akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5981
EURO
34,8100
ALTIN
2.509,08
BIST
9.471,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

GÜNEŞ OLMAZSA FINDIK OLURMU ?

A+
A-

Yıllardır köşe yazılarında küresel iklim değişikliği ve bu değişikliklerin tarıma etkileri hakkında yazılar yazmakta, özellikle kurak geçen senelerde sulamanın önemini ve faydalarını anlatmaktayım.

Bu sene tam tersi olacak gibi. Nisan ayı ile birlikte başlayan yağışlı ve bulutlu havalar devam ediyor ve hava tahminleri ne göre de Eylül sonuna kadar devam edecek gibi görünüyor.

Meteoroloji uzmanları bu duruma Amerika kıtasında afete yol açan El Nino kasırgasının stratosferde meydana getirdiği değişikliklerin sebep olduğunu söylemektedirler.

Fındık yılda 700 mm yağış isteyen , saçak köklü yapıda dikili tarım ürünümüz. Yağış olmaz ise fındık olmaz . Verimli fındık üretimi yapabilmemiz için ; yaklaşık olarak Nisan ayında 72 mm , Mayıs ayında 95 mm , Haziran ayında 135 mm ve Temmuz ayında 124 mm yağışa ihtiyacımız var. Bu yönden bizim için yağış gerekli ve faydalıdır.

Bu sene yüksek bölgelerde don zararımız var ama orta ve sahil kesiminde güzel fındık oluşumu gerçekleşti. Mayıs dökümü gayet güzel oldu ve güzel gelişiyor, artık çotanak olan fındığımızı dalda tutmamız ve iyi gelişim göstermesi için desteklememiz lazım.

Ama sürekli bulutlu geçen havalar ile uzun süre arka arkaya yağan yağışların bölgemiz tarımına etkileri ne olur hadi beraber kafa yoralım.

Öncelikli olarak her bitkinin besin elementlerini taşıyabilmesi için enerjiye ihtiyacı var ve bu enerji fotosentez ile gerçekleşmektedir. Yeterli güneş ışığı olmaz ise bitkiler fotosentez yapamadığı için üretemediği enerjiyi dışardan alamazlar. Bizim yapay güneş sağlama şansımız olmadığına göre iyi bakım ve besleme ile açığı kapatmanız lazım.

Yani güneş ışığı su kadar önemli ve verimde etkili.

Nemli havaların sürekli olması mantar sporlarının hızlı yayılmasına ve çoğalmasına neden olacaktır. Fındık bahçelerinde Külleme hastalığı konusunda uyanık olmalı, fırsat buldukça bahçe kontrolü yaparak külleme hastalığının olduğu alanları tespit edip bulutlu olsa da yağışsız olan havalarda ilaçlama yapmalıyız.

Yağışların artması ile yabancı ot büyümesi de fazlalaşacaktır. Aşırı büyüyen yabancı otlar hem ocaklarımızın besinine ortak olacak hem de mantar sporlarının çoğalmasına ev sahipliği yapacaktır. Bahçelerimizi sık sık temizlemeli ve yabancı otların ocakları boğmasına ve bunaltmasına izin vermemeliyiz.

Yağışların mevsim normallerinin üzerinde olması kusurlu meyve oluşumunu artıracak , randıman düşüklüğüne neden olacaktır. Ürünümüzü verimli ve kaliteli toplayabilmek için Makro ve Mikro besin elementi takviyesi yapmalı, özellikle iz elementleri yönünden gübrelemeye ağırlık vermeliyiz.

Artan yağışlar ile dip sürgünlerin çoğalması ve büyümesi de hızlanacaktır. Artan ve hızlı büyüyen sürgünler ise ocaklarımızın besinine ortak olacak, mantar sporlarına da konak olacaklardır. Bu sene dip ve kök sürgünü temizliğini ihmal etmemeli gerekirse mutlaka tekrarlamalıyız.

Fındık ocaklarımız genelde eğimi yüksek arazilerde bulunmaktadır. Aşırı yağışlar ocaklarımızın kök bölgelerinde toprak kaybına neden olacaktır. Ocakların kökleri dışarda kaldığı zaman sertleşir ve işlevini yerine getiremez. Kök boğazları sık sık doldurulmalı ve köklerin açıkta kalmasına izin verilmemelidir.

Son olarak ta bölgemizde meydana gelebilecek heyelan ve toprak kaymaları na karşı uyanık olunmalı, yüksek eğimlerin olduğu bahçelerde çalışırken tedbirli olmalıyız.

Bol verimli ve iyi randımanlı bir sezon olması dileklerimle.

Yazarın Diğer Yazıları