akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5509
EURO
34,8779
ALTIN
2.426,90
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
18°C

KUSURLU FINDIK ORANINI AZALTMAMIZ LAZIM.

26.09.2022 10:17
567
A+
A-

Her yıl hasat sonrası, patoz sırasında fındığımızın bir kısmında istenmeyen kusurların olduğunu gözlemlemekteyiz.

Bu kusurlara haiz fındığımızın artması ürünümüzün değerini düşürmekte ve satışını zorlaştırmakta olduğu gibi bin bir emekle topladığımız ürün miktarımızı da azaltmaktadır.

Bu kusurlardan en fazla rastladıklarımız :
-Boş fındık oluşumu
-Eksik iç oluşumu
-Buruşuk iç oluşumu
-Çatlak meyve oluşumu olmaktadır.

Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak hava olaylarının değişmesi fındığımızın fenolojisini de değiştirmektir. Bundan 5-6 yıl önce Ağustos sonu geldiğinde hasatın tamamen bittiğini gözlemlerken son yıllarda hasadın Eylül ayına kaydığını gözlemlemekteyiz.

Geçen yıl Kasım ayında Melenağzı köyümüzde sallamamıza rağmen daldan düşmeyen fındık çotanaklarını bizzat tecrübe ettim.

Anadoluda Nisan yağmurlarının bitmesi ile Mayıs ortalarında başlayan, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün sürdüğü için kırk ikindi yağmurları ismi verilen yağışlar artık yok mesela.

Değişen iklim yetmezmiş gibi topraklarımız da su ve rüzgar erezyon ile her geçen yıl organik maddece fakirleşmekte, canlılığı azalmakta, kumlaşmaktadır. Eksik gübreleme veya analiz yaptırmadan yapılan yanlış gübreleme sonucu bitkinin yaprak ve fındık oluşturabilmek için ihtiyacı olan besin maddeleri toprağımızda azalmaktadır.

Fındık bahçelerimizde meyve tutumu ve iç doldurma dönemindeki iklim farklılıkları, susuzluk, toprak yapısı, güneşlenme gün sayısının azalması, artan sıcaklar, fındık ocaklarının kuraklık ve aşırı rüzgarlardan yoğun strese maruz kalmaları, topraklarımızda ki eksik bitki besin elementleri nedeni ile tam beslenmenin sağlanamaması ve buna benzer bir çok nedenden dolayı ancak hasat sonrası farkedebildiğimiz fındık anormallikleri her geçen yıl artmaktadır.

Bu fındık kusurları zaten ekonomik olarak emeğimizin karşılığını almakta zorlandığımız dönemlerde gelirimizi daha da azaltmakta, randımanı ve verimi zayıflatarak ürün miktarımızı düşürmektedir.

Peki bu kusurları azaltmak için neler yapabiliriz?

Verimli ve randımanlı üretim yapabilmek için öncelikli olarak fındık ocaklarımızın ihtiyacı olan ve toprağımızda eksik olan makro ve mikro besin elementlerini tespit etmeliyiz. Bunun içinde Eylül ortasından sonra alacağımız toprak örneği ile detaylı toprak analizi yaptırmalıyız.

Analiz sonucunda bize verecekleri gübreleme proğramını uymalıyız. Gübreleme proğramını uyarken toprağımızın organik madde düzeyini artırmak için yanmış hayvan gübresi ve kompost gibi organik katkı maddeleri ile kış gübrelemesi de yapmalıyız.

Budama ve filiz almayı ihmal etmemeli, hastalıklı dalları kesmeyi, bahçe temizliği yapmayı unutmamalıyız. Böylece bahçemizin mevcut suyu daha verimli kullanmasını sağlayarak susuzluğa bağlı stresi engellemiş en azından azaltmış oluruz. En önemlisi eğer imkanımız varsa Mayıs ayından sonra sulama yapabilmeliyiz.

Biz bahçelerimizde bakım ve beslemeyi ihmal ettikçe Boş fındık, Çatlak fındık, Buruşuk fındıktan oluşan kusurlu fındık oranımız giderek artacak ve fındık gelirimiz daha da düşecektir.

Unutmayalım ki bakarsak fındık, bakmazsak goruk, soğuleş veya kelez olacak

Yazarın Diğer Yazıları