akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5804
EURO
35,0490
ALTIN
2.458,51
BIST
9.805,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
19°C

MART AYI DERT AYI, AYNI ZAMANDA DA VERGİ AYI

16.03.2020 06:28
700
A+
A-

 

“Mart, ayların çingenesidir, nasıl geçeceği belli olmaz, bitmedikçe de dert bitmez” der atalarımız. Hem kışı, hem yazı yaşatır dengesizdir, kapıdan baktırır kazma kürek bile yaktırır…

Mart ayı, aynı zamanda da vergi ayıdır. Gelir vergisine konu geliri olanların ve birçok verginin beyan edildiği aydır. Belki asıl dert ayı olma sebebi de bundan kaynaklanmaktadır…

Gelir vergisine geçmeden önce Genel Bütçe Vergi gelirleri ile ilgili bazı rakamlar paylaşmak istiyorum.

 

 

Tahmini bütçe içerisinde vergi geliri, 2019 yılı için 853 milyar TL, 2020 yılı için 912 milyar TL olarak öngörülmüştür. 2019 sonu itibariyle 970 milyar TL vergi tahakkuk etmiş, 779 milyar TL. olarak tahsili gerçekleştirilmiştir.

Düzce’mizde ise, 2019 yılında 1,8 milyar TL vergi tahakkuk etmiş, 900 milyon TL tahsilatı gerçekleşmiştir. Bu rakamlar ile Ülke genelinde vergi tahakkukunda 38, tahsilatında ise 78. sırada yer alıyoruz. Tahsilat tutarımızın tahakkuk tutarına oranı ve sıralamadaki yerimizin oldukça düşük olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.

Gelir Vergisi, %20’lik bir pay ile bütçe vergi gelirleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Unsuruna göre tahakkuk veya tahsil edilen gelir üzerinden alınmaktadır.

Unsurları; ticari, zirai, serbest meslek kazancı, ücret geliri, gayrimenkul (kira geliri) sermaye iradı, menkul sermaye iradı ve değer artış kazancından oluşmaktadır.

2019 yılında bu türden gelir elde edenler Mart ayı sonuna kadar beyan edip 1. taksitlerini ödemek durumundadırlar.

Ticari, zirai (gerçek usulde beyan edilenler) ve serbest meslek kazançları vergi usul kanunu esaslarına göre defter ve belge düzenine göre kayıt tutmak ve beyan etmek zorundadırlar. Zarar dahi olsa beyan edilmelidir.

Tevkifata tabi tutulmuş tek işverenden elde edilen ücret geliri, tutarı ne olursa olsun beyana tabi değildir. Birden fazla işverenden ücret geliri elde edenler, ikinci ve sonraki ücretler toplamı 2019 yılı için 40.000 TL’yi aşmıyorsa beyana tabi değildir. Aşıyorsa tüm ücret geliri beyana tabidir.

 

GMSİ ( kira) gelirleri de belli esaslar çerçevesinde beyana tabidir. 2019 yılı için 5.400 TL istisna tutarının üzerinde kalan MESKEN kira gelirleri beyan edilmelidir. Tevkifata tabi tutulan İŞYERİ kira gelirlerinde 40.000 TL ve üzeri beyana tabidir. İŞYERİ kira gelirlerinde 40.000 TL hesabı, diğer gelir unsurları ile birlikte dikkate alınmalıdır.

Tevkifata tabi tutulmayan (basit usule tabi esnafa kiralanan) iş yeri kira gelirlerinde ise, 2.200 TL ve üzeri beyana tabi, aşmayanlar tabi değildir.

Satın alınmak suretiyle sahip olunan gayrimenkuller, beş yıl içerisinde elden çıkarılmış ve satıştan elde edilen kazanç 14.800 TL üzerinde ise, elde edilen gelir değer artış kazancına tabidir ve mart ayı sonuna kadar beyan edilip 1. taksitinin ödenmesi gerekir…

Gelir İdaresi Başkanlığınca yapılan duyuru ile; Yeni Korona Virüs Hastalığı ile mücadele kapsamında zorunlu durum olmadıkça vatandaşlarımızın kalabalık ortamlarda bulunmaması önem arz ettiği, bu çerçevede, vergi mükellefleri tarafından bizzat vergi dairelerine gidilerek yapılan vergi ödeme, beyanname gönderme, dilekçe verme, başvuru yapma vb. işlemlerin Başkanlıkça mükelleflerin hizmetine sunulan WEB veya MOBİL uygulamalar üzerinden elektronik ortamda, hızlı, güvenilir bir şekilde ve 7/24 yapılabileceği hatırlatılmıştır.

Ayrıca Mart ayı, 2020 Emlak ve çevre temizlik vergisi 1. Taksit ödeme zamanının başlangıç ayıdır. Unutulmamalıdır ki, vergilendirilmiş kazanç kutsaldır. “Nerde bu Devlet deme, ver vergini gör Devlet nerde”.

Saygılarımla…

Yazarın Diğer Yazıları