akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
22°C

FINDIK TARIMINDA İŞ BİTER Mİ?

01.09.2021 17:54
934
A+
A-

Hasadı tamamlayıp, harmanda yeterince kurumasını sağladınız ve fındığı jüt çuvallara koyup güzelce muhafazaya aldıysanız hadi yeni sezona başlayalım.

“Acelen ne? Daha mevsimlik işçilerin parasını ödemedik, Fındığın yarısı harmanda, para varmı yok mu hiç sormuyorsun, nasıl başlayacağız bir çarşıya inelim, çocuk okula başlayacak ?” dediğinizi duyar gibiyim.

“Fındığı saklayalım mı, satalım mı, fiyatı yükselir mi, düşer mi?”  onu söyle diyorsunuz.

Valla onu ben bilmem, Devlet memuru olmam nedeni ile de o konuya girmeyi hiç ama hiç istemem.

Ülkemizde üreticiler birliktelik kurup güçlenemediği ve bir araya gelip ürettiği ürününe fiyat veremediği, rekolte- fiyat çıkmazından kurtaramadığı için  ürünün fiyatı siyasi tartışma konusu oluyor maalesef.

Bu konuda tüm temennim birliktelikler kurulup fiyatı üretici belirleyene  kadar üreticimizin fındığını en iyi fiyattan satması olmaktadır.

Benim bildiğim bu yılın işi bitti ise, acilen yeni yılın işlerine başlamamız gerekiyor. Fındık kışın döllenen tek bitki bu durum bize dinlenme imkanı vermiyor.

Önümüzdeki Ağustos ta toplayacağımız fındığımız göz olarak geçen Mayıs ve Haziran aylarında dallarda  oluştu ve şu anda dallarda gelişmeye çalışıyor. İnanın hayat bize olduğu kadar, o gözlere de zor ve her yıl daha da zorlaşıyor. Bizim iyi ürün alabilmemiz için o gözlere yardımcı olmamız lazım.

O gözler gelişip tomurcuk olacak, büyüyüp püskül ve karanfil olacak, döllenip çotanak olacak, beslenip meyve olacak, olgunlaşıp fındık olacak.

Tüm bunlar için sağlam bir dala, kuvvetli bir ocağa, ihtiyaçlarını karşılayacağı toprağa, zirai mücadele ve bakım yapacak, bahçenin halinden anlayacak üreticiye ihtiyacı var.

Bu ihtiyaçlarını karşılamak için yapılacak çalışmaları bilmek ve zamanında yapmak gerekiyor.

Eylül ayında hangi çalışmaları yapmamız lazım, bakalım beraber.

Öncelikli olarak zararlı olarak yeni sürgünlerimizde kurumaya neden olan fındık filiz güvesi ve kökleri tahrip ederek ocaklarımızı zayıf düşüren Mayıs böceği ile hastalık olarak bakteriyel yanıklık ile mücadeleyi bu ay yapmamız gerekiyor.

Bu zararlıların ve hastalıkların her biri ile zamanında ve doğru şekilde mücadele etmezsek verimli ve kaliteli üretim yapmamız mümkün değil.

Sonrasında Eylül ayında yapılması gereken en önemli faaliyet olan toprak numunesi alınması ve toprak analizi yapılmasını unutmamız lazım.

Toprak analizi verimli tarımsal üretimin olmazsa olmazıdır. Analiz karanlıkta düşe kalka yürümeye çalışan  bir insanın eline meşale vermeye benzer.

Toprağımızın içeriğinde bulunan makro ve mikro besin elementlerini bilmemiz ve eksiklerini gübreleme ile tamamlamamız gerekmektedir. Bunun ise tek yolu toprak analizidir.

VERİMLİ VE KALİTELİ fındık üretimi yapmak istiyorsak en geç 3 yılda bir toprak analizi, 5 yılda bir iz element analizi yaptırmalı, analiz sonucuna göre uygulayacağımız gübreleme programımızı uzman kişilere yaptırıp, o proğramı uygulamalıyız.

Bir işe nasıl başlarsak öyle biter diyen atalarımız aynı zamanda başlamak bitirmenin yarısıdır demişler. Hadi biz beraber bu sene sezona güzel işler yaparak, yapacaklarımızı zamanında ve bilgi sahibi halde yaparak başlayalım sonu da güzel olsun.

 

 

 

Yazarın Diğer Yazıları