Fındık tarımı yaz kış ara vermeden devam eden ender tarımsal üretim şekillerindendir. Püskül , Karanfil oluşumu ve döllenme kış aylarında gerçekleştiği için fındık ocakları yaprak dökse de hiç ara vermeden çalışır.
Tabi 12 ay faaliyetine devam eden ocakların köklerine , dallarına, yapraklarına , sürgünleri ne ve nihayetinde meyvelerine zarar veren bir çok zararlı bulunmaktadır.
Köklerine ; Mayıs böceği
Dallarına ; Daldelen , Dalkıran , Fındık koşnilleri , Kabuklu bitler , Uzun Antenli Teke böceği .
Sürgünlerine ; Fındık Teke böceği , Fındık filiz güvesi, Vampir Kelebek.
Yapraklarına ; Amerikan beyaz kelebeği.
Meyvelerine ; Fındık kurdu , Kokarca , Kozalak Akarı zararlıları sürekli zarar verir.
Bu kadar zararlı ile Karadeniz coğrafyasında makineli tarım yapılamayan yüksek eğimli bahçelerde uğraşmak fındık ocakları ve nihayetinde o ocaklardan ürün alma çabasında olan üretici için kolay olmamaktadır.
Her bir zararlının zarar zamanı , zarar şekli ve mücadele zamanı farklı olmaktadır. En büyük sıkıntı ise bir çok zararlı ile topyekûn mücadele edilemediği ve fındık bahçelerinin çoğunluğu orman alanlarına komşu olduğu için etkili mücadele edememekteyiz.
Aynı anda ilaçlama yapılması gereken 4.000 dönümlük bir mevkide 4 dönüm bahçesi olan üreticinin tek başına ilaçlama yapması yönünü değiştirmek istediğiniz ırmağın önüne bir kürek taş atmak gibi bir etki yapmaktadır.
Bu ilaçlama ile üreticimiz en iyi ihtimalle diğer bahçelerden biraz daha az zararla seneyi atlatabilmekte , zararlının popülasyonu ile ilgili mücadele sağlanamamaktadır.
Bu sene doğu Karadeniz bölgemizde sezonun başlaması ile birlikte kahverengi kokarca yoğunluğu görüldü . Maalesef üreticilerin çoğunluğu köyde ikamet etmediği ve konuyu önemsemediği için hiçbir mevkide aynı anda ilaçlama yapılamadı. Sonuç olarak bugün bir çok üretici % 30 randıman gelen fındığını satacak yer aramakta.
Yoğun zarar olan Ordu ve Samsun illerimizde kıs mücadelesi çok önemli olacaktır. Kış mücadelesi yapılamaz ve Kahverengi kokarca popülasyonunu artırır ise bu iki ilimizde mücadele çok daha zorlaşacak , muhtemelen bir çok ilçede fındık toplanamayacaktır.
Özellikle gurbetçilerin fındık bahçelerinde mücadele için bahar döneminde bir formül bulunması lazım. Karadeniz bölgemizdeki üreticilerin çoğunluğu başka illerde ikamet etmekte , çalışmakta , fındık dönemi izin alarak bahçelerine gelmektedirler.
Bu sene Doğu Karadeniz’de yaşananları önümüzdeki sene kuvvetle muhtemel Batı Karadeniz bölgemizde bulunan fındık üreticileri de yaşayacaklar. Nedeni ise Kahverengi Kokarca Batı Karadeniz de köylerimizde görülmeye başladı.
Biz kendi bölgemizde kozalak akarının ve Fındık kurdunun % 20-30 ürün zararına, Dalkıran Daldelen ve Mayıs böceğinin % 30-40 verimli dal kaybına alıştık zaten ama özellikle Kahverengi kokarca muhtemelen yoğun zarar verecek zararlı olacak.
Çoğalma hızının yüksekliği bu zararlı ile toplu mücadele edilmesini gerektiriyor. Eğer organize olup kış döneminde mekanik mücadeleyi , bahar döneminde biyolojik ve kimyasal mücadeleyi hep birlikte yapabilirsek nispeten az zararla atlatırız .
Lütfen kış aylarında kışlaklardaki mekanik mücadeleyi atlamayalım. Arada bir bahçelerimizde köy evlerimizde dip köşe kontrolü yaparak kışlaklara çekilmiş zararlıları bulalım ve imha edelim.
Kasım – Aralık aylarında mekanik mücadeleyi düzgün yapar ve bu zararlıyı kışladığı yerlerde bulup imha edebilirsek baharda işimiz kolay olur. Bunun için Kasım ayında bahçelerimizde yakın noktalardaki tüm kapalı alanlarda kontrolleri ihmal etmeyelim. Ahır , çatı arası , depo , evin altında üstündeki boş alanları gözden geçirelim ve zararlıyı bulduğumuz yerde imha edelim.
Yoksa işimiz baharda zor olacak ve Fındık tarımında hiç bir şey eskisi gibi olmayacak.