akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5481
EURO
34,8777
ALTIN
2.430,09
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

AKÇAKOCA’LI ÜRETİCİDEN FINDIĞA ALTERNATİF ÜRÜN ÇALIŞMASI

AKÇAKOCA’LI ÜRETİCİDEN   FINDIĞA ALTERNATİF ÜRÜN ÇALIŞMASI
29.01.2023 11:38
1.085
A+
A-

Arazilerinin tamamına yakınında  fındık dikili olan ve senelik 15 ile 35 bin ton arasında üretim yapılan güzel bir Karadeniz yerleşim ilçesi  Akçakoca’da  alternatif ütün yetiştirmeye yönelik çalışmalar başladı.

 Bir kaç yıl öncesine kadar fındık ile geçimin kolaylıkla sağlandığı ilçemizde tarımsal üretim masraflarının artması , fındık tarımının olmazsa olmazı işçiliğin her geçen yıl daha zor karşılanır duruma gelmesi uygun  arazisi olan üreticilerimizi farklı üretim şekillerine yönlendirmektedir.

 Farklı üretim arayışlarına yönelen Döngelli Köyü üreticilerinden Okyay Ünver köyde bulunan 5 dönüm arazisine Bluberry ( Mavi yemiş ) bahçesi tesis ederek örnek bir çalışma başlattı.

Bahçe temizliği ile işe  başlayarak  toprak işleme ve gübrelemenin arkasından arazisini hazırlayan, 2 yıl önce Bluberry fidelerini dikerek  bakımlarını yapan alternatif üretici Ünver  çalışmaları ile ilgili olarak yaptığı bilgilendirmede ;  “İlk 5 yıl ekonomik olarak bir gelir  beklemiyorum. Topladığım ürünü eşe dosta sunuyorum. 5.yıldan sonra ise dekara 1.500 – 1.800 kg arasında ürün elde etmeyi bekliyorum. Bahçenin gübreleme , bakım  programı ve kontrolleri  Tarım ilçe Müdürlüğünde görevli  Ziraat Mühendisi Cenk Doğan tarafından yapılıp, takip edilmektedir.” dedi.

 

Aynı köyde yaşayan  çalışmaları ilgi ile yakından takip eden üreticiler ise, verimli ürün alınması halinde kendilerini de   maviyemis bahçesi yapmayı düşündüklerini söylediler.

Ülkemizde Yaban Mersini olarak bilinen meyve özellikle pastaneciler ve aktarlar tarafından aranan, fiyatı oldukça yüksek olan (Tazesinin kilosu 125-150 Kurutulmuş halde 500-700 TL arasında satılan),  antioksidan özelliği ile vücudu temizleyen ürünlerden olan Blueberry ( Yaban Mersini) koyu renkli orman meyveleri arasında mayhoş tadı ile tatlı-ekşi severlerin gözdesidir. Ufak taneleri, ince kabuğu, yok denecek kadar küçük çekirdekleri ile lezzetli bir meyvedir.

Taze ve kurutulmuş halde de tüketebilen Yaban Mersini’nin reçeli, marmelatı  yapılabilir, pasta, kurabiye gibi hamur işlerinde kullanılır. Eşsiz lezzetinin yanı sıra vitamin açısından da çok zengin olan koyu renkli orman meyvesidir.

İlçemizde maviyemiş üretimi için girişimde bulunan önder çiftçi Okyay Ünver’ in başarılı olması  halinde bahçe sayısının hızla artacağına kesin gözle bakılmaktadır.