçekler toplanarak hasad gerçekleştirilir. Daha sonrasında çiçekten ayrılan stigmalar 30 derecede ve gölgede 36 saat kurutularak, tahta kutulara yerleştirilir. Hasat dönemindeki yüksek nem kıymetli olan safran stigmalarının kalitesini düşürmektedir.

50 kg ı 100 lira olan gübrenin çalındığı bir zamanda yaşıyoruz . Kilogram fiyatı 20 TL olan fındığın 2 çuvalını evin altındaki depoya koyunca çalınacak diye uykularımız kaçıyor. Böyle bir zamanda 10 dönüm safran ekimi yapacağımız zaman Eylül-Ekim aylarında bir güvenlik firması ile anlaşıp 3 vardiya nöbet tutturmak gerekecek olsada ;

Küçük alanlarda yapılacak deneme üretimleri ile ideal üretim alanları bulunmalı, ideal ekim alanlarındaki üreticiler ile birebir ilgilenilerek ve her 3 yılda bir safran soğanı hasadı ile ekim alanlarının artırılması gerektiğine inanıyorum.

Kalın Sağlıcakla.

Yazarın Diğer Yazıları