Hiç düşündünüz mü dünyada kaç kişi yılda 1 sefer de olsa fındık tüketebiliyor. Öyle ya dünya nüfusu 8 milyar kişi, 1 milyar kişi aç yaşıyor yani değil fındık temel gıda maddelerine ulaşamıyor. Kalan nüfusun 1 milyarı da 5 yaşından küçük çocuklar, bu hesaba göre dünyada gıda tüketim malzemelerine ulaşabilen, az veya çok fındık tüketebilecek 6 milyar kişi yaşamakta.
Herkes günde1 adet fındık tüketse günde 12.000 ton, yılda 4 milyon 380 bin ton fındık yapar. Dünya üretimi 900.000 ton civarında. Dünyada üretilen fındık eşit dağıtılsa 5 günde 1 fındık yiyebileceğiz anlaşılan.
Ülkemiz fındık üretiminde lider durumda ve son 10 yıl ortalaması olarak yıllık 580 bin ton fındık üretimi yapmaktayız. Ürettiğimiz bu fındığın son 10 yıl ortalaması olarak kabuklu bazda yıllık 520 bin tonunu ihraç etmekteyiz.
2019 yılında 319.772 ton iç fındık ihracatı yaparak 2.028 milyar dolar ihracat geliri sağladık. Kabuklu olarak düşünürsek yaklaşık 640 bin ton fındık ihraç etmişiz.
İÇ TÜKETİMDE KİŞİ BAŞI ANAK YARIM KİLONUN ÜSTÜNDE
Fındık ile ilgili hazırlanan raporlarda kabuklu olarak yıllık 100 bin ile 150 bin ton arasında fındık tüketimimiz olduğu belirtiliyor.
Bazı yıllar ihracat azalıp iç tüketim fazla oluyor ve o rakamlara ulaşılabiliyor olsa da dışarıdan fındık almadığımıza göre son 10 yıllık rakamlara göre ortalama olarak 60 bin ton fındığı iç tüketimde ve sanayi tüketiminde kullanmakta olduğumuz görülüyor.
83 milyon 614 bin nüfusumuz var.
Bu nüfusumuzun % 8 i yedi yaşın altındaki çocuklar oluşturmakta. İç tüketimimizi bu rakamlar ile hesapladığımızda yıllık kişi başı 1,3 kg kabuklu fındık tüketimi çıkmaktadır. Kabuğu yenmediğine göre kişi başı yıllık iç fındık tüketimimiz 600-700 gr olmaktadır.
Demek ki günde bir kase fındığı tüketen her bir kişiye karşılık 50 kişi hiç tüketmiyor. ( Merak edip saydım kase de 146 fındık vardı.)
Fındık denilince aklımıza ihracat ve döviz getirisi gelse de çiğ olarak ta mutlaka tüketilmesi gereken bir besin maddesidir.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Neden derseniz? Beraberce fındığın faydalarını bir inceleyelim isterseniz.
Fındık yağı E vitamini açısından zengin bir kaynaktır. Doğru kan dolaşımı, ateş, soğuk algınlığı ve diğer hastalıkların oluşma riskini azaltarak bağışıklık sistemini güçlendirir.
İçerisinde bol miktarda bulundurduğu lif, protein ve yüksek yağ tokluk hissiyatı verir. Aşırı yemeyi önlerken yüksek kalori alımına karşı vücudu korur.
Fındık, B6 vitamini açısından da zengin bir besindir. Sinir sistemimizin sağlıklı bir şekilde işlev gösterebilmesi için serotonin, melatonin ve epinefrin gibi hormonların salgılanması B6 vitamininin desteği ile gerçekleşir, aynı zamanda kan şekerini dengeleyerek diyabet riskini ortadan kaldırır.
Fındık içerisinde kalp sağlığına faydalı yağlar bulunur. Örneğin Oleik asit sayesinde kötü kolesterol (LDL) seviyesinin düşürülmesine yardımcı olurken, vücutta iyi kolesterolün (HDL) seviyesinin yükseltmesine fayda sağlar.
Fındık güçlü bir antioksidandır. Sadece vücuttaki hücreleri yenilemez, DNA’sı bozuk ve tümörlü hücreleri azaltarak kanser riskini azaltır. Fındıkta bulunan bir bileşik olan beta-sitosterol meme ve prostat kanseri riskini de azaltmaktadır.
Fındık bir magnezyum kaynağıdır. Magnezyum, vücuda giren ve çıkan kalsiyum miktarının düzenlenmesinde çok önemli bir rol oynar. Doğru miktarda kalsiyum kas kasılmalarını oluşturur ve kasların ihtiyaç duyulmadığında dinlenmelerine izin verir.
Fındıkta bulunan antioksidanlar UVA/ UVB ışınlarının neden olduğu deri kanserinden cildi korur.
Daha ne olsun, ekmeği yapılmıyor, yemeğe katılmıyor diye korkmayın en azından bir kısmını kırın kırın, kavurun kavurun yiyin….