akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3934
EURO
34,7795
ALTIN
2.397,20
BIST
10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
18°C
Pazar Açık
20°C
Pazartesi Açık
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

  KATİL GAL ARISIYLA  MÜCADELE AKÇAKOCA’DA ETKİN TEMPO SÜRÜYOR

  KATİL GAL ARISIYLA  MÜCADELE AKÇAKOCA’DA ETKİN TEMPO SÜRÜYOR
12.06.2023 16:59
298
A+
A-

İlk olarak 2014 yılında Yalova ile Bursa bölgelerinde görülen 2021 yılından itibaren  Akçakoca ormanlarında da  görülmeye de başlayan Kestane ağaçlarına arız olan Dryocosmus kuriphilus (Gal Arısı) ile mücadele  etkin bir şekilde sürdürülüyor.

Hızlı bir şekilde yayılım gösteren Gal arısıyla 2021 yılından beri mekanik ve biyolojik mücadele çalışmaların etkin bir şekilde sürdüğü  Akçakoca’da  ; Bolu Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde kurulan laboratuvarda son iki yıldır Gal arısının yırtıcısı olan Torymus sinensis üretiminin   yapıldığı belirtildi.

 

Konu ile ilgili olarak Akçakoca Orman İşletme Müdürlüğünden yapılan bilgilendirmede “Kestane ağaçlarında arız olan Gal arısı kestane ağaçlarında gal oluşumuna neden olmaktadır, bu da ağaçlarda meyve üretimi verimini düşürmektedir. Aynı zamanda arıcılık faaliyetlerini de olumsuz olarak etkilemektedir. Kestane balı üretimini olumsuz etkileyen bu böcek türüne karşı biyolojik mücadele çalışmaları bu yılda devam etmektedir.

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde bulunan laboratuvar ortamında üretilen  bin 800 adet Torymus sinensisler  Akçakoca Orman İşletme Müdürlüğü Altınçay Şefliğinde doğal ortamda ki kestane ağaçlarındaki Gal arılarının oluşturduğu gallerin bulunduğu dallara bırakılmıştır.

 

Torymus sinensis üretimi laboratuvarda devam etmektedir, üretilen yırtıcılar Gal arısıyla mücadele için aralıklarla Akçakoca Orman İşletme Müdürlüğünde gal arısının arız olduğu ormanlara bırakılacaktır.​” İfadesine yer verildi.