akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5658
EURO
34,9978
ALTIN
2.447,97
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

SAVAŞMAZSAK TESLİM OLURUZ

06.10.2019 17:07
442
A+
A-

İlçemizin tüm tarımsal varlığının Fındık bahçelerinden ibaret olması ister istemez bizleri fındık tarımı ve Fındıkta yapmamız gereken işlerle ilgili konulara itmektedir.

İlçemizin tüm tarımsal varlığının Fındık bahçelerinden ibaret olması ister istemez bizleri fındık tarımı ve Fındıkta yapmamız gereken işlerle ilgili konulara itmektedir.

Tamda bu sebepten İlçemizde fikir ve düşüncelerini köşe yazıları veya sosyal medya paylaşımları şeklinde diğer insanlarımızla paylaşma cesareti gösteren, ilçemizin insanlarına bir parça faydam olabilir mi diye çırpınan herkes bir şekilde fındık tarımında gördüğü eksik ve yanlışlardan bahsetmektedir.

Her birinin birer cevher olduğuna inandığım bu yazarlarımızın ve vatandaşlarımızın yazıları ve paylaşımlarını okurken İçerisinde fındık ve tarım geçen her kelimeyi okuduğumda aldığım zevki size tarif etmem mümkün değildir.

Özellikle Eyüp DURDU abimin ”Canına Yandığımın İnsanoğlu‘ ‘ isimli köşe yazısında Biyolojik dengenin önemi ve korunması hakkında yazdıklarına katılmamak mümkün değil, gerçekten çok güzel ifade etmiş, çok teşekkürler.

Mesleği ve kariyeri ne olursa olsun yapılan her paylaşımda yeni bir şey öğrenmemek, fikir edinmemek mümkün değildir. Her birine canı gönülden şükranlarımı sunuyorum. İyi ki varsınız.. Akçakoca sizinle çok daha güzel.
Bu kadar dilek ve temenniden sonra gelelim konumuza.

Fındık tarımı ile geçimini sağlayan, yılda ortalama 15 ile 30 bin ton fındık üretimi yapılan ilçemizde kış aylarımız yatılacak, boşa geçirilecek aylar değildir.

Kış ayları kaliteli ve verimli fındık üretimimizde hayati önem taşıyan, fındık ocaklarımız ve toprak materyalimizin iyileştirilmesinde mutlaka çalışma içerisinde geçirilmesi gereken aylardır.

Ekim ayı ile Mart ayı arasında soğuk ve yağışlı geçen yaklaşık 150 gün fındık ocaklarımızın dinlenme dönemine geçtiği aylardır.

Bu dönemde Fındık ocaklarımızda budama, kök sürgünü temizliği ve bahçe temizliği gibi bakım işlerini halletmemiz, analiz sonucunda ihtiyaç duyulan bahçelerde Fosforlu ve potasyumlu gübrelemeyi yapmamız, yine ihtiyaç duyulan bahçelerimizde kireçlemeyi yapmamız gereken aylardır.

Ayrıca son bir kaç yıldır artan Amerikan beyaz kelebeği tırtıl popülasyonundan dolayı kış aylarında yapmamız gereken bir iş var ki inanın artık hayati öneme sahiptir. O kadar önemli bir faaliyettir ki eğer pas geçersek savaşmadan yenilmemize bile sebep olabilecektir.

Bu kış mutlaka ama mutlaka bahçelerimizi tırmıkla veya üfleme makineleri ile temizlememiz, topladığımız materyali yakarak imha etmemiz gerekmektedir.

Bu kış bahçe temizliğini hayati öneme taşıyan tırtıllar havaların soğuması ile kendilerine pupa olacak alanlar bulmakta ve pupa olarak kışı geçirmektedir.

Etrafına pupa örerek kışı geçiren tırtıllar bunun için fındık ocaklarımızın diplerini, bahçedeki kuytu alanları kullanmaktadırlar. Toprak içine girmemekte ama tamamen ortada da kalmamaktadırlar.

Bu nedenle bu sene ekim ortalarından kasım ayı sonlarına kadar yapacağımız bahçe temizliği hayati önem taşımaktadır. Çünkü bu sene dipten köşeden yapacağımız temizlikte milyarlarca tırtılı pupa halinde toplamamız ve imha etmemiz mümkündür. İnanın sağlam bir bahçe temizliği ile önümüzdeki bahar aylarında işimiz çok kolaylaşacaktır. Gözden kaçırdığımız her pupa Mayıs ayında kelebek olarak bahçemizde gezecek ve iki seferde bin ile dört bin arasında tırtıl olarak zarar verecektir.

Tırtıllar ile mücadelede ve biyolojik dengenin sağlanmasında kış temizliği ilçemiz için artık hayati önem taşımaktadır.

Savaşmalıyız.. Çünkü savaşmazsak teslim olmaktan başka çaremiz kalmaz.

Yazarın Diğer Yazıları