Çok yıllık dikili tarım ürünleri arasında en fazla emek isteyen , en çok zaman harcamak gerektiren , en fazla hastalık , zararlısı olan ve hasadı en zor olanlarından biri Fındık tarımıdır.
Peki dünya üretiminin yarısından fazlasını gerçekleştirdiğimiz fındık tarımında ilerleme sağlamış durumda mıyız ?
Maalesef Hayır.
Dönümde toplanan Fındık miktarında, üreticilerin örgütlenmesinde , fındığın işlenmesi ve sanayi gelişiminde ,çeşitlerin geliştirilmesinde , bahçelerin rehabilitasyonu da ve diğer bir çok konuda maalesef Cumhuriyetin ilk yıllarında neredeysek yaklaşık aynı yerdeyiz.
KİDLİN yasası bir problemi net bir şekilde ortaya çıkarırsanız yarısını çözmüş olursunuz demektedir. Problemi net bir şekilde ortaya çıkardığımıza göre yarısını çözdük inşallah.
( Kalan yarısı daha zor maalesef )
Peki fındık tarımında neden dikili alanları genişletmekten başka ilerleme sağlayamıyor ve yüz yıl öncesi verim ortalaması ile katma değer üretemeden kabuklu fındık olarak satarak yeterli geliri sağlayamıyoruz ?
GİLBERT yasası bir problemle karşılaştığın da istenen sonuca ulaşmak için en kolay yolu bulmak senin sorumluluğundadır demektedir. Demek ki üreticiler olarak ya mevcut durumdan memnunuz yada bir araya gelip istediğimiz sonuçlara ulaşmak için hangi yolları denemeliyiz bu yollardan en kolayları hangileri karar veremiyoruz.
İyide tek başımıza yada bir kaç kişi karar verip ilerleme sağlamamız mümkün olabilir mi , tüm bölge olarak bir araya gelip alamadığımız kararları bir il , ilçe veya köy olarak alamaz mıyız ?
Bu aşamada FOLKLAND yasası devreye girmektedir. Folkland yasası bir konuda karar merci değilseniz ve karar vermek zorunda değilseniz karar vermeyin demektedir. Bizde maalesef alınması gereken kararlar olduğunu bilsek te bir bölgedeki fındık üreticileri olarak kendimizi karar merci olarak görmediğimizden her zaman o kararları başkasının vermesini beklemekteyiz.
Biz ; üretimde , zirai mücadele de , satışta karar alamayıp birlikte hareket edemeyince
Meşhur MURPY yasası işlemeye başlamaktadır. Bir olayın gerçekleşme ihtimali eşit olan neticelerinden hangisi zararınıza olacaksa o ihtimalin gerçekleşme olasılığı diğerlerinden fazladır. Zararımıza olan netice ne kadar kötü sonuçlar doğuruyor ise gerçekleşme ihtimali o kadar artar. Bizde de işte aynen bu oluyor ve sonuç en zararımıza olacak şekilde gerçekleşiyor.
“İyide içimiz karardı kardeşim bu yasaların hiç mi fındık üreticilerinden taraf olanı yok , hepsimi bize karşı” diyorsanız ne kadar bir araya gelebilirsek o kadar gelip WİLSON yasasına kulak vermemiz gerekiyor.
WİLSON YASASI: ÇALIŞTIĞIN İŞTE BİLGİ VE ZEKAYA ÖNEM VERİRSEN HER ZAMAN KAZANIRSIN.
“KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN”