Ülkemiz 740 bin hektar alan ile senelik 600 bin ton fındık üreterek Dünya üretiminin % 60 ını gerçekleştirmektedir.
Ancak son yıllarda önemli bir problem olacak kuraklık verileri hızla artmaktadır. Yağışların toplam miktarının yıllık ortalamaları çok değişmezse de aylara dağılımı ve yağışlı gün sayısı azalmaktadır. Bir ayda yağacak yağmur birkaç saatte yağarak sellere neden olmaktadır.
Ülkemiz genelinde Haziran ayı yağışları son yılların en düşük seviyesinde gerçekleşmiş olup Meteoroloji Genel Müdürlüğümüzün yayınladığı aylık raporlarda nerde ise tüm ülkemizde şiddetli kuraklık yaşanmıştır.
Kurak geçen ayların ardından fındık ocaklarımız da hasat dönemine yaklaşmış bulunmaktayız. 7-8 aydır her fırsatta bir işini hallettiğimiz , yorulduğumuz, emek ve paramızı harcadığımız bahçelerde emeklerin karşılığının alınacağı dönem geldi inşallah.
Bu dönemde dikkat etmemiz , bu seneki randıman ve verimimizi ile önümüzdeki yıl fındık verimimizi etkileyecek hatalardan kaçınmanız gerekmektedir.
Önümüzdeki sene ile ilgili ne alakası var diyeceksiniz. Önce kısaca ondan bahsedeyim. Fındık ocaklarımızda önümüzdeki yılın ürününü meydana getirecek meyve gözleri bu yıl Mayıs – Haziran aylarında sürgünler üzerinde teşekkül ettiler ve gelişmekteler. Şu anda dalların üzerinde bir değil iki yılın ürünü var yani. Ocakların durumu ve bakımı da doğal olarak iki yılı etkilemektedir.
Peki bu yılın ve önümüzdeki yılın fındığını korumak için hasada doğru hasat döneminde ve sonrasında nelere dikkat etmeliyiz :
– Öncelikli olarak bahçelerimizi hasat için temizlerken mümkün olduğu kadar mekanik aletler ile yani tırpan makineleri ile bahçe temizliği yapmaya , ot ilacı denilen herbisitleri atmamaya çalışmalıyız. Zaten kuraklık ile strese giren fındık ocaklarımızı toprağa attığımız zehirle iyice strese sokmamak için uğraşmalıyız.
– Hasada başlamak için acele etmemeli , fındığımızın hasat olgunluğuna geldiğine emin olduktan sonra hasada başlamaya özen göstermeliyiz.
– Hasadı mümkün olduğunca yerden yapmaya , salladığımızda. düşen çotanakları toplayarak yapmaya çalışmalı , dalları sıyırmamaya , yaralamamaya özen göstermeliyiz.
– Topladığımız çotanakların çuvallarda beklemesine müsaade etmemeli, en kısa zamanda harmana sererek kurutmaya almalıyız.
-Bahçeden harmana taşınma esnasında jüt çuvallar kullanılmalı ve fındık çuvallarda bekletilmeden serilmelidir.
-Züruflarından ayrılan fındıklar, bez veya beton zemin üzerine 2-4 cm kalınlığında serilerek, güneşli havalarda her gün 2-3 defa tırmıkla karıştırmak suretiyle 3-4 gün boyunca kurutmalıyız.
– Harman yerinde yağışlı günlerde harmanda ıslanmayı engellemeli , fındığın üzerini düzgünce kapatmalıyız.
– Doğru kurutma fındığın lezzetli olmasında önemli bir etkendir. Kurutulan meyvelerde nem oranı kabuklu fındıkta % 12, iç fındıkta % 6′ yı geçmemelidir.
– Kuruttuğumuz ve patozda ayıkladığımız fındığı çuvallayıp depolarken çuval altlarını hava alacak şekilde depolamalı , aflotoksin ve diğer mantarı hastalıkların oluşumuna neden olacak ortamlardan uzaklaştırmalıyız.
– Depolama yaptığımız alanlarda haşere ve böceklere karşı tedbir almayı ,. ilaçlama yapmayı ihmal etmemeliyiz..
Kıymetli üreticilerimizin hasadı kolay , mahsulü randımanlı , parası bereketli olsun inşallah.