akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3400
EURO
35,0909
ALTIN
2.239,60
BIST
8.793,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

AH BU KÖPEKLER.!!!!!

25.11.2022 09:11
782
A+
A-

Köpekleşme
Köpek gibi yeme
Köpek bağlasan durmaz
Köpek yese kudurur.
Daha nice nice deyimler vardır köpekler için.

Rabbimiz köpek dediğimiz canlı türünü bizim bekçimiz ve yardımcımız olsun diye yaratmıştır. Öyle ya hiç bir canlı yoktur ki bir amacı olmadan yaratılmış olsun.

Yaşamın köylerden şehre tasinmasi ile insanlari ve evleri koruma ve kollama ihtiyacı yok olmuştur.

Kontrolsüz üremeleri ve ihtiyaç kalmadığından dolayı sahiplenilmemeleri sokak köpeklerini ortaya çıkarmıştır.Öyle ya sokaklar köpek doğurmaz ki, sahiplenilmeyen, ortada kalan köpeklerdir onlar.

Doğal olarak sokak köpekleri çoğalınca sorunlar ve taraflar ortaya çıkmaya başlamış.

Bir kesim insanlar onlarında canlı olduğunu, aç bilaç acaba insanlar sokaklarda bir lokma ekmek verirler mi diye dolandıklarını, günahsız hayvanlara eziyet edilmemesi gerektiğini söyleyerek ellerindeki imkanlar ile yardım etmeye çalışırken,

Bir kesim insanlarda sokaklardan toplanmaları, barınaklara hapsedilmeleri ve gerekirse uyutulmaları ( öldürülmeleri ) gerektiğini söyleyerek tepkilerini göstermeye başlamışlardır.

Birde hayvanlar ile ilgili olumsuz bir olay olduğu zaman hayvanların hepsi toplansın, kapatılsın demeye başlar,
diğerlerinin de suç işleyeceği hükmünü vererek, zarar veren türün tamamına ceza vermek isteriz hemen.

İyi de çözüm ne dediğin noktada ise herkesin kendinin hiç bir şey yapmayacağı, başka kişi ve kurumların çözmesi gerektiğine dair fikirleri bulunmaktadır.

Hayvan barınakları ise tam bir facia zaten. Çalıştığım ilçede bir barınak yok, derenin içerisine 4 kafes çekmişler, bildiğin nazi kampı gibi ama aldıran, dert eden, daha da önemlisi bu konuda çaba gösteren yok.

Sokaktaki vatandaş barınaklara kapatılsın diyor ama kimse barınaklara gidip bir kere burda durum ne demiyor, maddi destek olmuyor, dedim ya herkes ben olmadan çözülsün diyor.

Bir kaç istisna barınak hariç köpek bağlasan durmaz denilebilecek yerlerde ölüme terkedilmenin anlamı barınak olmuş ülkemizin çoğu hayvan barınağında.

Neden mi?
Neden olacak oyları yok, dertlerini anlatacak dilleri yok, şikayet edebilecek halleri yok, hallerinden anlayıp şikayetlerini çözecek nüfuzlu tanıdıkları yok, kimseleri yok, yok oğlu yok işte.

Derseniz ki sence çaresi ne?

– Çok acil ve kararlı kısırlaştırma çalışmaları yapılmalı, canlarını yakmadan, öldürmeden hızlı çoğalmaları durdurulmalıdır.

– Barınaklar acilen iyileştirilmeli, bu konuda ciddi kaynaklar ayrılmalı, sorumluluk ve denetim sadece belediyelere değil resmi kurumlara da verilmelidir.

– Sokak hayvanlarının aç olmadıktan sonra saldırmayacağı bilinerek, bu hayvanların bakımı ve beslenmesi ile ilgili planlamalar ve çalışmalar yapılmalıdır.

– Hayvan dernekleri yarı kamu yarı özel statüye getirilip, özel ve kamu şirketlerince sahipsiz hayvanlara bütçe ayrılmalı, çalışmaları bir kaç gönüllünün vijdanına ve cüzdanına bırakılmamalıdır.

– Sorunları hiç bir canlının canını yakmadan çözecek yaklaşımlar sağlanmalıdır.

Ancak o zaman hayvanlarda, hayvanseverlerde, hayvan sevmeyenlerde rahat bir nefes alırlar.

 

 

Yazarın Diğer Yazıları