HAYTAP Düzce İl Temsilcisi Neşe Perihan Kulak, son zamanlarda sokak köpeklerine yönelik yayımlanan genelgelere ilişkin bir açıklama yaptı.
HAYTAP Düzce İl Temsilcisi Neşe Perihan Kulak, sokak köpeklerine yönelik yayımlanan genelgelerle ilgili bir açıklama yaparak, sorunun yeterli sayıda bakımevi ve kısırlaştırma merkezlerinin olmaması ve köpeklerin oradan oraya atarak geçici çözümler üretilmesi olduğunu söyledi.
Kulak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Çözüm: Her yerleşim yerinde kısırlaştırma merkezi, Rehabilite için Bakımevi, Hayvan hastahanesi ve Veterinerlik Fakültesi.
Son günlerde yaşanan köpek popülasyonunun artışı; maalesef yeterli sayıda Bakımevi ve kısırlaştırma merkezlerinin olmaması, köpekleri oradan oraya atarak, geçici çözümler üreten, yasayı çiğneyen Belediyeler sayesinde artış inanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Üstüne bir de tehlikeli ırk diye adlandırılan köpeklerin, 14 Ocak’a kadar yapılması gereken sorumlulukları yerine getirmek istemeyen ve bu nedenle terk eden sahipler yüzünden de istemediğimiz, üzüldüğümüz olaylar bağcılar escort yaşanmıştır.
Yıllarca çözüm önerileri sunan hayvansever STK’ların belirttiği, talep ettiği, bir kısmının kabul edildiği 5199 sayılı Hayvan Hakları yasasının bugüne kadar yeterli uygulanamayışı, uygulama merkezlerinin olmayışı sorunları büyütmüştür.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının yayınladıkları genelgelerde 5199 sayılı kanun gerekleri yönündedir.
Bölgemizde bu yönde, valiliğimiz önderliğinde olumlu adımlar atılmış, yeni merkezlerin oluşturulması kararları alınmıştır. Kendilerine de ilettiğimiz Veterinelik Fakültesi kurulması talebimizi, gazeteniz aracılığı ile, başta Belediye Başkanımız Sayın Faruk Özlü olmak üzere, tüm Milletvekillerimize ve TBMM’de grubu bulunan tüm siyasi Parti Başkanlarına iletmek istiyoruz.
Bölge olarak, Belediyeler ve STK’ları çok rahatlatacak olan bu Fakülte sayesinde bir Hayvan hastanesine kavuşmak Haytap Düzce İl Temsilcisi olarak yıllardır çözüme yönelik önerilerimizin başında yer almıştır.
Gelelim genelgeler doğrultusundaki çalışmalar ve değişikliklere:
5199 sayılı kanun geçerliliğini koruyor! Sayıları 1300’ün üzerinde bulunan Belediyelerin sadece 89 tanesinde Bakımevi olduğunu biliyor muydunuz? Koskoca Türkiye’de!
Kısırlaştırmanın ne denli önemli olduğunu ve yapılamadığını, sorunların dev gibi büyüdüğünü kanun çıktığından beri söylüyoruz! Geç de olsa olumlu bir adım atıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığına bu konuda verilen yetki ile, (nüfusunun az olması önemli değil) dileyen her Belediye, talep etmesi durumunda kısırlaştırma ve rehabilite için Bakımevi kurabilecek.
Atılan adımlar güzel, ancak suistimal eden belediyelerin takibi şart! Hayvan Hakları ihlallerinde başvurulacak kurumlar değişti.
Konunun içeriğine göre, illerde Tarım İl Müdürlükleri, Savcılık ve Emniyet Hayvin, ilçelerde Tarım İlçe Müdürlükleri, Savcılık ve Emniyet Hayvin.
Sokaklarda yaşayan canlar, kısırlaştırma, tedavi ve rehabilite sonrası alındıkları yerlere bırakılacak. Özellikle kış aylarında onlar için Tarım İl, İlçe Müdürlükleri, Belediyeler ve gönüllülerden oluşan ekiplerle birlikte belirlenen yemek odaklarında besleme yapılacak. İl Özel İdare, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ve Belediyeler tarafından yiyecek ve mama sağlanacak.
Tehlikeli diye adlandırılan türlerin, pasaport, çip gibi kayıt işlemleri yapılarak, uygun koşullarda bakılması sağlanacak. Kalabalığın yoğun olduğu, okul ve park çevresi gibi yerlerde ağızlıklı, tasmalı bir şekilde bile dolaşması engellenecek. Uymayanlara uyarı ve 11 bin TL para cezasi uygulanacak, tekrarında el konulacak.
Evet bir çok mücadele, acı, yaşanmışlık ve gereklilik sonucunda bu kararlar sonunda alındı, alınabildi. Genelgeler art arda geldi. Canla, kanla ödendi bedeller! Ya insan… Ruhunu nasıl temizlemeli? Yasaklı ve tehlikeli tür olmadığını nasıl anlatmalı? Elbet onların da sırası gelecek. Her şey gelişmişlikle ilgili”.