akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5987
EURO
34,8108
ALTIN
2.496,49
BIST
9.464,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

ÇİFTÇİ , MAZOT VE GÜBRE FİYATLARINDA ARTIŞA NASIL DAYANSIN ?

ÇİFTÇİ , MAZOT  VE GÜBRE FİYATLARINDA ARTIŞA NASIL DAYANSIN ?
29.06.2022 12:42
717
A+
A-

Bağırmaktan , anlatmaktan derdine derman aramaktan sesi kısılan başta çiftçiler ve nakliyecilere olmak üzere tüm vatandaşlar her gün mazota her hafta gübreye her ay elektriğe gelen  zamma  Ülke olarak resmen alışmış ve  alıştırılmış oldu ki artık ses çıkmıyor.

Ammaaaaaa !!!!!Son zamlarla 1 yıl önce  6 TL (yazıyla altı Lira) olan Mazot 30 lirayı geçti, 1.800 TL  (yazıyla binsekizyüz lira)olan Amonyum Sülfat  gübresinin tonu 15.000 TL, 1.400 TL olan Can gübresinin tonu 12.000 TL  oldu. Yüzde kaç artmış  olmasına neden olan dış güçlerin gözü korolsun!!

Körolsun da …..  Ürününü  bırakınız kar edtmeyi maliyetine satmakta zorlanan çiftçi artık bu fiyatlara dayanamaz, tarımsal üretim yapamaz hale geldi. Son bir kaç aydır üretici fiyat endeksi tüketici fiyat endeksinin 2 kat üzerinde gerçekleşiyor yani üretici malını satabilmek için kendisine gelen zamları sineye çekiyor, ürettiği ürünün üzerine ekleyemiyor.

Dikili tarım ekili tarıma göre mazot sarfiyatında avantajlı olsa da gübre kullanımında dezavantajlı durumda. Ben bu yıla kadar Akçakoca  da tırpan motorunun, pat patın tükettiği mazotu sorun edip  konuşanı hiç duymamıştım. Öyle ya tırpan motorunun deposu 3 lt, alır 20 TL ye dolardı.  Patpatın deposu 10 lt alır 60 TL ye dolardı .. Ama şimdi patpat 300 TL ye tırpan motoru 90 TL ye doluyor yövmiyesi de 1000 TL. İşte acıtan bu fiyatlar nedeniyle  bu yıl fındık üreticileri bunları  düşünmeye, dert etmeye, konuşmaya başladı.

Buğday, Arpa ekecek olana, Mısır üreticisine Allah yardım etsin. Hiç düşünmek bile istemiyorum.

İyi de kardeşim bu durum nereye kadar gidecek?

Bu kadar gözü kara bir şekilde zam yapanlar, bu zamların üretimi engelleyeceğini, ihracaatı artıracağını ve daha fazla zamlara neden olacağını göremezler mi.

Gübre olmadan tarım nasıl yapılabilir, verimli ürün nasıl alınabilir, Mazot olmadan tarla nasıl sürülür, çapalama, ilaçlama nasıl yapılır hesap eden var mı?. Bu nereye kadar gider inanın bilen eden, hesap edebilen yok.

İnşallah bu döviz artışına bağlı olarak denilen ama döviz artışının 2-3 katı gerçekleşen zamlar bir şekilde geri alınabilir ve üretici önüne bakabilir. Eğer bu duruma dur denilmez ve çözüm olarak İthalat görülürse millet olarak her şeyi çok daha pahalıya tüketeceğiz.

Haber Yorum Özdal Alas