akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3361
EURO
35,1901
ALTIN
2.247,00
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
10°C
İstanbul
10°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
13°C

DEVLET YÖNETİMİNDE ASLİ GÖREV / FINDIK PİYASASI TEHDİT ALTINDA

27.09.2022 09:10
1.092
A+
A-

DEVLET YÖNETİMİ

Ülkemizde İktidarlar seçimle iş başına gelir, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası 5. Maddesi uyarınca da Devleti yönetir. İktidarda kaldığı sürece oluşturacağı politikalar ile Devletin temel amaç ve görevlerini yerine getirirler.

“5.Madde; Devletin temel amaç ve görevleri, Türk Milletinin bağımsızlığını ve bütünlüğünü, ülkenin bölünmezliğini, Cumhuriyeti ve demokrasiyi korumak, kişilerin ve toplumun refah, huzur ve mutluluğunu sağlamak; kişinin temel hak ve hürriyetlerini, sosyal hukuk Devleti ve adalet ilkeleriyle bağdaşmayacak surette sınırlayan siyasal, ekonomik ve sosyal engelleri kaldırmaya, insanın maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gerekli şartları hazırlamaya çalışmaktır.”

Demem o ki, yapılan sosyal projeler, desteklemeler, yardımlar vs. iktidarların bir lütfu değil, asli görevidir…

Takva ehli olan mümin kullar, Allah’ın rızasını kazanmak için Salih amellere yönelir. Haramdan sakınıp Salih amellerle yöneten idarecilere, “Allah razı olsun” duası ile teşekkür edilir. Yapılanları “müjde/lütuf” olarak lanse etmek doğu değildir.

Buna mukabil,

Biz inananlar biliriz ki, “şükür” yalnızca Allah’a edilir, kullarına değil. Bu sebeple de, gerek seçilmiş gerekse de seçilmişler tarafından görevlendirilmiş idarecilerin eksiklerini, yanlışlarını eleştirenlere “abicim bir de şükret ” diye söylenmek ahlaken de vicdanen de abesle iştigaldir….

FINDIK PİYASASINI BEKLEYEN TEHLİKE

 

Ülkemiz ve bölgemiz için fındık çok değerli bir tarım ürünüdür. Bu ürünü ve dolayısıyla üreticisini Tarım politikaları vasıtasıyla korumak ve gelişmesi için gerekli şartları ortaya koymak iktidarların sorumluluğundadır.

Fındık piyasasında yabancı bir firmanın tekelleşme sürecinden “FINDIKÇININ GÜBRESİNE ZAM % 105, FERRERO AGAYA FINDIK BELEŞ” (https://akcakocahavadis.com/2021/10/02/findikcinin-gubresine-zam-105-ferrero-agaya-kiyak-findik-beles/) başlıklı yazımda bahsetmiştim.

Dile kolay, bugün Ferrero Fındık Türkiye’de Fındık ve Mamulleri Sektöründe 6’ıncı kez ihracat şampiyonu olarak ödül alması hiç de tesadüf gibi durmuyor! Bu başarı için birçok hamleler yapıldığı aşikâr.

Bu sezon ise çok farklı bir hamle geldi.

Tek alıcı konumunda olan Ferrero, kırım yapan fabrikalardan iç fındık almayarak başlattığı hamleyi, yerel tüccarları da karteline ekleyerek devam etti.

Daha açık bir ifade ile bölgeden bazı büyük fabrikalar ve yerelde birkaç tüccardan alım yapılması talimatını verdi.

İlçemizden de yaklaşık 35 tüccardan sadece 3 tanesinden alım yapmaktadır. Diğer tüccarlardan fındık almayarak işbirliği kurabileceği piyasa şartlarını hazırlamaktadır.

Peki bu ne anlama gelmektedir?

Rekabet şansı bulamayan tüccarlar piyasadan çıkmaya zorlanmış olacak, kendisine bağlanan sayılı fabrika ve tüccarlar ile yola devam edilecektir. Böylelikle sonraki senelerde, ihtiyacı kadar fındığı istediği fiyata piyasadan toplayabilecektir.

Vatandaş bu sezon fındığını, kurulan işbirliği ile yüksek fiyat verebilen bu seçilmiş tüccarlara teslim etti ve artacak umuduyla hesap kesmedi. Öyle ya, Sayın Cumhurbaşkanı taban fiyatı 54,00 TL olarak açıklamıştı. En azından serbest piyasada bu rakamlar oluşur beklentisi hâkimdi.

Sayılı bu yerel tüccarların, yeteri kadar emanete fındık çekildikten sonra fiyatı 43,50 TL olarak duyurması ise ilerde olabileceklerin küçük bir habercisidir. Bu üreticilere fındık teslim edenler fındığına sahip çıkmalı, bu ve daha da düşük fiyattan hesap kesmemelidirler.

Ferrero tarafından seçilen bu tüccarların iktidara yakın isimler olması ise meselenin çok daha büyük olduğunu gözler önüne sermektedir. Bu kartel grubunun iktidarın gücünü kullanmak istediği gün gibi gerçektir. Tabi ki bu durumdan İktidar partisi ne kadar haberdar olduğu belli değildir.

İktidar, sadece genel yöneticilerden ibaret değildir. Yerel idareciler ve siyasetçiler de Devlet yönetiminin temsilcileridir. İl ve ilçe meclis üyeleri, siyasi parti yöneticileri, tüm kurum müdür ve amirleri de salih emellerle idarecilik yapmalıdır. İktidarın gücü ile ticari ve çalışma hayatında haksız rekabet oluşmasına müsaade etmemelidirler. Kendi kazançları ve menfaatlerini değil, , tüm vatandaşların maddi ve manevi varlığının gelişmesi için gereken şartları hazırlamalıdırlar.

Bu nedenle iktidar, öncelikle kurulan bu kartel düzenine karşı Rekabet Kurumu’nu devreye sokmalı gerekli incelemeyi başlatmalıdır. Görevini suiistimal eden, başka bir ifadeyle “işi Almanya’dan iyi” olan idareciler ve siyasetçiler hakkında gerekeni yapmalıdır.

Kalın sağlıcakla…

 

Yazarın Diğer Yazıları