akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5658
EURO
34,9978
ALTIN
2.447,97
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ATSO PARAYI YATIRDI . BELGELER AKÇAKOCA ADINA TESCİL EDİLDİ.

Akçakoca’nın ünü tüm ülkeye yayılmış kendine özgün lezzet içeren iki  ürününün  ATSO’nun ısrarlı takibi sonucu Akçakoca adına tescili sağlandı.

ATSO PARAYI YATIRDI . BELGELER AKÇAKOCA ADINA TESCİL EDİLDİ.
24.06.2020 17:02
530
A+
A-

Akçakoca’nın ünü tüm ülkeye yayılmış kendine özgün lezzet içeren iki  ürününün  ATSO’nun ısralı takibi sonucu Akçakoca adına tescili sağlandı.

Yıllar önce Akçakoca Ticaret ve Sanayi odasının Akçakoca Sarı Fındığı , Melengüççeği Tatlısı, Mancarlı Pidesi için Türk Patent Enstitüsüne Akçakoca’ adına tescili için başvurduğu Sarı Fındığın tescilinin yapıldığı ancak  Melengüççeği ile Mancarlı Pidenin Düzce İl Tarım  Müdürlüğü adına tescili   ile tamamlanan süreç , ATSO nun ısrarlı takibi ile  Akçakoca adına tescil edilmesi ile  sonuçlandı.

Tescil talebinin yapıldığı günlerde Düzce İl Tarım Müdürlüğünün de Düzce İle hiçbir bağı olmayan iki ürünümüzün tescil müracaatı üzerine her ne hikmetse Düzce Adına Tescil edilen  defalarca Akçakoca tarafından istenmesine karşın Düzce İl Tarım Müdürlüğünce devri yapılmayan   Meşhur Akçakoca Mancarlı Pidesi Ve Melengücceği Tatlısının Patent Hakkının Akçakoca’ya verilmesi için Yukarı Mahalle Muhtarı Mehmet Karabıyık ve Tar. Mah. Der Başkanı Gülden Özdeş ile  girişimlerini sürdüren ATSO Başkanı Mehmet Pazvant’ın yoğun çabaları sonuç verdi. Samsun’a atanan ve konuyu yakından takip  Düzce Valisi Zülkif  Dağlı’nın   “Ürünler Akçakoca’nın dır. Devredin “ talimatıyla  İl Tarım Müdürlüğü ile ATSO arasında protokol yapılmış ve devir hakkı alınmıştı.

Konu ile ilgili olarak bilgisine başvurduğumuz Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M.Nazım Pazvant gerekli harçların yatırıldığını ve önümüzdeki günlerde belgelerin teslim edileceğini belirterek “ Zor bir süreç yaşadık. Ancak  Akçakoca’nın  hakkını  Akçakoca’ya kazandırdık. Dernek Başkanı  Gülten Özdeş ve Muhtarımız Karabıyık ile işin peşini hiç bırakmadık.  Bir hafta on gün içinde  belgelerimiz gelecek. Tarihi pazarda gerekli titizliği gösteren  esnafımıza çerçeveli takdimini yapacağız. Pazarı ziyaret edenlerin göreceği bir büyüklükte panoda da teşhir edeceğiz” dedi.

COĞRAFİ İŞARET NEDİR?

Coğrafi işaret, tüketiciler için ürünün kaynağını, karakteristik özelliklerini ve ürünün söz konusu karakteristik özellikleri ile coğrafi alan arasındaki bağlantıyı gösteren ve garanti eden kalite işaretidir. Coğrafi işaret tescili ile kalitesi, gelenekselliği, yöreden elde edilen hammaddesi ile yerel niteliklere bağlı olarak belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunması sağlanır.
6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 34 üncü maddesine göre;Coğrafi işaret
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri bakımından kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş ürünü gösteren işarettir. Coğrafi işaretler, menşe adı ya da mahreç işareti olarak tescil edilir. Gıda, tarım, maden, el sanatları, sanayi ürünleri coğrafi işaret tesciline konu olabilir.

Menşe adı
Bir ürünün, tüm veya esas nitelikleri belirli bir coğrafi alana ait doğal ve beşeri unsurlardan kaynaklanıyorsa bu durumdaki coğrafi işaretlere “menşe adı” denir. Ürünün üretimi, işlenmesi ve diğer işlemlerinin tümünün belirlenen coğrafi alanın sınırları içinde gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu çerçevede menşe adı olarak tescil edilen coğrafi işaretlerin kaynaklandıkları yöre ile bağları çok kuvvetlidir.
Mahreç işareti 
Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla belirli bir coğrafi alan ile özdeşleşmiş olan; üretim, işleme ya da diğer işlemlerinden en az birinin belirlenmiş coğrafi alan içinde gerçekleşmesi gereken ürünlerin konu olduğu coğrafi işaretlere “mahreç işareti” denir. Hammaddesi veya üretim, işleme aşamalarından bir tanesi yörede gerçekleşen bir ürün mahreç işareti olarak tescillendiğinde diğer üretim ve işleme aşamaları kaynaklandığı yöre dışında da gerçekleştirilebilir.







ETİKETLER: