akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,2573
EURO
34,7375
ALTIN
2.386,94
BIST
10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
19°C
İstanbul
19°C
Açık
Pazartesi Açık
22°C
Salı Açık
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Çok Bulutlu
17°C

Abdurrahmani Çelebi

Koyunun Olmadığı Yerde Keçiye Abdurrahman Çelebi Derler

    TOPLAYICI OLMAK YETMEZ, ÇİFTÇİ OLMAK GEREKİR

    16.11.2019 06:53
    747
    A+
    A-

     

    Geçen haftaki ilk yazımızda tanımlarla anlattığımız ve son kısmında yazdığımız gibi biz önce toplayıcı olmayı bırakıp çiftçi sonra üretici olmak için bir çaba göstermeli ,sonrasında ülkemiz fındık üretiminde söz sahibi olan ilçemizin, fındık ihracatında söz sahibi olması için neler yapabiliriz onun yoluna bakmalıyız.
    Peki Toplayıcılıktan Çiftçiliğe geçmek için ne yapmamız lazım hadi beraber bakalım :
    ✔ Öncelikli olarak bitkimizin bir üretim sezonunda ihtiyacı olan bitki besin elementlerini öğrenmemiz, Sonrasında bu besin elementlerinin toprağımızda ne kadarı bulunmakta tespit etmemiz gerekmektedir. Bunun için toprak analizi yaptırmanız yeterli olacaktır.
    ✔ Bitkinin ihtiyacı olan ve toprağımızda yeterli miktarda olmayan bitki besin elementlerini bitkimizin alacağı şekilde toprağımıza vermemiz gerekmektedir. Bunun için  gübreleme yapmalıyız . Gübreleme yapmak için hangi gübrenin ne zaman yapılacağını bilmemiz ve analiz sonucuna göre ne kadar gübre atacağımızı tespit etmemiz gerekmektedir. İlçe Tarım Müdürlüğümüzde veya Ziraat Odamızda görevli Ziraat Mühendislerinden yardım alabiliriz. İnanın hiç beklemediğiniz kadar ilgileneceklerdir siz yeter ki analiz sonucunuzla gidin ve sorun.

    ✔ Gübreleme işlemimizi yaparken, bitkimizin bakım işlerini de ihmal etmememiz gerekecektir. Fındık ocaklarımızdaki en temel bakım işleri Budama, Filiz alma ve bahçe temizliği ( Tırpan) olmaktadır.
    Bu bakım işlerinin nasıl ve ne zaman yapılacağını öğrenmemiz ve zamanı gelen bakım işini aksatmadan yapmamız gerekmektedir.

    ✔ Fındık ocaklarımızda Bitki besleme ve Bakım işlerini yaparken ihmal etmemiz gereken bir diğer işimizde Hastalık ve zararlılarla mücadeledir.
    Fındık ocaklarımıza zarar veren, fındık verim ve kalitemizi düşüren hastalık ve zararlılar ile yapmamız gereken mücadele işlerini ötelediğimiz zaman para, emek ve zaman harcayarak yaptığımız diğer işlerin bir hükmü kalmayacak ve çalışmalarımız boşa gitmiş olacaktır.

    ✔ En son olarak da hasadımızı en uygun zamanda ve bitkilerimize zarar vermeden yapmamız gerekmektedir. Hasat da ocaklarımızı örseleyip fındık dallarımıza zarar verdiğimiz zaman bir sonraki yıl verim düşmekteyiz.
    Unutmamalıyız Önümüzdeki haftalarda her yazımızda bu işlerin birinden detaylı olarak bahsedeceğiz nasip olursa.

    Eğer Bakım ve Besleme ( Analiz, Gübreleme, Budama, Filiz alma, Tırpan ), Zirai mücadele ve Hasatı zamanında ve doğru bir şekilde yaparsak o zaman artık toplayıcı değil Çiftçi olacağız.

    Üretici olmak daha detaylı ve daha zor, Üreticiler bir araya gelip, ortak hareket ederek pazara ürün arzına ve fiyatlarada müdahale edebilen kişiler olduğundan o konuya bir kaç ay sonra sıra gelir inşallah.
    Eğer çiftçi olmak için emek vermezsek bahçemizden emeğimizin, harcadığımız paramızın  karşılığını alamamaya başlarız o zaman daha az ve emek harcayarak fındığımızı toplamaya çalışırız. Bunun sonucunda toplayıcılığımız zamanla yağmacılığa dönüşür.
    Bakarsak Fındık Ocağı bakmazsak Dağ olacak.

    Yazarın Diğer Yazıları