akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5905
EURO
34,8185
ALTIN
2.497,83
BIST
9.446,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

DİP SÜRGÜNÜ TEMİZLİĞİ NE ZAMAN YAPILMALI?

DİP SÜRGÜNÜ TEMİZLİĞİ NE ZAMAN YAPILMALI?
31.07.2022 10:29
1.136
A+
A-

Fındık ocak sisteminde gelişen bir yapıdadır. Ocak sisteminde olması nedeni ile diğer dikili tarım çeşitlerine göre kök ve dip sürgünü oluşumu ve gelişimi daha fazla olur.

Bu yeni sürgünler temizlenmez ise bitkinin topraktan aldığı besin elementlerinin büyük kısmı bu yeni sürgünlere gider ve ürün alınacak asıl dallar yetersiz besin alır ve verim düşer.
Aynı şekilde bu sürgünler bitkinin taç izdüşümüne güneş ışıklarının girmesini engeller.

Peki bu kök ve dip sürgünleri ne zaman temizlenmelidir?

Bu sürgünler Ekim – Kasım ve Nisan-Mayıs aylarında yılda 2 defa temizlenerek ocakların sıhhatli bir şekilde büyümeleri sağlanır.

2021 yılında 30 fındık ocağı ile yapılan bir çalışmada dip ve kök sürgünleri bahçedeki 10 ocak ta 3 yılda bir defa temizlenirken, diğer 10 ocakta yılda 1 defa, kalan 10 ocakta ise yılda 2 defa kök ve dip sürgünü temizliği yapılmıştır.

3 yılda bir defa dip sürgünü alınan bahçeye göre yılda bir defa alınan bahçede % 17, yılda 2 defa alınan bahçede % 56 verim artışı sağlanılmıştır.

Dip ve kök sürgünü temizliği verimi % 56 artırmıştır ve bu çok büyük bir rakam.

Ayrıca temizleme sıklığı arttıkça çotanaklardaki fındık sayısının ve ağırlığının arttığı görülmüştür.

İyi ama bizim bölgemizde kök ve dip sürgünü temizliği Temmuz ayında hasat öncesi bahçe temizliği amacı ile yapılan tırpan faaliyeti ile beraber yapılmaktadır. Malesef bu faaliyetin adı da sürgün temizliği değil bahçe temizliği olmaktadır.

Dolayısı ile bu faaliyet fındık ocaklarının daha sağlıklı gelişimi ve daha verimli fındık vernesi için yapılan bir faaliyet olmamakta sadece hasatta fındık toplanmasını kolaylaştırılması için yapılan temizlik faaliyeti olmakta, fındık bahçelerinin orman olmasının engellenmesi dışında verime etki eden çok bir faydası bulunmamaktadır.

Bakım faaliyetlerinde en önemlisi doğru şekilde ve doğru zamanda olmasıdır.

Bu nedenle lütfen önümüzdeki yıldan itibaren dip ve kök sürgünü temizliğini kışa girmeden ve kıştan çıkınca olarak yapalım, bahçe öncesi fındığı daha rahat toplayabilmek için yapılan temizliğin verime ve kaliteye çok etkisinin olmayacağını sadece hasatta kaybolan fındık sayısını azaltacağını unutmayalım.

Hasadınız bol ve bereketli olsun.