akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5217
EURO
34,9267
ALTIN
2.455,59
BIST
9.888,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Ordu’da Bir Üretici Fındığının Kilosunu 19 TL. den sattı..FINDIK HASADI, RANDIMAN VE FİYAT OLUŞUMU

19.08.2019 07:49
479
A+
A-

Akçakoca İlçemizde 200.000 dönüme yakın arazide fındık hasadımız başladı.
En baştan Rabbim tüm üreticilerimize bol ve hayırlı ürünler nasip etsin. Bir yıl boyunca bakımını yaptığımız, ilaçlamasında ve gübrelemesinde çalıştığımız ürünümüzü toplama zamanı geldi.
Devletimiz Levant kalite fındığı Toprak Mahsulleri Ofisimiz aracılığı ile 16,5 TL den alacağını açıkladı. Üreticilerimizin korunması ve düşük fiyat baskısına maruz kalmaması açısından çok iyi bir gelişme oldu. En azından üreticimiz fındığı toplarken kaç lira edecek endişesi taşımamış olacak.
Fındık hasadında ürünümüzün randımanını düşürecek, aflatoksin oluşumuna neden olacak hususlardan kaçınmamız gerekmektedir.
Randıman fındığımızın kalitesinin belirlendiği ve fiyat oluşumunda en önemli hale gelen bir etkendir. Eğer fındığımızın randımanı yüksek ise elimiz her zaman daha kuvvetlidir.
Nitekim piyasa 15-15,5 TL iken Ordu illimizde Eser ÇAKMAK isimli bir üretici %62 randımanlı 10 ton fındığını 19,00 TL den sattı. Demek ki randımanlı fındık üretebilsek fiyatla ilgili sıkıntımız olmayacak.
Peki hasat sırasında ve sonrasında nelere dikkat etmeliyiz?
Fındıkların hasat olgunluğuna geldiği bazı özelliklere bakılarak anlaşılmaktadır.

Bu özellikler;
✔Zurufların iyice kızarması,
✔Fındık tanelerinin zuruf içerisinde hareket etmesi,
✔Sert meyve kabuğunun ¾ nispetinde kızarması ve iç fındığın kendine has sertlik ve tadının olması,
✔Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman mevcut meyvelerin ¾’ünün daldan dökülmesi
Fındığın hasat olgunluğuna ulaştığını gösterir.
Fındığın en iyi hasat edilme şekli dalların silkelenmesi ile yerden ve bekletilmeden toplanmasıdır.
Böylece fındıklar tam hasat zamanında toplanır, randıman ve kalite iyi ayrıca dal ve dalcıklar ile gelecek yılın tomurcukları da zarar görmemiş olur.
Hasatta fındığın kızışmasına neden olan naylon çuval kullanılmamalıdır. Jüt veya fileli çuvallar kullanılmalıdır. Çuvallara toplanan fındıklar harman yerine taşınırlar.
Harman yerlerinin hafif bir meyil verilerek betondan yapılması uygundur. Harman yerine getirilen fındıklar yığın halinde bırakılmamalı, 10-15 cm kalınlığında bir tabaka halinde serilerek güneşli havalarda kurumaları sağlanmalıdır.
Harmanlama da fındığın iyice kurumasına özen gösterilmeli, nem oranı kabuklu fındıkta %12’yi iç  fındıkta %6’yı geçmemelidir.
Kurumuş fındıkları çuvallama sabah erken veya akşam geç saatlerde yapılmalı, fındıklar sıcak halde iken çuvallama yapılmamalıdır. Kuruyan fındıklar jüt veya fileli çuvallarda zemini tahta olan depoda yüksek yığınlar oluşturmadan bırakılmalıdır.
Depo olarak kullanılacak yerin serin, kuru ve havalanabilir nitelikte olması durumunda ürün 1 yıl kadar özelliği bozulmadan muhafaza edilebilir.
Fındık üreticilerimiz, belirlenen hasat tarihlerini dikkate alarak hasada başlamalıdır.
Hayırlı ve Bol fındık toplamanız dileğimle.

Yazarın Diğer Yazıları