akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5018
EURO
34,9199
ALTIN
2.437,90
BIST
9.716,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

FINDIĞIN BAŞKENTİ KARADENİZ’DE HAYALLER VE GERÇEKLER.

15.08.2021 13:46
1.601
A+
A-

Karadeniz’li isen kıyısında yaşadığın Karadeniz’ e sıcaktan bunalıp gireceğin Temmuz ve Ağustos aylarının hayali ile yaşarsın.

Hiç hatırlamak istemezsin Temmuz da tırpan , Ağustos da hasadın olacağını. Eylülün serinliğinde tırpan , Ekimin sessizliğinde hasat yapacakmışsın gibi gelir.

Tırpan motorlarının gün ışığını görmesi ile hayaller deniz gibi soğumaya ,  gerçekler hava gibi ısınmaya başlar.

Deniz tüm serinliği ile çağırsa da,  sonuçta geçimin , ödeyeceğin borçların , çocuklarının istediği eğitimleri nedeni ile artık zorunlu ihtiyaç olan bilgisayar seni beklemeden fındık dallarından yere çotanak olarak dökülmeye başlamıştır.

Tırpan ile başlayan gerçekler dünyasında , bahçenin nefes alınamaz sıcağında mola verdikçe yeni hayaller doldurmaya başlar zihnini.

Akıllı telefonunun arama kısmına ” How much hazelnuts ” yazar , dünyanın çeşitli yerlerinde kabuklu fındığın tüketiciye satış fiyatının 12 euro dan düşük olmadığını görür, dövizi Türk lirasına çevirdikçe yeni hayallere kapılırsın.

Hayallerin tatlı dünyasında gezerken ülkendeki iş adamlarının Ferroro isimli şirketin parası ile % bilmem kaç kâra razı olarak fındık aldığını , dünyanın 250 ülkesine fındık pazarlayacak güce sahip ticaret adamları olmadığını , kırk yıldır aynı şirkete ucuza mal temin eden insanlar olduğunu unutursun.

Kurduğun hayaller ile hasadı binbir güçlükle bulduğun işçilerle beraber yaparken  bir gerçek daha gün yüzüne çıkar ve TMO taban fiyatları açıklanır.

Fındığını pazarlamak için üyesi olduğun bir kooperatif olmadığını , değil üç milyon fındık üreticisi ile üç komşunla bile birlikte hareket edemediğini , mecburen ya ofise yada esnafa teslim edeceğini hatırlar, esnafta fiyatın yükseleceği hayali ile hasadı bitirip , fındığını harman yerine kurumaya bırakırsın.

Harman yerindeki fındığın kurumaya başladıkça , önden para aldığı için acele ile esnafa fındık verenleri görür , esnafta fiyatın yükseleceği hayalide zihninde fındığınla birlikte kurur. Hans, Antonioni, Johanson  aldığı sattığı yediği senin ürünün her yıl çilesini çektiğin  fındıkla keyif sürerken ,  sen hayalini yaşarsın.

Uzun lafın kısası , Karadeniz’li isen ömrün her yıl fındıkla beraber yeşeren  hayallerle geçer .

PAZAR SOHBETİ Özdal ALAS

Yazarın Diğer Yazıları