akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3627
EURO
34,6451
ALTIN
2.388,79
BIST
10.179,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
22°C

FINDIK HAKKINDA SON KELAM…

09.08.2023 22:36
1.448
A+
A-

Yorucu ve zorlu bir fındık sezonunun sonuna geldik.12 Ağustos ta hasat zamanı başlıyor inşallah…

Bu sezon 30 Mart-1 Nisan tarihlerinde don zararı oldu. Akçakoca için Kurukavak , Küpler gibi yüksek rakımlı köylerde evin ihtiyacı bile toplanamayacak gibi görünüyor.

Karadeniz de Orta ve Sahil şeridinde ise iki kere aşırı rüzgar olayı meydana geldi . Akçakoca henüz belli değil ama Ordu sahil bölgesinde fındığı toplamaya başlayan üreticiler geçen senenin yarısını topladığını söylemekteler.

Devam eden fiyat artışları bahçelerle ilgilenmeyi zorlaştırdı. Sezon boyunca devam eden nemli havaların ardından bastıran kavurucu sıcaklar ile fındık ocakları da verimli beslenmedi. Muhtemelen kusurlu ve boş fındık oranı geçmiş yıllara göre fazla olacak.

Bahçelerde hasat yevmiyesinin çok yükselmesi , hasatta her on işçiye bir aşçı bir veya iki dayıbaşı yevmiyesi üreticileri düşündürmekte. Zaten gelen isçilerin yarısı çoluk çocuk, kilo işi toplayın desen hiç biri yanaşmaz. Toplayabilen fındığını ailesi ile toplasın, üç günde değil de on günde toplasın ama kendi toplasın. İşçilik artık eskisi gibi değil maalesef.

En önemlisi ise fındığı acele etmeden hasat olgunluğuna geldikten sonra toplamak.Bir sene beklediğimiz , çocuğumuzun okul masrafları, ailemizin geçim kaynağı fındığı acele edip ziyan etmemek lazım.

Fiyat konusunda serzenişler var , üretici haklı bir yıl emek verdiği ürününü değerinde satmak istiyor. Ama unutulmaması gereken devletimizin açıkladığı müdahale alım fiyatıdır. Bu fiyatın üzerinde satmayı sağlayacak birlikteliği oluşturmaya , bir arada hareket etmeye çalışmalıyız. Bu ancak mecidiyeköy escort kooperatifçiliğin gelişmesi ile mümkün.

Lütfen hasat sırasında bir sonraki yıl fındık olacak gözlerin dallarda gelişmekte olduğunu unutmayın dalları kırmadan sıyırma dan hasat edin , hasat ettiğiniz ürünü güzelce kurutup , uygun ortamda muhafazaya alın, emanete vermeyin , hırsızlık riski veya acil ihtiyaç yoksa ihtiyacınızdan fazlasını satmayın. Belki o zaman fiyat üretici lehine bir parça değişir.

Hayırlı ve bol ürünlü hasat dilerim.

Yazarın Diğer Yazıları