akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,2828
EURO
34,6228
ALTIN
2.409,35
BIST
10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
17°C
Cumartesi Az Bulutlu
19°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C

BİLİNEN 5 YASANIN FINDIĞA YANSIMALARI

A+
A-

Çok yıllık dikili tarım ürünleri arasında en fazla emek isteyen , en çok zaman harcamak gerektiren , en fazla hastalık , zararlısı olan ve hasadı en zor olanlarından biri Fındık tarımıdır.

Peki dünya üretiminin yarısından fazlasını gerçekleştirdiğimiz fındık tarımında ilerleme sağlamış durumda mıyız ?

Maalesef Hayır.

Dönümde toplanan Fındık miktarında, üreticilerin örgütlenmesinde , fındığın işlenmesi ve sanayi gelişiminde ,çeşitlerin geliştirilmesinde , bahçelerin rehabilitasyonu da ve diğer bir çok konuda maalesef Cumhuriyetin ilk yıllarında neredeysek yaklaşık aynı yerdeyiz.

KİDLİN  yasası bir problemi net bir şekilde ortaya çıkarırsanız yarısını çözmüş olursunuz demektedir. Problemi net bir şekilde ortaya çıkardığımıza göre yarısını çözdük inşallah.

( Kalan yarısı daha zor maalesef )

Peki fındık tarımında neden dikili alanları genişletmekten başka ilerleme sağlayamıyor ve yüz yıl öncesi verim ortalaması ile katma değer üretemeden kabuklu fındık olarak satarak yeterli geliri sağlayamıyoruz ?

GİLBERT yasası bir problemle karşılaştığın da istenen sonuca ulaşmak için en kolay yolu bulmak senin sorumluluğundadır demektedir.  Demek ki üreticiler olarak ya mevcut durumdan memnunuz yada bir araya gelip istediğimiz sonuçlara ulaşmak için hangi yolları denemeliyiz bu yollardan en kolayları hangileri karar veremiyoruz.

İyide tek başımıza yada bir kaç kişi karar verip ilerleme sağlamamız mümkün olabilir mi , tüm bölge olarak bir araya gelip alamadığımız kararları bir il , ilçe veya köy olarak alamaz mıyız ?

Bu aşamada FOLKLAND  yasası devreye girmektedir. Folkland yasası bir konuda karar merci değilseniz ve karar vermek zorunda değilseniz karar vermeyin demektedir. Bizde maalesef alınması gereken kararlar olduğunu bilsek te bir bölgedeki fındık üreticileri olarak kendimizi karar merci olarak görmediğimizden her zaman o kararları başkasının vermesini beklemekteyiz.

Biz ; üretimde , zirai mücadele de , satışta karar alamayıp birlikte hareket edemeyince
Meşhur MURPY yasası işlemeye başlamaktadır. Bir olayın gerçekleşme ihtimali eşit olan neticelerinden hangisi zararınıza olacaksa o ihtimalin gerçekleşme olasılığı diğerlerinden fazladır. Zararımıza olan netice ne kadar kötü sonuçlar doğuruyor ise gerçekleşme ihtimali o kadar artar. Bizde de işte aynen bu oluyor ve  sonuç en zararımıza olacak  şekilde  gerçekleşiyor.

“İyide içimiz karardı kardeşim bu yasaların hiç mi fındık üreticilerinden taraf olanı yok , hepsimi bize karşı” diyorsanız ne kadar bir araya gelebilirsek o kadar gelip WİLSON yasasına kulak vermemiz gerekiyor.

WİLSON YASASI: ÇALIŞTIĞIN İŞTE BİLGİ VE ZEKAYA ÖNEM VERİRSEN HER ZAMAN KAZANIRSIN.

“KURBAN BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN”

Yazarın Diğer Yazıları