Bir fındık sezonu daha bitiyor. Üreticilerimiz hasadı bitirmenin ve fındığı kurutmanın telaşındalar.
Bu sene kurak bir sezon geçti ve bazı bölgelerde boş fındık çok yüksek oranda oldu. Batı Karadeniz bölgesinde henüz görünmese de Doğu Karadeniz bölgemizde Kokarca mahsule çok zarar verdi.
Maalesef bazı bölgelerde kokarca zararı ile kuraklık zararı üst üste gelince fındığı satılamaz hale bile gelen alanlar oldu.
Kuraklık ile ilgili uyarıları 10 yıldır ara ara köşe yazıları ve kuraklık haberleri paylaşarak yapmaktayım. Maalesef ülkemizde son 20 yılda 70 den fazla golümüz kurudu kalan 10-15 gölümüz de hızla kuruyor.
Fiyat konusunda yine aynı şeyi söylemek durumundayım. Üretilen ürünün fiyatını satıcı değil de alıcı belirlediği sürece üretici mutlu olmayacak. Üreticiler birlik ve kooperatifler ile bir araya gelip ürettiği malın değerini belirleyecek güç olmak zorundadır.
Gelin önümüzdeki sezon için bir başlangıç yapalım .
Fındık tarımında dinlenmek mümkün değil, en fazla kışın Aralık – Şubat. döneminde 3 ay biraz dinlenirsiniz. Biz daha sezonu bitirmeden geçen Mayıs ayında iki yıllık sürgünlerde oluşan gözler şimdiden 5. aylarına girdiler.
Fındık tarımında sene 12 ay olmasına rağmen kabuklu fındık oluşumu 16 ay zaman aldığı için mola vermek mümkün değil.
Yeni bir başlangıç için bu yıl yeni bir şey yapalım ve fındık zuruflarını yakmayalım. Hem toprağı ve havayı kirletmemiş hem de kendimize toprağın yapısını düzelten , organik madde oranını yükselten, ucuza mal edeceğimiz bir kompost üretmiş olalım.
Olmaz mı ?
Fındık tarımında Eylül ayında yapabileceğimiz en iyi iki faaliyet zuruf ve dallardan kompost yapımı ve toprak analizi olacaktır.
Kompost yapımı :
Kompost her türlü organik atıktan yapılabilen. ,toprağın organik madde seviyesini artıran , yapısını düzelten , canlılığını artıran bir katkı maddesidir.
Maalesef ülke topraklarımızın organik madde oranı her geçen yıl azalmaktadır. Karadeniz bölgemizde diğer bölgelere göre daha iyi durumda olsak ta organik madde düşüşü verimi düşürecek seviyeye ulaşmış durumdadır.
Fındık zuruflari ve bahçemizde ki budama artığı fındık dalları ile her yıl bir sonraki yıl kullanacağımız kompostu hazırlayıp bu şekilde faydalı bir döngü kurabiliriz.
Hatta kompost yapımı işini biraz ciddiye alır ve kullanacağımız organik çeşitliliği artırır , bir miktarda ihtiyaç olan gübreleri kullanırsak bir kaç yılda bahçe verimimizi oldukça artırabilir , kompost tan organik gübre üretimine adım atabiliriz.
Eylül ayı içerisinde yapabileceğimiz bir diğer faaliyette toprak analizi yaptırmak olacaktır. İyi bir gübreleme faaliyeti için esas olan toprağımız da eksik olan bitki besin elementlerini tespit etmek ve bu eksik elementleri eksik olan miktarda toprağımıza vermektir.
İhtiyacımız olan makro ve mikro besin elementlerini ancak toprak analizi ile tespit edebiliriz.
Eğer 3-4 yıldır iz element gübreleri ile gübreleme yapmadı iseniz bu sene iz element analizini de yaptırmayı ihmal etmeyin.
Unutmayalım ki eksik olan veya tamamen bitmiş olan bir veya birkaç iz elementi toprağa vermemiz verimi ve randımanı oldukça yükseltebilir.
Peki toprak analizi nasıl ve nerde yaptırılır :
Doğru bir analiz için öncelikle doğru numune alımı yapmamız gerekmektedir. Maalesef ülkemizde numune alımı yapan bir laboratuvar bulanmamakta olup üretici tarafından götürülen numuneler analiz edilmektedir.
Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerine uğrarsanız toprak numunesini nasıl alacağınız ve nerde toprak analizi yaptıracağınız konusunda ve.kompost yapımı konusunda yardımcı olmaya hazır olacağız.
Yeni sezonun tüm üreticilerimize bereketli olmasını dilerim.