akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5174
EURO
34,9042
ALTIN
2.439,46
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

DÜZCE ZİRAAT ODALARI   “ FINDIK ÜZERİNDE BUGÜN BÜYÜK BİR OYUN OYNANMAKTADIR.”

DÜZCE ZİRAAT ODALARI   “ FINDIK ÜZERİNDE BUGÜN BÜYÜK BİR OYUN OYNANMAKTADIR.”
29.09.2021 14:56
1.874
A+
A-

Düzce Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu  son günlerde fındıkta yaşanan sert fiyat düşüşünün fındık üzerinde büyük bir oyun olduğunu vurgulayan bir açıklamada bulundu.

Fındık piyasasında tekel konumunda olan Feroro firmasını sert bir dille eleştirildiği  ,TMO ya alımlardaki katılığını esnetmesi ve ödemenin kısa sürede yapılmasının  önerildiği   yazılı basın açıklamasında;

“Değerli fındık üreticileri ,değerli basın mensupları ;

Ülkemiz tarımsal ihracatında önemli bir yer tutan fındık üzerinde bugün büyük bir oyun oynanmaktadır.

Bunun muhatabı fındık üreticisinin ve Türk fındığının içine adeta bir kurt gibi yerleşmiş FERORO firmasıdır. Üreticilerimizin alın terini ve bir zaman kendisine tanınan imtiyazları kullanarak bugün tekel olan bu malum firma kurmuş olduğu sömürü düzeni ile dünyanın en zengin firmaları arasında yerini almıştır.

Bu firmanın üreticilerimize adaletsiz ve ticari ahlaka sığmayan sömürüsünün önüne acilen geçilmelidir. Bu firma haddini aşmakta bilinçli bir şekilde fındığımız ve üreticilerimiz başta olmak üzere; tüccar ,fabrikacı ihracatçı ve nihayetinde devletimiz üzerine baskı kurmaya çalışmaktadır. Bunu ifade etmekten hiç memnun olmamakla birlikte tüccarlarımızı ve ihracatçılarımızı baskı altına alarak adeta kendisinden habersiz ticaret yapmalarına engel olma çabası içerisine girerek iç piyasadaki alıcıları üreticinin ürünü almaktan korkar hale gelmiştir. Acilen ticaret ve sanayi odaları ,ticaret borsaları rekabet kurulu’nu görevi çağırmalı ve bu firma için ürün alımı ve ihracat yapma yetkisini iptal için girişimde bulunmalıdır. Yetkililerimiz, artık devletimizi hiçe sayacak kadar ileriye giden bu tekel olan firmaya gerekli yaptırımı acilen uygulamalıdır .Toprak Mahsulleri Ofisi bu süreçte üreticilerimize karşı daha yakın olmalı, koymuş olduğu katı kuralları esnetmeli tüm üreticilerimizin imkanlarından daha çok yararlanmasını sağlamalıdır . Dekar başına verime dayalı kota uygulamasından acilen vazgeçilmelidir. Üreticilerimizin Toprak Mahsulleri Ofisi’ne ulaşmaları kolaylaştırılmalı fındık üretimi olan her ilçede alım yapmalıdır.  Bu malum  firma tarafından baskı altına alınmış piyasada üreticinin yanında olduğunu net bir şekilde göstermelidir . Almış olduğu ürünün parasını en kısa sürede ödemelidir.  Ziraat Odaları olarak bu konuda beklentimiz ve ısrarımızı sonuna kadar sürdüreceğimizin kamuoyu tarafından bilinmesini istanbul escort girls istiyoruz.

Bugüne kadar yapmış olduğumuz hiçbir mücadelede yanımızda görmediğim kişiler Ferroro seviciliğine soyunmuş alakalı ve alakasız her konuda Ziraat Odalarını karalamaya çalışmaktadır. Bazı mihraklar yaptıkları açıklama yorum ve  haberlerle her zaman üreticinin yanında olan ve haklarını korumak için çaba sarf eden Ziraat Odalarını karalamaya çalışmakta mesnetsiz iddialarla üreticilerimiz üzerinde kafa karışıklığı yaratmaktadırlar .

Bugün TMO ‘nun fındık alımı yapması , alan bazlı desteğin halen daha devam ediyor olması , Ziraat Odaları Birliği ve odalarımızın gayretleri ve çalışmaları sonucudur .

Tüm bunları bilerek Ziraat Odalarını görsel basın ve sosyal medyada çiğ kampanyalarla yıpratmaya çalışanlarla mücadelemiz devam edecektir .

Değerli basın mensupları ; TMO bu süreçte üreticimizin yanında olduğunu daha etkin göstermelidir TMO alım noktalarını artırmalı depolara ulaşımı kolaylaştırmalıdır. Üreticinin yaşadığı bu zor süreçte alım kriterlerini tekrar gözden geçirmeli kapısına gelen üreticiyi katı kredi kriterleri ile geri göndermemelidir .

Fındık üreticisi Mali açıdan çok zor durumdadır. Üreticilerimizin teslim ettiği ürünün bedelini mümkün olan en kısa sürede ödemelidir . Ziraat Odaları olarak son dönemde üreticilerimizin yaşadığı olumsuzlukları ve beklentilerimizi sizler aracılığıyla buradan paylaşıyor başta rekabet kurulu olmak üzere yetkilileri gerekli müdahaleyi yapmaya davet ediyoruz .Yetkililerimiz e üreticilerimize ve kamuoyuna saygıyla duyururuz” ifadesine yer verildi.