akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3605
EURO
34,7733
ALTIN
2.394,83
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C

FINDIKTAN PARA KAZANABİLMEK İÇİN

19.09.2023 08:45
1.734
A+
A-

Geçtiğimiz sezon normal bir bakımda 1 dekar bahçenin bakım, ,zirai mücadele ve hasat için ortalama masrafı 8.000 TL ye ulaşırken bunun 5.000 TL si budama , filiz alama , bahçe temizliği , zirai mücadele , tırpan ve hasat için işçilik giderleri oldu.

30 dekar fındık bahçesinde üretim yapan ortalama bir üretici için yılda 150.000 TL iscilik gideri çocuk okutan , ailesini geçindirmeye  çalışan bir üretici için çok büyük bir rakam.

Fındık tarımı ile para kazanmak , geçimimizi sağlamak istiyorsak o zaman fındık işçiliğini kendimiz yapmanın çaresini bulmalıyız.

Budama ve bahçe temizliğini , gübre atmayı filiz almayı ,tırpanı çocuklarımıza öğretmeli , hasadı ailece yapmanın yollarını aramalı, gençlerimizin bahçede çalışması gerektiğini öğrenmesini sağlamalıyız.

O zaman para kazanmamız mümkün diğer türlüsü bir cebine toplayıp diğer cebinden dağıtmaktan öteye gecmeyecek maalesef.

Tanıdığım bir çok üreticinin evinde gençler bahçeye hiç gitmeden büyüyorlar ki bu hiç iyi değil.

Bir diğer sorun ise dönümde 120-130 kg fındık toplayarak para kazanmamız artık zor. Sezon boyunca on bin lira para harcayıp sezon sonunda on bin liralık fındık toplarsak bu is yürümez. Verimi artırmalı , bahçelerimiz de verimi artırmak için cabalamaliyiz.

Bunun içinde öncelikli olarak ilgili olmalı, bilgili olmak için çaba göstermeliyiz.Bakım ve mücadele faaliyetlerini öğrenmeli, doğru zamanda ve doğru miktarda gübre atmayı, zirai mücadeleyi , budamayı ögrenmeliyiz.

Toprağımızı ve fındık ocaklarımızı maksimum verim alınabilir hale getirdikten sonra geriye iklim şartlarının iyi gitmesi için tevekkül etmek kalır.

En büyük israfı eksik verimle ürün toplayarak yapmakta , almamız gereken maksimum verimi alamadığımız için zorlanmaktayız.

Şimdi diyeceksiniz ki iyi güzel ama para kazanmak için ilk olarak ürettiğimiz fındığı değerinde satmalıyız.

Haklısınız ama onun içinde öncelikli olarak bir araya gelebilmenin , birlikte hareket edebilmenin ,fındığı alivre satmamanın, emanete vermemenin yollarını aramamız lazım.

Bunları yapamazsak fındık ancak az olduğu yıl para eder , o zamanda az olduğu için yine az kazanırız.

Yazarın Diğer Yazıları