Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın, Giresun’da fındık dallarında mahsulün baskın olarak görüldüğü konusuna ilişkin açıklamalarda bulundu. Aydın, şu anda fındık rekoltesi için vaktin çok erken olduğunu ifade ederek temmuz ayını işaret etti. Ayrıca döllenmeyen ürünün sayımı yapılarak gerçek veriye ulaşılamadığını söyledi.
Ulubey Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Aydın, fındık hasadına 3 ay kaldığını ve bu süre zarfında çok etken etkili olacağını ifade etti. Aydın açıklamasında, “Fındığın toplama sezonuna 3 ay var. Fındık toplayana kadar biz her zaman şunu diyoruz, temmuz ayında yapılacak rekoltedir, gerçek rekolte. Çünkü bu sürece kadar, bakın dolusu var, yağmur var, seli var, bir sürü badireden geçecektir bu fındık. Şu anda açıklanan rakamların hiçbir gerçeği yansıtmadığını biz her zaman söylüyoruz. Burada ben gerçek üreticinin de şu anda fındık baskındır, değildir bağlamında bir şey söylediğine inanmıyorum.” dedi.
Aydın, sosyal medyada yapılan açıklamaların halkı yanıltıcı içerikler yer verildiğini belirterek “Bugün fındık yevmiye, fındık motoru vurma yevmiyesini vs. açıklayan sosyal medyalar da var. Bunlar gerçeğin dışında yazılan, çizilen, olmayan sözler. Geçtiğimiz yıllarda tecrübe edindik. Ne dediler? 850 bin ton fındık vardı dediler. Resmi açıklamada 600 küsür bin ton fındık yazdılar. Bakın kokarca belası var başımızda, ciddi bir sorun. Hala sahilde ne kadar fındık olacağını bilmiyoruz. Giresun’da artık şu kadar fındık vardır, yoktur. Onu biz ne haddimiz, ne hakkımız ama şu kadarını biliyoruz. Şu anda açıklanan rekoltenin hiçbir zaman tutmadığını yıllardır tecrübe edindik.” açıklamasında bulundu.
Aydın, döllenmeyen fındığı rekolte sayımında esas alındığının yanlış olduğunu belirtti. Aydın, “En büyük sorun geçen yıl döllenme de yaşadık. İşte şu kadar çotanak saydık dediler. Fındık biliyorsunuz kırılmadan, tek tek belli bir ölçülerde kırılmadan tespiti yapılmaz. İşte olgunluğu olmayan fındık, yani döllenmeyen fındığı, fındık rekoltesine yazdılar. Yaklaşık 200 bin ton gibi de bir yanılgı yaptılar. Bu sonuçta milletin cebine girecek paraya da yansıyor. Nasıl yansıyor? Toplam fiyatını etkiliyor. Biz burada olmayan rakamları ne kadar söylersek, üstelik bu fiyatı belirleyenler de yanılıyor. Geçen yıl aynı bu şekilde oldu. Maliyeti 84 lira olan bir fındığa 82-83 lira bir fiyat açıkladılar. Yani olmayan bir rakam açıkladılar.” ifadesine yer verdi.
Aydın rekolte sayımında esas olarak temmuz ayının dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak “İnşallah öyle bir handikapa kapılmayız. Biraz sakin olmak lazım. Sonuçta temmuz ayı içinde her yerde olacak sayım yapılacaktır. Burada ziraat odalarının ticaret odasının, il tarım müdürlüğünün bir sürü ihracatçılar, bir sürü yerin temsilcisi var. Adaletli bir şekilde sayım yapılacaktır. Bu sayımı beklemeleri lazım.” açıklamasını yaptı.
Ordu’nun Gürgentepe ve Gölköy ilçesinde bugün ve geçen gün dolu yaşanması üzerine değerlendirmede bulunan Aydın, “Sonuçta fındık olgunlaşmaya başladı hem yaprağı hem de meyvesi. Bir zarar verilmiştir ama yüzde kaçtır nedir? tespit yapılmadan buna da bir şey demek yanlış olur.” ifadelerinde bulundu.
Kaynak; ORDU OLAY/KAAN ÖZEL