akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,6003
EURO
34,8766
ALTIN
2.495,92
BIST
9.599,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

PALAMUT BALIĞININ NESLİ TEHLİKE ALTINDA MI?

PALAMUT BALIĞININ NESLİ TEHLİKE ALTINDA MI?
18.10.2021 11:39
869
A+
A-

Türkiye’de 25 santimetre boy sınırı ile avlanan palamut balığının, yumurtalarını bırakmadan avlanması sebebiyle nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olduğu vurgulayan, Palamut avında en düşük boy sınırının 39 santimetreye çıkarılmasını isteyen Doç. Dr. Yılmaz Çiftçi, “Yumurta bırakmamış palamutları yakalarsak, stokları zaman içinde çökecek” dedi.

 

Denizlerde, 1 Eylül’de başlayan av sezonu sürüyor.

Sezona istavrit bolluğu ile başlayan Karadenizli balıkçılar deniz suyunun soğumasıyla kendisini gösteren hamsi avına yöneldi.

Bu yıl sınırlı miktarda avlanan palamut ise yerleşim bölgelerine göre tezgahlarda tanesi 30- 50 TL aralığında fiyatla  satılıyor. Geçen yıl 22 bin  500 ton civarında avlanan palamudun bu sene 3-4 bin ton seviyelerinde kalması bekleniyor.

 

‘BİREYSEL OLGUNLUĞA ULAŞMADAN AVLANIYOR’

Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yılmaz Çiftçi, av miktarlarında yaşanan düşüşün palamutun bireysel olgunluğa ulaşılmadan avlanmasından kaynaklandığını alanya escort söyledi.

Doç. Dr. Çiftçi, “Geçmişten bu güne palamut avcılığı verilerine baktığımızda rakamların çok değişken olduğunu gözlemliyoruz. İlginç şekilde iniş ve çıkışlar gözlemleniyor. 2018 senesinde 30 bin tonlara yükseldiğini, 2019 senesinde 4 bin tona düştüğünü görüyoruz. Geçen sene ise 20 bin ton dolayında palamut avcılığı yapıldığını gözlemlemekteyiz. Bu yıl da çok iyimser olmamamız gerekmektedir. Çünkü palamut avcılık miktarı 3-4 bin tonlar dolayında kalacakmış gibi gözüküyor” ifadelerini kullandı.

‘AVLANMA BOYU 39 SANTİMETRE OLMALI’

Balıkçılıkta av yasağı getirilirken avlanacak balığın bir sene yumurta bırakmasının istendiğini dile getiren Doç. Dr. Çiftçi, “Yapılmış olan bilimsel çalışmalarda da balığın birinci senenin sonunda, ikinci senenin başında bireysel olgunluğa ulaştığı belirtilmiş. Rus araştırmacıların çalışmalarında ise palamut balığının boyunun birinci senenin sonunda, ikinci senenin başında 39 santimetre olduğu gözlemlenmekte” dedi.

Bu sebeple palamutun üremeye ulaşmış olduğu en düşün boyun 39 santim olduğunu vurgulayan Çiftçi, “Fakat biz av yasağına baktığımızda 25 santimle sınırlandırılmış. Bu en büyük handikapımız olarak gözüküyor. Yani bunun en düşük av yasağı boyunun yükseltilmesi, 39 santimetre olması gerekir. Eğer stokların sürdürülebilir bir biçimde yönetilmesini istiyorsak buna dikkat etmemiz gerekmektedir” diye konuştu.

‘DÜŞÜŞ OLACAĞI AŞİKAR’

Av yasaklarının düzeltilmemesi halinde palamut stoklarının tükeneceğine işaret eden Çiftçi, “Balıkçılarımız kurallar dâhilinde avcılığını devam ettiriyor. Biz diyoruz ki, 1 Eylül ile 1 Nisan arasında 25 santimetreden büyük balıkları yakala. Balıkçılar da ekmek parasını kazanmak için bunu yapıyor. Eğer biz bu hatayı bu biçimde devam ettirirsek, ileriki senelerde balık sayılarımızın çok düşeceği aşikâr görülüyor. Eğer biz yumurta bırakmamış palamutları yakalıyorsak, stoktan çekiyorsak, balık stokları zaman içinde çökecektir” dedi.

Her yıl balıkların  mevsimi geldiği zaman boğazdan çıktığını, Karadeniz’e Mayıs, haziran, temmuz aylarında yumurta döktüğünü ,bu üç ay zarfında hava koşulları iyi giderse dökülen yumurtaların hava koşullarına bağlı tutacağını belirten ; Bu sene hava koşullarının  hep poyraz gittiği  bu nedenle  karşı ülkelerden bizlere soğuksu geldiği ve  Balıkların yumurta döneminde soğuksu geldiği için o yumurtaların  çürüdüğü, bu sebeple de palamut balığının  az olduğu görüşünde olan  Yılllardır yaşamını balıkçılıkla geçirenler; “ Biz yine iyi günleri yaşıyoruz. Gelecek nesil belki bu balıkları bulma şansları da olmayacak. Torunlarımız süper marketlerden şoklanmış balıkları alacak” diyerek endişelerini ifade ettiler.