2023 Yılı Düzce Ziraat Odaları İl Koordinasyon Toplantısı Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk başkanlığında Düzce Ziraat Odasında yapıldı.
Fındık taban fiyatı, TMO nun alım politikası ve alan bazlı gelir desteği konularının ele alındığı toplantıya , Düzce Ziraat Odası Başkanı Ramazan Öztürk, Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Kadir Mutioğlu, Yığılca Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Yılgın, Cumayeri Ziraat Odası Başkanı İhsan Keleş, Gümüşova Ziraat Odası Başkanı Mafil Tavlı, Gölyaka Ziraat Odası Başkanı Metin Şirin, Çilimli Ziraat Odası Başkanı Kemal Meydan, Kaynaşlı Ziraat Odası Başkanı Fahrettin Şahin Katıldı.
Toplantı sonrasında alınan kararları içeren bir rapor hazırlayan Koordinasyon kurulu tespitlerini ilgililere ulaştırma kararı aldılar.
Artan girdiler sonrasında fındığın kg maliyetinin bugün itibariyle 79. 80 TL olduğu, üreticinin beklentisinin en az 119, 70 TL olduğu vurgulanan Düzce İl Koordinasyon Kurulunun hasat zamanı yaklaşan fındık ile ilgili aldığı kararları içeren açıklama şöyledir;
“ Son 1 (Bir) yıl içerisinde gübre ve ilaç; asgari ücretin artışından, dolardaki kur farklarından ve ekonomik şartlar göz önünde bulundurulduğunda 2023 yılı fındık maliyeti 79,80 TL’dir.
Müdahale Alım Fiyatı asgari 119,70 TL olmalıdır.
Köylerde ve çiftçilerimiz arasında yapmış olduğumuz geziler neticesinde çiftçilerimizin ve bizlerin Müdahale Alım Fiyatının 119,70 TL olması gerektiği TMO’nun ve hükümetimizin çiftçimizi ve bizleri mağdur etmeyecek bu fiyatın altında bir fiyat açıklamaması dileğimizdir.
TMO tarafından açıklanacak 2023 yılı Müdahale Alım Fiyatı kadar alım şartları ve kriterleri de çiftçi lehine piyasa fiyatı ve piyasa düzeni oluşması adına son derece önemlidir.
Alan bazlı gelir desteği en az 500 TL’ye çıkartılmalıdır. Çünkü, 10 yıldır revize yapılmamıştır.
Toprak Mahsulleri Ofisi bu yıl, geçen yıl değiştirerek uygulamaya koyduğu üretici lehine alımları kolaylaştıran kriterleri bu yıl da devam ettirmelidir.
Bu yıl da TMO’dan beklediğimiz alım kriterleri;
1) Rutubet Oranı: %6,5’e kadar,
2) Sağlam İç Fındık Oranı: %40 ve üzeri,
3) Buruşuk İç Fındık Oranı: %10 ve altı ,
4) Çürük ve Bozuk İç Fındık Oranı: %5 ve altı
5) Yabancı Madde Oranı (taş, toprak vb.): %0,5 ve altı,
6) Çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı: %10 ve altı,
7) İlçelerin Rekoltelerine Göre Tespit edilen dekar başı verimlilik rakamlarına göre uygulanan alım kotaları %50 oranında arttırılarak belirlenmeli ve randevu verilmelidir.
2023 yılı Fındık Hasadının Ülkemiz ve üreticilerimiz için kazançlı ve bereketli olmasını diler, saygılar sunarız.”