Fındık tozlaşmasını kışın tamamlayan tek dikili tarım ürünüdür.
Tozlaşmanın kış aylarında olmasından dolayı o dönemde böcek popülasyonunun olmaması tek etkenin rüzgar olmasına neden olmaktadır.
Tozlaşmanın gerçekleştiği dönemde dişi çiçeklerde döl yatağının henüz gelişmemiş olmasından dolayı döllenme hemen gerçekleşmez. Tozlaşmadan sonra döllenmenin meydana gelmesi 2,5-3 ay zaman alır.Döllenmenin gerçekleşmesinden 10-15 gün sonra da meyve oluşmaya ve kendini göstermeye başlar.
Bu dönem bölgemizde Mayıs ayına denk gelmektedir.
Fındık tarımında gerek tozlaşma ile gerekse döllenme arasındaki dönemde uygun ortamın oluşması fındık veriminde çok önemlidir.
Tozlaşma döneminde hava şartlarının çok yağmurlu ve sisli olması, mevsimin aşırı kurak gitmesi tozlaşmanın az olmasına neden olacaktır.
Aynı şekilde tozlaşmadan sonra döllenmenin gerçekleşeceği zamana kadar ki sürede
meydana gelecek olumsuz hava şartları ve aşırı kuraklık, kış gübrelemesinin yapılmamış olması boş fındık oluşumuna ve kusurlu fındık oluşumunun artmasına sebep olmaktadır.
Bütün bu bilgileri yazmakla anlatmak istediğim fındık ocaklarında önümüzdeki zaman diliminde gerçekleşecek olan tozlaşma ve döllenme aktivitelerinin kalitesinde elimizde olmayan etkenler ve alacağımız tedbirlerle olumsuz durumları azaltabileceğimiz etkenler bulunmaktadır.
Hava şartları ile ilgili alınabilecek tedbirler bizim bölgemiz gibi bahçeleri 15-20 dönüm büyüklüklerden oluşan alanlarda çok maliyetli ve üreticilerin bütçesini aşacak tedbirlerdir.
Öyle ya 8 ayrı yerde toplamda 30 dönüm fındık bahçesi olan , ömrü o bahçeden bu bahçeye dolanmakla geçen Osman dayı bahçelerinin üstünü kapatamaz, üzerinde helikopter uçuramaz, en fazla hava çok soğuk giderse o bahçelerin bir kaçında 3-5 balya saman yakar .
Peki ne yapabilir o zaman ?
Tozlaşma ve sonrasında döllenmenin daha verimli olması için ;
– Fındık ocaklarının bakım ve gübrelemesini yapabilir ,
– Topraktaki buharlasmayı azaltmak için toprak işleme yapabilir,
– Özellikle toprak analizinden sonra doğru kış gübrelemesini yaparak ocakların sağlıklı ve dayanıklı olmasını ve erkek ve dişi çiçekleri verimli beslemesini sağlayabiliriz.
Yapılan akademik çalışmalar da özellikle potasyum , magnezyum ve bor besin elementlerince fakir olmayan bahçelerde boş fındık oluşumunun daha az olduğu , meyvelerin daha randımanlı olduğu , fındık kusurlarının daha az olduğu görülmektedir.
Tozlasmadan sonra meyve tutumu ve iç doldurma döneminde mevsimin kurak gitmesi ve fındık ocaklarında susuzluk meydana gelmesi de beslenme problemleri ne neden olmaktadır.
Bizim dert edeceğimiz havaların soğuyacağı veya ısınacağı değil kurak gideceği olmalıdır.
Doğal olarak eğer yağmur yağmazsa ne yapabiliriz onu konuşmaya başlamamız gerekmektedir.
Öyle ya yağmur yağmadigi zaman topraktaki bitki besin elementlerini bitkiye taşıyan sistem çökmekte ve gübreleme de işe yaramamaktadır.
Küresel iklim değişikliklerinin etkilerini en çabuk görecek olan tarım ürünü kuraklığa en dayanıksız olan fındık olacaktır.
Fındıkta sürdürülebilirliği sağlayabilmek için çok oyalanmadan basınçlı sulama sistemleri ne geçiş yapmaya başlamamız lazım.
Gerisi hikaye.