Bu sezon 30 Mart-1 Nisan tarihlerinde don zararı oldu. Akçakoca için Kurukavak , Küpler gibi yüksek rakımlı köylerde evin ihtiyacı bile toplanamayacak gibi görünüyor.
Karadeniz de Orta ve Sahil şeridinde ise iki kere aşırı rüzgar olayı meydana geldi . Akçakoca henüz belli değil ama Ordu sahil bölgesinde fındığı toplamaya başlayan üreticiler geçen senenin yarısını topladığını söylemekteler.
Devam eden fiyat artışları bahçelerle ilgilenmeyi zorlaştırdı. Sezon boyunca devam eden nemli havaların ardından bastıran kavurucu sıcaklar ile fındık ocakları da verimli beslenmedi. Muhtemelen kusurlu ve boş fındık oranı geçmiş yıllara göre fazla olacak.
Bahçelerde hasat yevmiyesinin çok yükselmesi , hasatta her on işçiye bir aşçı bir veya iki dayıbaşı yevmiyesi üreticileri düşündürmekte. Zaten gelen isçilerin yarısı çoluk çocuk, kilo işi toplayın desen hiç biri yanaşmaz. Toplayabilen fındığını ailesi ile toplasın, üç günde değil de on günde toplasın ama kendi toplasın. İşçilik artık eskisi gibi değil maalesef.
En önemlisi ise fındığı acele etmeden hasat olgunluğuna geldikten sonra toplamak.Bir sene beklediğimiz , çocuğumuzun okul masrafları, ailemizin geçim kaynağı fındığı acele edip ziyan etmemek lazım.
Fiyat konusunda serzenişler var , üretici haklı bir yıl emek verdiği ürününü değerinde satmak istiyor. Ama unutulmaması gereken devletimizin açıkladığı müdahale alım fiyatıdır. Bu fiyatın üzerinde satmayı sağlayacak birlikteliği oluşturmaya , bir arada hareket etmeye çalışmalıyız. Bu ancak kooperatifçiliğin gelişmesi ile mümkün.
Lütfen hasat sırasında bir sonraki yıl fındık olacak gözlerin dallarda gelişmekte olduğunu unutmayın dalları kırmadan sıyırma dan hasat edin , hasat ettiğiniz ürünü güzelce kurutup , uygun ortamda muhafazaya alın, emanete vermeyin , hırsızlık riski veya acil ihtiyaç yoksa ihtiyacınızdan fazlasını satmayın. Belki o zaman fiyat üretici lehine bir parça değişir.
Hayırlı ve bol ürünlü hasat dilerim.