Türkiye Ziraat Odaları Başkanları açıklanan fındık fiyatını yeterli bulmadıklarını belirterek “Destek ile birlikte 54 TL açıklanan fiyatı yeterli bulmuyoruz. Bu fiyat revize edilmeli.” Açıklamasında bulundular.
Ordu Olay Gazetesine açıklamada bulunan başkanlar fiyatın revize edilmesini ve TMO nun derhal piyasaya girerek fiyatı netleştirmesini alım şartlarını yeniden gözden geçirmesini istediler.
TÜRKİYE ZİRAAT ODALARI YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE ORDU ZİRAAT ODALARI KOORDİNASYON KURULU BAŞKANI ARSLAN SOYDAN:
Fındık Fiyatı Geri Geliyor:
“İki sezon önce açıklandığında 3,26 dolan fındık fiyatı geçen sene 3,08 dolara geriledi. Bu sene ise 52 TL 2,90 dolar yapıyor.
TMO Fiyatı Netleştirmeli
“2 Lira destekleme var deniyor. Ancak TMO levant ve Giresun kalite fındık fiyatını acilen açıklamalı. Böylece bu karışıklık ortadan gidecekten böylece tablo daha da netleşecektir. Aslında 60 TL seviyesinde fiyat bekliyorduk.
Fındık Fiyatı Güncellenmeli
Doların ne olacağını bilemiyoruz. Dolar yerinde durmuyor. Bu da üreticimiz olumsuz yansıyor. O yüzden dolar fiyatı çok iyi takip edilmeli ve üreticiyi mağdur edecek çıkışlar durumunda fındık fiyatı revize edilmeli. Bu fiyat kur korumasana alınırsa daha iyi olur böylece üreticinin alın terine sahip çıkılır.
TMO Alım Kuyruğu Oluşmasına Neden Olmamalı
Burada TMO’nun tavrı da çok önemli. TMO fındık olan bütün ilçelerde sürekli ve kesintisiz alam yapmalı. Eğer eylül-ekim aylarında TMO kapısında kuyruk oluşursa bu fiyata olumsuz yansır. Aslında serbest piyasanın da bu fiyatlar üzerinden gitmesi lazım ama yine de fırsatçılara fırsat vermemek gerekiyor.
ULUSAL FINDIK KONSEYİ YÖNETİM KURULU ÜYESİ VE AKÇAKOCA ZİRAAT ODASI BAŞKANI LEVENT ŞAHİN BAŞARAN
60 TL Bekliyorduk
“ Açıklanan fındık fiyatı bizim de beklentimizin altında kaldı. Biz en az 60 TL bandında bir fiyat bekliyorduk. Çünkü artan maliyetler karşısında üreticinin ezilmemesi için böyle olması gerekiyordu ama olmadı.
Fiyat Güncellenmeli
O yüzden fiyatın güncellenmesi gerekiyor. Bu çok da kötü bir fiyat olmasa bile bunun serbest piyasaya yansıması çok farklı olacaktır. Fiyatın güncellenmesi ve buna kur koruması getirilmesi iyi olur. Şu an 45-50 TL gibi bir fiyat oluşur. Bunun üzerinde uzun uzun düşünmek gerekir.
TMO Nazlı Davranmamalı
TMO’nun da alımda çok nazlı bir alam yapmamalı. Eğer böyle olursa bu bizi mutlu etmeyen fiyatları bir yana daha da mutsuz edecek fiyatlar görebiliriz. TMO gerçek manada üreticinin yanında olduğunu göstermeli ki serbest piyasa da bunu göre tavrını fiyatını belirlesin. “
ALTINORDU ZİRAAT ODASI BAŞKANI ATAKAN AKÇA: Destekli Açıklama Kafaları Karıştırdı
“Üretici genelde memnun görünüyor. Zaten açıklamanın Ordu’da yapılacak olması sebebiyle fiyat 52 TL olacak diye bir algı oluşturulmuştu. Ancak destekle birlikte 54 TL açıklanması kafaları karıştırdı. Bu destek olmadan fındık fiyatı 52 TL yapar.
