Ülkemiz bir ay önce bir afet yaşadı ve ülke olarak yaşadığımız şoku halen atlatamadık. Afet büyük olunca kayıplar da büyük oldu. Rabbim ölenlere rahmet eylesin , kalanlara sabır ve güç versin. Allah’ın izni ile milletimiz devletimiz ile beraber bu felaketin izlerini en yakın zamanda silecek , mağdur olanların yaralarını saracaktır.
Bize düşen elimizden gelen yardımları yapmak , her zamankinden daha güçlü olmak ve yaptığımız iş ne ise her zamankinden daha iyi yapmaktır.
Karadeniz bölgemiz de ağırlıklı tarımsal üretim fındık olup , Bölgemizde 7 milyon dönümden fazla alanda fındık üretimi yapılmaktadır.
Mart ayı fındık tarımında azotlu gübreleme zamanıdır. Maalesef yapılan tüm çalışmalara rağmen bölgemizde yapılan yaprak analizlerinde fındık ocaklarımız da % 57 ye kadar azot eksikliği görülmektedir.
Azot tüm bitkilerin ihtiyacı olan makro besin elementlerinin başında gelmektedir ve biz eğer bitkilerin ihtiyacı olan ve toprakta bulamadığı azotu zamanında toprağa ilave etmezsek geri dönüşümü olmayan kalıcı zararlar oluşmakta ve verimli üretim yapılamamaktadır.
Azot noksanlığı olan bahçelerde fındık ocaklarımızda dal ve sürgün gelişimi zayıf kalmakta , mevcut sürgünler yeterli besine ulaşamadığından kurumakta veya kısa kalmaktadır. Bu durum ise ocaklarımızda meyve gözü oluşumunu engellemekte ve verimli üretim yapılamamaktadır.
Yeterli azota ulaşamayan ocaklarda yapraklar sararmaya başlamakta , meyve oluşumu azalmakta , oluşan meyve ve sürgün gözleri ise kurumaktadır.
Verimli ve kaliteli üretim yapabilmek için azotlu gübre uygulamamızı ihmal etmemeliyiz. Gübre uygulamasında atacağımız azotu ikiye bölmeli yarısını Mart ayının ilk haftasında kalan yarısını da Mayıs ayında vermeliyiz.
Gübreyi toprağa verirken ocakların taç izdüşümüne ve mümkün olduğunca gömerek uygulama yapmalıyız. Azot uçucu forma çabuk geçebildiği için gübreyi gömerek uygularsak kayıpları engellemiş oluruz.
Peki ne kadar gübre atmamız gerekir ?
Bunu anlamanın en iyi yolu toprak analizi yaptırmak ve ihtiyacımızı analiz ile tespit etmektir.
Toprak analizi yapılmamış alanlarda bahçemizin toprak yapısına, fındık ocaklarımızın yaşına göre 200 Gr ile 1.200 Gr saf azot hesap ederek iki seferde gübreleme yapmamız gerekmektedir.
Üretim sezonu başlıyor. Bu günler boş geçirilemeyecek , verimli kullanılması gereken günlerdir. Hadi verimli üretim için iyi bir başlangıç yapalım ve azotlu gübrelememizi ihmal etmeyelim.
Bol verimli ve randımanı yüksek bir üretim sezonu geçirmemiz umudu ile.