akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C
Çarşamba Az Bulutlu
20°C

Danıştay kararı 9 ayda geldi

İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın 46 milyon liralık ihaleyle ilgili olarak haklarında verdiği soruşturma iznine Karasu Belediye Başkanı, Belediye Meclisi üyeleri ve bazı belediye çalışanlarının Danıştay’a yaptığı itiraz reddedildi. 1 Şubat 2017 tarihinde verilen karar ilgililere tam 9 aylık gecikmeyle ulaşabildi!

Danıştay kararı 9 ayda geldi
19.11.2017 12:37
447
A+
A-

Karasu Belediye Meclisi’nin Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu’na 2015 yılı Kasım ayında, sadece öngörülemeyen afetlerde geçerli olan 4734 sayılı kanunun 21/b maddesine dayanılarak 100 milyon lira, Aralık ayı meclis toplantısında revize ederek 45 milyon 659 liralık verilen borçlanma yetkisi ile ilgili açılan soruşturmada yeni bir aşamaya gelindi. Danıştay, haklarında soruşturma yapılması kararı verilen meclis üyeleri ve bazı belediye çalışanlarının itirazını reddetti.

DAVADAKİ GELİŞMELER

Bir şikâyet üzerine Bakanlık kontrolörü tarafından hazırlanan ön inceleme raporuyla, meclis üyelerinin yasaya aykırı borçlanma yetkisi verdiği; Başkan, yardımcısı ve bazı belediye çalışanlarının usulsüz ihaleyi alan kişilere mevzuata aykırı avans ödemesi yaptığı; damga vergisi tahsil edilmeden ihale sözleşmesi imzalandığı; bazı kişilere işe gelmediği halde belediyeden maaş ödendiği; belediyeye ait kum ocağından resmiyete aykırı satış yapıldığı; belediye parke şantiyesinin ihalesiz olarak verildiği ve İmar Müdürlüğü’nde usulsüz imar düzenlemeleri iddialarına yer verilerek soruşturma için İçişleri Bakanlığı’ndan izin istenmişti.

BAKAN ONAY VERMİŞTİ

Dönemin İçişleri Bakanı Efkan Ala 18.03.2016 tarihinde verdiği soruşturma iznine Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu ile 23 Belediye Meclisi üyesi ve 21 belediye çalışanı itiraz etmişti. Danıştay 1. Dairesi 1 Şubat 2017 tarihli kararı ile damga vergisi ödemeyerek sözleşme imzalanması iddiası dışında kalan tüm itirazları reddetti ve yargılama yolunu açtı. 1. Daire’nin ret kararı, bilgi için İçişleri Bakanlığı ile itiraz edenlere, gereği yapılmak üzere de Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. Borçlanma kararlarına karşı oy kullanan Adem Filizfidanoğlu soruşturma dışında tutulurken Hamza Uğur’un da Danıştay’a itiraz etmediği öğrenildi. Kararın yaklaşık 9 ay gecikmesi de ‘sumen altı uygulanmış olabilir’ şeklinde değerlendirmelere yol açtı.

DİĞER DAVA SÜRÜYOR

Kamuoyunda 46 milyonluk ihale olarak bilinen soruşturmada Bakanlık Kontrolörü tarafından doğrudan Cumhuriyet Savcılığı’na sunulan tevdi raporu sonrası açılan İhaleye Fesat Karıştırma davası ise sürüyor. Karasu Cumhuriyet Savcısı Hayrullah Şahin tarafından hazırlanan 19.04.2017 tarihli iddianamede, ihalenin 4734 sayılı kanunun 21/b maddesine göre yapılmasını gerektirecek bir husus bulunmadığı… Piyasadan fahiş fiyatlar alınarak yaklaşık maliyetin toplamda 20.746.074,25 TL fazla belirlendiği… İhale sürecinde yapılan hileli davranışlarla 41 imalat kalemi için belediyenin firmaya 36.514.000 TL ödemek zorunda kalarak KDV dâhil en az 21.976.092,26 TL zarara uğratıldığı… İhaleye davet edilen firmaların birbirleri ile bağlantılı olduğu ve bu bağlantıların gizlenmeye çalışıldığı… İhale komisyonu başkanının üyelere ihale dosyasını göstermeyerek gizlediği ve Başkan Mehmet İspiroğlu’nun telkinleriyle farklı zamanlarda imzalattırıldığı… İhale dosyasında mahal listesi bulunmadığı… Selden zarar gördüğü iddia edilen caddelerde herhangi bir imalatın yapılmadığı… Muhtelif mahallelere yapılan futbol sahalarının sel felaketi olduğu iddia edilen tarihlerde var olmadığı ve selden zarar görmelerinin mümkün olmadığı… Firmaların sunduğu fiyat tekliflerinin birebir aynı olduğu, bu nedenle firmaların yaklaşık maliyet bilgilerinden haberdar olduğu suçlamalarına yer verildi.

İKİNCİ DURUŞMA 21 ARALIK’TA

8 Eylül 2017 günü Karasu Asliye Ceza Mahkemesi’nde ilk duruşması yapılan davada katılan 9 sanık dinlendi. Mahkeme, İhale Komisyonu Başkanı Cengiz Kuçhan’ın ve ihaleyi alan firma yetkililerinden Hasan Civaş’ın savunmalarının tespiti için yazılan talimat cevaplarının beklenmesiyle, duruşmaya katılmayan Başkan Yardımcısı Yakup Gençbay’ın zorla getirilmesine karar verdi. Davada ikinci duruşma 21 Aralık 2017’de yapılacak.

Kaynak: www.karasuhaber.com