akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,4944
EURO
34,5532
ALTIN
2.496,26
BIST
9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
18°C
Cuma Yağmurlu
16°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C

YEVMİYE ÜCRETLERİNİ KOMİSYON BELİRLER.

16.05.2023 20:21
440
A+
A-

Fındıkta hasada hem zaman olarak hem de yapılacak iş olarak daha çok var. Hasada kadar daha konuşulacak ve yapılacak çok şey varken nasıl oluyorsa şimdiden fındık işçilerinin yevmiye ücretleri ile ilgili paylaşımlar başladı.

Üstelik paylaşılan ücretler tamamen moral bozmaya yönelik.

Fındık ve diğer tarım işçilerinin yevmiyeleri her yıl Valilik Makamında kurulan komisyon tarafından o andaki brüt ve net asgari ücretin günlük miktarına göre belirlenir.

Fındıkta toplama yevmiyesi 2021 yılında 120 TL , 2022 yılında 230 TL olarak belirlenmişti. Şu andaki asgari ücrete göre de 320-330 TL civarında bir rakama denk gelmektedir.

Ama en başta yazdığım gibi asgari ücrete bağlı ve hasada henüz çok var , eğer Ağustos -Eylül ayına kadar asgari ücret artarsa Valilik Makamımızca kurulan komisyon o günkü asgari ücreti temel alarak belirleyecektir.

Bunun dışında şimdiden herkesin bir fiyat paylaşması hem üreticilerin moralini bozması hem de bu haberleri takip eden dayı başlarının beklentilerini artırması yönünden zararlı ve faydasızdır.

Geçen yıl ilçemize gelen mevsimlik işçi sayısı geçmiş yıllara göre azalmış , bu durum bazı şişli escort üreticileri paniğe sevk etmişti. Bu panik sonrasında dayı başları hem belirlenen ücretten daha yüksek ücret belirlemiş hem de yol parası altında ek ücretler istemişti.

Önümüzde hasada kadar yapılacak çok iş var daha zirai mücadele yapacağız , tırpan yapacağız , gübreleme yapacağız , bahçe temizliği yapacağız sonrasında hasada bakacağız.

Lütfen günü gelip Valilik Makamımız açıklayana kadar 2023 yılı yevmiyesi ile ilgili rakam ve yorum paylaşmaktan uzak duralım.

Bu tür paylaşımların ne bize ne de toplayacak işçilere faydası olmaz. Sonuçta bir üretimin paydaşlarıyız ve onların bize bizim onlara ihtiyacımız var.

 

Yazarın Diğer Yazıları