akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
13°C
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
23°C

 TARIMSAL DESTEKLEMELER

 TARIMSAL DESTEKLEMELER
18.09.2022 10:59
952
A+
A-

Üretici bir abimizle sohbet esnasında üretici abimiz :
– Faize para yatırana bile destek var ama üreticiye yok dedi.

İnsaf abi , Diğer sektörleri bilmem ama tarımsal üretimde Tarım Bakanlığımızın desteklemediği herhangi bir üretim yok ki dedim.

Destekten anladığımız birilerinin bize direk nakit para vermesi ve bizim onu harcamamız ise evet öyle bir şey yok, onun için sosyal yardımlaşma vakfına müracaat etmek gerekir.

Destekten anladığımız yapacağımız işin tüm maliyetini birilerinin üstlenmesi ise evet öyle bir destek te yok, onun için sponsor kişi veya kurum bulmak gerekir.

Destek yapılan işin bedelinin bir kısmının kurum veya kişilerce karşılanması ve mali yükün bir kısmının üstlenilmesidir. Tarım Bakanlığımız tarımsal üretimle ilgili her konuda destek vermektedir.

Verilen desteklerin miktarının az olması ayrı bir konu, başta mazot ve gübre desteği olmak üzere destekleme oranları günümüz şartlarının gerisinde kalmış ve güncellenmesi gereken durumdadır. Bu konuda zaten bakanlık bürokratları sürekli çaba göstermekte, üreticiyi daha fazla destekleyebilmenin, bütçeden daha fazla kaynak ayırabilmenin çarelerini aramaktadırlar.

Destek miktarlarının az olduğuna ve en azından desteklenen alımın % 40 – 50 sini karşılayacak şekilde artırılması gerektiği fikrine canı gönülden katılıyorum.

Desteklenen konulara gelince inanın ki Tarım Bakanlığımızın desteklemediği hiç bir üretim şekli yok.

Bakanlığımız projeli ve belli sürelerde müracaat edilmesine bağlı ve projesiz yıl içinde sürekli desteklemeler uygulamaktadır.
Projeli desteklerin en büyük bütçeli olanları Kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi ve IPARD proğramları olmakta sonrasında Alet ekipman desteklemeleri ve Bireysel sulama sistemleri kurulması desteklemesi bulunmaktadır.

Projeli desteklemeler de internetten veya ilçe Müdürlüklerimizin ilanlarından takip etmek ve müracaat zamanını kaçırmamak gerekmektedir.

Kırsal kalkınma projelerinde özellikle büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık işletmeleri kurmak isteyen üreticiler olmak üzere bir çok konudaki yatırımlarda % 50 hibe desteği sağlanmaktadır.

Bireysel sulama sistemlerinin desteklenmesi projelerinde tarla ve bahçelerine modern sulama yapmak isteyen üreticilerimizin su kaynağından itibaren tüm ekipman ve borularının bedellerine % 50 hibe desteği verilmektedir.

Alet ve Ekipman desteğinde ise üreticilerimize lazım olan çapa motoru, Mibzer, budama makası gibi bir çok alet ekipman bedelinin % 50 si oranda desteklenmektedir.

Bakanlığımızca Bitkisel üretim yapan üreticilerimize verilen 21 , Hayvansal üretim yapan üreticilerimize verilen 41 farklı desteklemeyi incelemek için www.tarim.gov.tr İnternet sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Hayat şartlarının her geçen gün zorlaştığı, masrafların çeşitlendiği ve arttığı günümüzde bahçemizden, tarlamızdan verimli üretim yapmanın, karlı bir üretimle gelirimizi artırmanın yollarını bulmalıyız.
Üretiminiz bereketli olsun…