akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,3347
EURO
35,1658
ALTIN
2.244,39
BIST
8.718,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
12°C
Cumartesi Az Bulutlu
13°C

FINDIK TARIMI OTA SARIYOR

04.06.2022 08:45
1.202
A+
A-

Yoksulluk sınırının aylık 17 bin TL yi, açlık sınırının aylık 5 bin TL yi geçtiği ülkemizde ücretli çalışanlarla ilgili raporlarda 18 milyon maaşlı çalışan olduğu, bu rakamın 11 milyonunun 4250 TL asgari ücretle çalıştığı ve 3 milyon kişinin asgari ücretin altında bir ücretle çalıştığı belirtiliyor.

Kuvvetle muhtemel günde 1 paket sigara içenin  ayda 1.000 TL yi bulduğu bu günlerde maaşla çalışanların çoğu tütün sarıyor.

Aylık maaşla çalışanların işi zor, peki tarımsal üretimle geçinmeye çalışanlar ne haldeler?

Tarımsal üretimde ise girdiler her geçen gün artıyor, gübre ve mazot dışında zirai ilaç, sıvı gübre ve diğer girdilere gelen zamlar akıl alacak gibi değil.

Her geçen gün daha hızla artan enflasyona bağlı olarak işçilik giderleri de doğal olarak artmakta.

Fındık tarımında tırpan yapan işçiler günlük yevmiye olarak 1.000 TL istemekteler.

Bu gidişle mevsimlik işçilerin ücretlerinin de 200 TL nin altında olması zor görünüyor. İlaçlama işçiliği, filiz alma işçiliği, budama işçiliği, hasat işçiliği, tırpan işçiliği, patoz işçiliği derken hatırı sayılır meblağı sadece işçilik giderleri için gözden çıkarmak gerekiyor.

İyide bu giderler ile fındık üreticisinin yoksulluk sınırının üzerinde gelire sahip olması mümkün mü dür?

İnce ince hesaplamadan ürettiği fındığın gelirinin yarısı kar olarak ona kalsın dersek( Mümkün değil) en az 20 dönüm bahçesi olan açlık sınırında, 20-100 dönüm bahçesi olan yoksulluk sınırında olacaktır.

İyide Akçakoca ilçemizde 100 dönüm ve üzerinde fındık bahçesi olan aile VAR MI DIR, varsa da kaç kişidir?

Anlayacağınız tırpan işçiliğinin 1.000 TL olduğu şu günlerde fındık tarımı ota sarmaktadır. Haydi hayırlısı…..

 

Yazarın Diğer Yazıları