Akçakoca ilçemizde bu sene Kahverengi Kokarca , Amerikan beyaz kelebeği , veya diğer zararlıların yoğun bir zararı olmadı, Sadece KURAKLIK zararı Sakarya ve Düzce’nin yüksek rakımlı köylerinde randımanı 30 – 35 e kadar düşürdü.
Peki ne kadar kuraklık oldu da bu kadar ürün kaybı meydana geldi ?
Eylül 2023-Agustos 2024 ayları arasındaki 2024 üretim sezonumuzda ilçemizde 81 gün yağış gerçekleşti ve toplamda 435 mm yağış düştü .
Bu yağışların büyük kısmı , tam olarak 322 mm si kış dönemi dediğimiz Eylül- Şubat arasında gerçekleşti. Azotlu gübreleme faaliyetine başladığımız Mart başından hasat ayı dediğimiz Ağustos sonuna kadar 24 günde 113 mm yağış oldu.
Tabi ilkbahar ve yaz döneminde yağan bu 113 mm yağış fındık ocaklarının beslenmesi , sürgünlerin yeterince gelişmesi , oluşan meyvelerin gelişmesi için yeterli olmadı.
Daha önceki bir çok yazımızda belirttiğim gibi Fındık sezonda 700 mm gibi yüksek bir miktarda su ihtiyacı olan , saçak kökleri nedeni ile de kuraklığa dayanıksız olan bir bitkidir.
Yeterli suya ulaşamayan bitki kökleri susuzluk yaşamanın yanında bitki besin maddelerini de dallara ve meyvelere taşıyamamakta bu durum ürün kayıplarını meydana getirmektedir.
Son 20 yılın yağış verileri ile fındık ocaklarının her 10 günlük su ihtiyaçlarını karşılaştırdığımız zaman görüyoruz ki Mayıs ayında başlayan su eksikliği Temmuz ayında tavan yapmakta , bu durumda tarımsal kuraklığa neden olmaktadır.
Tarım ve Orman Bakanlığımız her sene yılın ilk iki ayında üreticilerimizin bireysel sulama projelerini desteklemek için ilan açıyor.
Hazırlanan sulama projelerine % 50 oranında hibe desteği verilmektedir. Üstelik bu destek kuyu veya havuz sonrasındaki bütün ekipmanları kapsamaktadır.
30-35 randıman fındık masrafını kurtarmaz.
Gelin bu sene sulama kaynağına yakın olan , imkanı olan , bir şekilde emek ve çaba ile sulanabilir olan bahçelerimize basınçlı sulama sistemlerini kuralım.
Bir kaç yıl içerisinde sulamanın verime ve randımana etkisini hissederiz .