akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5785
EURO
34,6971
ALTIN
2.521,50
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C
Salı Az Bulutlu
22°C

TARLADA DEĞİL, ÇORBADA TUZUNUZ OLSUN…..

TARLADA DEĞİL, ÇORBADA TUZUNUZ OLSUN…..
26.10.2022 09:39
1.028
A+
A-

Son günlerde fındık bahçelerine tuz atan ve bunun verimi artırdığını iddia eden çok sayıda video yayınları paylaşılmaktadır.

Bu videoların bazılarında daha da ileri giden bazı üreticiler tuzun toprağa nasıl faydalı (!) olduğunu anlatmakta, Karadeniz topraklarının ph sının düşük olduğunu, ph yı yükseltmek için atılan kirecin çok yavaş etki ettiğini, toprağa karıştırılan tuzun ph yı anında yükselttiğini ve verimi artırdığını iddia etmekte tuzun faydaları hakkında bilimsel (!) açıklamalar yapmaktadırlar.

Bu videolarda atabildiğiniz kadar tuzu bahçeye atın, hiç korkmayın gibi oldukça iddialı cümleler kurulmaktadır.

Biz yaş hayvan gübresi atmayın, koşan yürüyen gübre diye isimlendirilen gübre yoktur, Gübrenin akıllısı delisi olmaz, analiz yaptırın kireci, kimyevi gübreyi kararında ve zamanında atın derken muhabbet bahçeyi tuzlamaya döndü ya anlamak mümkün değil.

Toprak tuzlanması, suda çözülebilen tuzların toprak tabakaları içinde belirli seviyelerin üstünde birikerek toprak üretkenliğini, çevresel sağlığını ve ekonomik refahı olumsuz şekilde etkilemesidir.

En basit ifade ile anlatalım dersek tuzun her formu bitki üzerine, beslenme ve metabolizmayı bozmak yoluyla zehirleyici etki yapar. Ayrıca toprakta tuz konsantrasyonunun artmasıyla, bitkinin topraktan su alımı güçleşmekte, toprağın yapısı bozularak bitki gelişimi yavaşlamakta, hatta durmaktadır.

Toprağın tekstürünü bozan, organik faaliyetini azaltan tuz topraklarımızın kumlaşmasına ve çölleşmesine yol açmaktadır.Özellikle sulama oranı fazla olan ovalarımızın en büyük sorunlarından biri su içerisinde taşınan tuzun topraklarda birikmesi ile kumlaşma meydana gelmesi , organizma faaliyeti sıfıra inen topraklarımızda da malesef tarımsal üretimin yapılamaması olmaktadır.

Toprak suyu tuzluluğu bitki gelişmesini doğrudan veya dolaylı olarak etkilemektedir. Toprak suyundaki tuz konsantrasyonu fazlalığı ozmotik basıncın artmasına neden olmakta ve dolayısıyla bitkilerin topraktan su almalarını sınırlayarak bitki gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir.

Tuzluluğun bitki gelişimi üzerine olan olumsuz etkilerinden bir diğeri de özel iyon etkisi olup toprağın sodyum absorbsiyon oranını olumsuz yönde etkileyerek bitkilerin temel bitki besin elementlerini dengeli bir biçimde alabilmelerini engellemesidir.

Tuzlu toprakların iyileştirilmesi, kök bölgesindeki çözünebilir tuzların yıkanarak, bitkiler için zararlı olmayan düzeylere düşürülmesi ve bu şekilde topraktan uzaklaştırılması temeline dayanır.

Bu ise çok pahalı ve zaman alan bir uygulamadır. Çünkü topraktaki suyun aşağı hareketini sağlayarak tuzun alt katmanlara inmesini ve bitki kökleri ile alınmasını engelleyecek derinliğe itilmesini sağlamak kolay değildir.

Fındık bitkisi senede 700 mm yağış alan alanlarda yetişebilmektedir. Karadeniz coğrafyamızda yüksek miktarda yağıştan dolayı toprağa katılacak tuzun zararlı etkisi bitki ve toprak üzerinde daha hızlı görülecektir.

Lütfen bu tür videolara itibar edip sonuçlarının ne olacağını bilmediğiniz uygulamaları yapmayın. Yapacağınız uygulamalar için Tarım İl ve ilçe Müdürlüklerimizden bilgi alın.

Çorbada tuzum olsun diye, bahçelere tuz biber ekip açık yaraya tuz basmayın sonra tadımız tuzumuz kalmaz, demedi demeyin.

İlla tuzlayacaksanız salatayı, yumurtayı tuzlayın , cacığı tuzlayın, bahçelerinizden tuzu uzak tutun.