Fiyatın 60 Tl Bandında Olması Gerekirdi
Bizim ziraat odaları olarak kırmızı çizgimiz 3,5 dolardı. Bizim yaptığımız maliyetler açısından fiyat düşük görünüyor. Ben de fındık fiyatının düşük olduğunu düşünüyorum. Ben 60 TL bandında bir fiyat açıklanmasını bekliyordum. Bu enflasyon ortamında fındık fiyatına yüzdeye bakarsak yüzde 100 artsa da yeterli değil.
Fiyat Ve TMO Alım Şartları Revize Edilmeli
Bana göre önemli bir konu var. Sürekli enflasyon yaşıyoruz. Bu fındık fiyatının erimesi anlamına geliyor. O yüzden fındık fiyatının 60 TL olarak revize edilmesi gerektiğini, bunun kur korumasına alınmasını ve TMO’nun da üreticiye zorluk çıkarmadan fındık olan her yerde alım yapmasını bekliyoruz.”
ÜNYE ZİRAAT ODASI BAŞKANI OSMAN SARIKAHRAMAN
Mütevazi Fiyat İstedik Ama Olmadı:
“Her şeyden önce fındık fiyatının revize edilmesi gerekiyor. Açıklanan fiyat biraz düşük oldu. Bizim beklediğimiz fiyat 60 TL civarında bir fiyattı. Bu aslında fahiş bir fiyata değil. Biz fiyat isterken afaki değil mütevazi davrandık ama maalesef olmadı.
Üreticinin Boynu Büküldü
Bu fiyat üreticinin boynunun bükmüştür. Çünkü aldığımız gübre belli, yaktığımız gaz belli. Geçen sene 2 TL’ye aldığımız aynı gram ekmek şimdi 10 TL. Ben cebimden gireni ve çıkana bakarım. Buradan bakınca üretici bahçesine sevinçli gidebilecek durumda değildir. Bu nedenle fiyat revize edilmeli.
Tmo’nun Ne Yapacağı Çok Önemli
Bu şartlarda TMO’nun nasıl bir alım stratejisi izleyeceği de çok önemli. TMO eğer çok katı davranırsa, alım noktaları yeterli olmazsa, serbest piyasa bunu kendi leyine kullanabilir. O zaman üreticinin kaybı daha da artık. Bu aslında sadece üreticinin değil ülkemizin kaybıdır. Bu nettir.
FATSA ZİRAAT ODASI BAŞKANI HAYDAR GÜRSÜ
Açıkçası 60 TL Bekliyorduk:
“54 TL rakamı üreticinin kafasını kurcaladı. Net olarak 54 TL olsaydı biraz daha iyi olabilirdi. Bizim odalar olarak beklentimiz 60 TL civarındaydı. Eğer böyle bir fiyat olsaydı çok güzel olurdu. Karadeniz bir uçtan değerine bayram yerine dönerdi
Fiyat Revize Edilmeli
Eğer dövizde bir hareket olursa bu fiyatın mutlaka revize edilmesi gerekir. Çünkü o zaman üreticinin kaysı çok büyük boyutlara ulaşır. Aslında fiyata kur koruması getirilmesi daha da isabetli bir tavır olur. O zaman üretici alıcılar karşısında korunmuş olur mağduriyet yaşanmaz
TMO Alımı Kesintisiz Yapmalı
Bir diğer önemli konu TMO’nun alım politikası. TMO bu konuda hem esnek olmalı hem hızlı olmalı. Kesinlikle kesintisiz alım yapmalı. Alım kuyruklarının şişmesi durumunda serbest piyasa fiyatları hiç umulmadık oranda aşağıya gelebilir. O zaman üreticimiz ve ülkemiz mağdur olur. “
KAYNAK ORDU OLAY GAZETESİ