akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

 ZİRAAT ODASI BAŞKANI BAŞARAN “ÇİFTÇİ DESTEK BEKLİYOR”

 ZİRAAT ODASI BAŞKANI BAŞARAN “ÇİFTÇİ DESTEK BEKLİYOR”
28.01.2022 18:07
1.045
A+
A-

Çiftçinin üretemez duruma geldiğini vurgulayan  Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Şahin Başaran  “Ülkemizde özellikle döviz kurlarında yaşanan ani artış, tarımsal girdi fiyatlarını birebir etkilemiştir. Üreticilerimiz üretemez duruma gelmiştir. “

Son yaşanan ekonomik sıkıntılar ve girdilere yapılan zamların çiftçiyi çok olumsuz etkilediğini belirten Başaran yaptığı açıklamada ;” Dünyada ve ülkemizde ekonomide yaşanan olumsuz gelişmelerden en çok etkilenen sektörlerin içerisinde tarım en ön sırada yer almaktadır. Ülkemizde özellikle döviz kurlarında yaşanan ani artış, tarımsal girdi fiyatlarını birebir etkilemiştir. Üreticilerimiz üretemez duruma gelmiştir.

Tarımda girdi(gübre, mazot, ilaç, işçilik ve enerji) maliyetlerinde 5 kata kadar yükselen fiyatlar çiftçiyi zora sokmuştur. Acilen önlem alınmaz ve yeterli desteklemeler yapılmaz ise bu yıl tarımsal üretimde önemli ölçüde düşüş ve kayıplar yaşanacaktır.

Maalesef ülkemizin hızlı değişen gündemi, çiftçilerimizin düştüğü bu durumu siyasilerimizin ve yetkililerin gündeminden çıkarmıştır. Yakın gelecekte tarımın yaşadığı bu olumsuzluğun topluma yansıması acı bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bu sebeple başta çiftçilerimiz olmak üzere herkes bu gerçeği görmelidir. Ziraat Odaları olarak tarımsal üretimdeki zorluklar ve desteklerin yetersiz olması nedeniyle, önümüzdeki sıkıntılı sürecin, çiftçilerimizi çiftçilik faaliyetlerinden uzaklaştıracağı endişesini taşımaktayız.

Yaşanan bu olumsuz süreç bölgemiz ve ilçemiz için önem arz eden fındık ürünü ve üreticisini de etkilemiştir. Fındık ürününde Döviz kurlarındaki artış sebebiyle fiyatlarda yaşanan yükseliş, üreticinin ürününe aynı oranda yansımamıştır. Eylül ayında 1 kg fındığın Döviz karşısındaki değeri 2.56 Dolar iken bugün 2.10 Dolara gerilemiş, buna bağlı olarak üreticilerimizin alım gücü düşmüştür. Bu süreçte daha fazla fındık ihracatı yapmamıza rağmen ihracat gelirimiz azalmıştır. Üreticilerimizin üretimde kalabilmeleri için ilçemiz ve bölgemizin en önemli gelir kaynağı olan fındık ürünü ve üreticilerine ilave desteklemeler yapılmalıdır. Bunun için öncelikli olarak gübre ilaç vb. ürünler desteklenmeli, önümüzdeki bir iki ay içerisinde ödenecek olan ve yıllardır sabit tutulan alan bazlı gelir desteği üreticilerimizin yaşadığı durum dikkate alınarak %100 oranında arttırılmalıdır. Ödenmekte olan Alan bazlı destek miktarı dönüm başına 350 TL’ye çıkartılmalıdır. Üreticilerimizin kullandığı gübre ve ilaç gibi üretimde olmazsa olmaz giderleri de önemli ölçüde desteklenmelidir. Aksi halde ülkemiz tarımsal ihracatında önemli yeri olan fındıkta, önümüzdeki sezon verim düşüklüğü kaçınılmazdır. Bu durum üreticiler için gelir kaybı olduğu gibi ülkemiz ihracatında önemli bir gelir kaybına sebep olacaktır.

Üreterek bu ülkeyi doyuran ve inatla üretimde kalan çiftçilerimizin artık dayanacak gücü kalmamıştır. Çiftçilerimiz üretimden vazgeçecek duruma gelmiştir. Yeterli destek verilmez ise ülkemizin önümüzdeki süreçte büyük bir gıda krizi yaşaması kaçınılmaz olacaktır.

Başta Türkiye Ziraat Odaları Birliği olmak üzere Ziraat Odaları olarak, yaklaşmakta olan gıda krizi tehlikesini ve çözüm önerilerimizi dile getirerek taleplerimiz karşılanıncaya kadar kamuoyu ile paylaşmaya devam edeceğiz.  Saygılarımızla” dedi.