akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3347
EURO
35,1658
ALTIN
2.244,39
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
13°C

AKÇAKOCA İÇİN TARİHİ FIRSATIN OYLAMASI BİR SONRAKİ OTURUMA KALDI


AKÇAKOCA İÇİN TARİHİ FIRSATIN OYLAMASI  BİR SONRAKİ OTURUMA KALDI
05.12.2022 21:56
848
A+
A-

Akçakoca Belediyesinin dünya bankasından çok önemli projelerini hayata geçirebilmek için  sağladığı kredinin görüşüldüğü meclis oturumunda uzun ve detaylı tartışmalar sonrasında maddenin oylanmasının bir sonraki mecliste yapılması kararı oy birliği ile kabul edildi.

Ek geçici maddelerin kabulüyle 10 maddelik  gündem ile  saat 16.00’da Belediye Meclis Salonunda gerçekleşen TBMM de gurubu bulunan parti başkanları ve yöneticileri yanısıra diğer siyasilerin ve alışılmışın dışında yoğun vatandaşın katıldığı  Aralık ayı oturumuna Dünya Bankasından sağlanacak 12 milyon 500 bin Euro luk kredi görüşmeleri damga vurdu.

Dünya bankasından sağlanacak Kredinin  6. Madde olmasına karşın önemi bakımından gündemin ilk maddesi olarak görüşülmesini öneren  Başkan Yanmaz kredinin kapsamı ve nasıl sağlandığı hangi projelerde hangi esaslara göre harcanacağı konusunda yaptığı detaylı açıklamalarda bulundu.

Yanmaz’ın açıklamaları sonrasında her partiye mensup  meclis üyelerinin  kamuoyunda yapılan dezenformasyon  ve algı haberlerine karşın maddeye olumlu baktıkları daha fazla istişare edilmesi yönünde görüş birliğine vardıkları oturumda  nihai kararın bir sonraki oturumda verilmesi oylamanın gelecek haftaya bırakılması yönünde yapılan öneri  oybirliği ile kabul edildi.

Dünya Bankasından alınacak olan 12 milyon 500 bin Euroluk kredinin belediye ye yük getirmeyeceğinin altını çizen  Belediye Başkanı Okan Yanmaz yaptığı açıklamada “ Kredi Çevre Şehircilik  Bakanlığı ve İller Bankasının teminatı ile verilmekte olup hazırladığımız ve Dünya Bankası’nca onanan geri dönüşümü olan projelerimizde harcanmak koşuluyla verilecektir. Bu kredinin Akçakoca’ya verilmesini kararı çok önemli buluyorum. Birçok belediye böyle bir kredi için can atmakta ve yoğun uğraş vermektedir.

“Bugün alacağımız oylama kararı ile Akçakoca’ın önünü açacaksınız” diyerek açıklamasını sürdüren Başkan Yanmaz,” Akçakoca’mız için çok önemli fırsat.  Akçakoca’da hayata geçecek başta atık su arıtma olmak üzere ak Evler Arıtma,Güneş Enerji santrali, Elektrikli Otobüsler, Hes, İtfaiye araçları, Kombine kanal açma  , terfi pompaları gibi onlarca proje için kullanılacak krediler belediyeye direkt para olarak gelmeyecek. Her bir projeyi mecliste tartışacak yapılması yönünde karar alırsak hayata geçecek ve  ihale edilmesinden sonra, para yüklenici firmaların hesabına doğrudan Dünya Bankası üzerinden aktarılacak.” dedi.

Akçakoca Belediyesi olarak parasal konularla hiç ilgilerinin olmayacağını belirten Yanmaz “  Tek tek projelere sıra gelindiğinde, Belediye Meclisi olarak yapacağımız değerlendirmelerle, istediğimiz projelere onay verebileceğiz ya da vazgeçebileceğiz. Geri ödemeler ise proje tamamlanmasından beş yıl sonra 1.4 faizle başlayacak  olup bu süreçte proje kendini amorti edecek gelire sahip olacaktır. Bugün için ayda bir milyona yakın elektrik parası ödediğimiz atıksu arıtma işlevini tam anlamıyla yapamamakta. Bu krediyle yenilemezsek ömür boyu bu arıtmanın çilesini çekeriz. Harcadığı enerji ile beş yılda yeni yapılabilecek para harcıyoruz. Modern arıtmanın enerji bedelini ise bakanlı ödeyecek. Güneş enerjisi projesi ise çok artısı olan bir proje. Elimize tarihi bir fırsat geçmiş bunu değerlendirelim. Gelecek her kim ve hangi partiden olursa olsun kazanan o değil Akçakoca olacak. Buna siyasi olarak bakmayalım ” dedi.

 

Başkan Yanmaz’ın konuşmasının ardından Ak Parti ilçe başkanı Esvet Sarıoğlu, CHP ilçe başkanı Tuğrul Abanoz ve İYİ Parti ilçe başkanı Behçet Alkan Lokum, MHP İlçe Başkanı İsmail Pazvant kredi konusunda yaklaşımlarını ifade ettiler.

Ak Parti İlçe Başkanı Sarıoğlu açıklamanın kafalardaki  bir çok soruya açıklık getirdiğini, konunun önce tüm meclis üyelerine daha detaylı anlatılmış olmasının yararlı olacağını  belirterek sıcak baktığı şeklinde ifadelerde bulundu.

CHP İlçe Başkanı  Abanoz ve İYİ Parti İlçe Başkanı Lokum, borçlanma rakamlarının büyüklüğü, tüm belediye mülklerinin ipotek edilmesi ve belediyenin özkaynaklarının yetersizliği üzerine çekincelerini aktarırken, Belediye Başkanı Okan Yanmaz, projelerin çoğunun kendini amorti etme ve gelir getirme gibi olanağına sahip  ve devlet teminatlı olup ipoteğin söz konusu proje ile bağıtlı olduğunu söyledi.

Toplantıya katılan MHP ilçe başkanı İsmail Pazvant da Yanmaz’a destek veren bir konuşma yaparak, meclis üyelerinin siyaset üstü davranmalarını ve vicdanlarıyla hareket etmeleri gerektiğini söyledi.

Tartışmaların uzaması nedeniyle belediye başkanı Yanmaz toplantıya ara verdi. 10 dakikalık ara sonrasında yeniden gündem değerlendirilirken, tüm siyasi partilerin ve meclis üyelerinin  daha tatmin olmuş gibi yaklaştıkları görülürken Ak Parti gurubunun  , acele etmemek ve etraflıca bilgilenmek adına oturumun bir hafta sonraya ertelenmesi yönünde yaptığı öneri Belediye Başkanı Yanmaz tarafından da olumlu karşılandı ve öneriyi oylamaya sundu.

Dünya Bankası kredisi ile ilgili gündem, üyelerin oy birliğiyle Aralık ayı içinde başka bir günde görüşülmek üzere ertelendi.