akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3814
EURO
34,6007
ALTIN
2.391,48
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
17°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C

FINDIKTA DON ZARARINDAN KORUNMAK

03.03.2021 07:54
818
A+
A-

 

Fındık sezonuna iyi bir başlangıç yapmak Mart ortası – Nisan sonu döneminde fındık ocaklarımızı don zararından korumakla mümkün olmaktadır.

Geçen yazımızda yazdığımız gibi fındık kışın Kasım – Ocak döneminde döllenmesini tamamlayarak çotanak gelişimine başlar. Döllenmeden itibaren Mart sonuna kadar yavaş ancak , Martın son haftasından itibaren hızlı bir şekilde gelişmeye başlar.

Çotanak gelişiminin hızlanması ile birlikte hava sıcaklıklarının düşmesine daha duyarlı hale gelir. Bu nedenle fındık üreticilerimizin mart sonundan itibaren sahil şeridinden başlayarak rakım yükseldikçe daha fazla olacak şekilde don zararına karşı hazırlıklı olmaları, tedbir almaları gerekmektedir.

Karadeniz bölgemiz bir tarafı komple deniz ile kaplı olduğundan uzun süreli ve çok şiddetli don afetine maruz kalmamakta ,zarar meydana getiren sıcaklık düşüklükleri daha ziyade daha hafif ve daha kısa süreli meydana gelmektedir.

Bizim fındık üreticileri olarak bu dönemde dikkatli ve temkinli olmamız , meydana gelecek -2 C üzerindeki bir kaç saatlik sıcaklık düşüşünde bir yıl emek verdiğimiz ürünü kaybetmememiz  gerekmektedir.

Peki don zararına karşı ne gibi tedbirler alabilir ,fındığımızı nasıl zarar görmeden koruyabiliriz ?

Bunun için yapmamız gereken öncelikli olarak iyi bir gözlem ve takip olmalıdır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bölgemizdeki sıcaklık düşüşleri kısa süreli olmaktadır. Mart ayı ortalarından itibaren meteoroloji ve diğer

kurumlardan uyarıları takip etmemiz ve dış ortama koyacağımız termometreler ile  gözlem yapmamız ve sıcaklık düşüşünü yakaladığımızda vakit geçirmeden harekete geçmemiz gerekmektedir.

Kısa süreli don zararından toplu tarım alanlarını korunmanın en kolay yolu alçaktan helikopter uçurulmasıdır. Isınan hava yükseldiği, soğuyan hava aşağılara indiği için havanın sirkülasyonla karıştırılması en etkili yöntem olmaktadır.

Bu yöntemi kullanmak ekonomi ve birliktelik gerektirmektedir, yakın zamanda mümkün olmadığı için biz bireysel olarak hangi tedbirleri alabiliriz onları inceleyelim.

-Sıcaklık tehlikeli sınıra geldiğinde bahçenin değişik yerlerinde özellikle de rüzgarın geldiği yönde bol duman veren sap, saman, kuru ot, fındık zürufu, paçavra gibi maddeler yakılarak

fındık ocaklarının ve arazi yüzeyinin duman içinde kalması sağlanırsa don zararı minimuma indirilebilir.

-Sıcaklık düşüşü öncesinde sulama yapılarak don zararı engellenebilir. Su donarken çevresine ısı vererek toprak yüzeyinde sıcaklığın düşmesini önler.

-Havaya su buharı püskürtülerek nem oranı artırılırsa bahçe ısısı yükseltilerek zarar en aza indirilebilir.

– Bahçenin uygun yerlerine konulacak vantilatör ile hava sirkülasyonu sağlanarak soğuk havanın birikmesi ve zarar vermesi önlenebilir.

-Bahçenin uygun yerlerinde odun, kömür, lastik vb. yakarak ısıtma yapılabilirse büyük ölçüde fayda etmektedir.

Uzun süreli ve çok düşük sıcaklıklarda meydana gelen don zararlarında tarım sigortası yaptırmaktan başka alınabilecek bir tedbir bulunmasa da kısa süreli don zararına karşı yukarıda yazdığımız tedbirleri alabiliriz.

Verimli ve randımanı yüksek bir sezon olması dileklerimle…

Yazarın Diğer Yazıları