akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5692
EURO
34,6876
ALTIN
2.508,26
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

REKOLTE TAHMİNİ NEDİR , NE DEĞİLDİR ? DOĞRUSU NASIL YAPILANDIR?

REKOLTE TAHMİNİ NEDİR , NE DEĞİLDİR ?  DOĞRUSU NASIL YAPILANDIR?
30.03.2023 09:49
346
A+
A-

Fındık tarımında rekolte tahmini tomurcuk miktarına , karanfil miktarına ve çotanak miktarına göre yapılmaya çalışılsa da doğruya en yakın tahmin Çotanak sayımı ile yapılabilmektedir.

Tarım Bakanlığımız Çotanak sayımı dışındaki tüm sayımları yasaklamış ve çotanak sayımının Tarım ilçe müdürlüğü , Ziraat odası teknik elemanları ve sivil toplum temsilcilerinin olduğu komisyon marifetiyle yapılmasını , rekolte tahmininin  de sadece Tarım Bakanlığı tarafından açıklanabileceğini karara bağlamıştır.

Mart ayında karanfil sayımı ile açıklanan rekolte tahmini gerçekleşen rekolte ile çok uzak olacağı için manipülasyon yaparak, üreticinin ucuza mal satmasına ortam oluşturmaktır.

Haziranda yapılan Çotanak sayımına dayalı rekolte tahmininde bile çeşitlerin tam miktarının tespiti zor olduğundan gerçek rakamlara yaklaşmak mümkün olmamakta, uzak bir tahminden öteye gidememektedir. Kaldı ki Mart ayında karanfil sayarak rekolte bulunsun.

Üretici fiyat endeksi % 100 ü geçmek üzere ve maaalesef tarımsal üretimde girdi fiyatlarındaki enflasyon durdurulamaz halde .

Geçen yıl 230 TL olan gündelik işçi ücretlerinin bu sezon 320-350 TL olacağı söylenmekte , fındık fiyatı her yıl oluşan artış seyrini bulamayıp sezon başında açıklanan yerinde saymakta , genç nüfus ısrarla fındık tarımından uzaklaşmaktadır.

Gübreyi millet nerde ise çorba kaşığı ile atacak ocaklara, zirai ilaçlama yapan üretici sayısı yok denecek kadar azaldı, anlayacağınız fındık tarımının zaten çok sayıda problemi var.

Bu ortamda  birde karanfili sayıp afaki bir rekolte tahmini açıklamak şişli escort üreticiye fındık fiyatı yükselecek diye oluşan umudunu da elinden alayım , “bahçeye girme” demek değil de nedir?.

 

Gelelim rekolte ve rekolte tahmini konusuna… Rekolte nedir , tahmini nasıl hesaplanır beraber bakalım.?

Ayrıca aşağıda ki basit çarpma bölme ile kendi bahçenizde de rekolte tahmini yapabilirsiniz.

Rekolte her hangi bir tarımsal üretim çeşidinde ülkede veya belirli bir alanda gerçekleşen üretim miktarıdır. Bu üretim miktarının bilimsel formüller ve hesaplamalar ile önceden tahmin edilmesi ise rekolte tahmini olmaktadır.

FINDIKTA ÇOTANAKTAN REKOLTE TAHMİNİ NASIL YAPILIR?

İlk olarak tahmin yapılacak alanı temsil edecek nitelikte ve sayıda dal işaretlenir ve o dallarda çotanak sayımı yapılır. Toplamın ortalaması alınarak ortalama bir daldaki çotanak sayısı bulunur.

Diyelim ki yeter sayıda dalda çotanakları saydık , tüm rakamları topladık , dal sayısına bölerek ortalama Çotanak sayımızı 115 bulduk.

Bu sayı 6 ile çarpılarak bir ocaktaki, sonra da 50 ile çarpılarak 1 dekardaki ortalama Çotanak  sayısı bulunur.

Bizim 1 dekardaki Çotanak sayımız 115x6x50 = 34.500 oldu.

Çeşide göre çotanaktaki ortalama fındık sayısı ile çarpılarak fındık sayısına ulaşırız. Çotanaktaki sağlam tane sayısı her yıl değişebilir bu nedenle arazide sayım ile hesaplanmalıdır. Diyelim ki biz bahçede saydık, hesapladık ve ortalama 2,3 bulduk.

Bizim 1 dekardaki fındık sayımız

34.500 X 2,3 = 79.350 oldu.

İyide bu fındığın zarar görüp toplanamayacak olanını hesap etmemiz lazım. Öyle ya hasada kadar sürekli kayıp olacak, hasatta boş çıkacak. Toplanabilirlik oranı çalışmayı Mayıs da yapıyorsak ortalama olarak % 70 , Haziranda % 80 , Temmuzda % 90 olacaktır.

Biz 5 Haziran tarihinde  yapmış olalım çalışmayı.

Bizim 1 dekardan toplanacak fındık sayımız 79.350 X % 80 = 63.480 kaldı.

Bulduğumuz bu adedi kg a çevirelim dersek 1 kilogramda ki sağlam fındık sayısı çeşide göre 450 ile 800 arasında değişmektedir. Bir kg kalınkara çeşidi fındıkta 450 adet tane olabilirken bir kg çakıldak çeşidinde 800 adet olabilmektedir. Her çeşidi ayrı ayrı saymak ve hesaplamak gerekmektedir. Hesaplayamıyor isek mecburen çeşit yoğunluğumuzu da hesap ederek bir ortalama rakam bulmalıyız.

Bizim 1 dekardan toplanacak fındık:

63.480 : 680 = 93.35 kg oldu.

Böylece ortalama fındık verimimizi bulmuş olduk. Bu ortalama verimi rekolte tahmini yapacağımız alan ile çarpınca bizim rekolte tahmini ortaya çıkmış olacaktır.

Akçakoca ilçemiz için 93.35 kg x 160.000 da =15.416 ton Düzce ilimiz için 93.35 kg  x 626.850 da =60.386 ton Ülkemiz için 93.35 kg x 7.050.000 da =679.267 ton rekolte tahmini yapmış oluruz.

Not :  Yukarıdaki rekolte hesabı siz değerli üreticilerimize tahminin nasıl yapıldığını anlatmak için afaki rakam ile yapılmış olup gerçeği yansıtmamaktadır.