akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5604
EURO
34,9941
ALTIN
2.423,19
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

FINDIKTA HASAT VE SONRASI

14.08.2021 13:30
1.589
A+
A-

Fındık hasatı başladı.

Her yıl olduğu gibi üreticilerimizin bir kısmı Ağustosun girmesi ile kendini şartlandırdığı bir çok nedenden daldan fındık hasadına başladı.

Lütfen açıklanacak hasat tarihlerine uyalım , uymayanları ikaz edelim.

Fındığı toplamak için tam olgunlaşmasını ve yere düşmeye başlamasını beklemek çok önemlidir.

Fındıkta erken hasat ciddi ürün kayıplarına neden olmakta, başta aflatoksin olmak üzere ürünün randımanını azaltan , depolama ömrünü kısaltan , kalitesini bozan sonuçlar doğurmaktadır.

Bahçelerimizde hasada başlamak için ; Zurufların (yeşil kabuğun) iyice sararıp kızarmaları ,Fındık danelerinin zuruf içerisinde oynamaya başlaması, Sert meyve kabuğunun ¾ oranında kızarması ve için kendine has sertlik ve tadını alması,Sağlam ve dolgun meyveleri taşıyan dalların sallandığı zaman meyvelerin ¾’ünün daldan dökülmesi, Kabuk kırıldığında iç fındığın zarının koyu krem rengine dönüşmesi beklenmelidir.

Hasat daldan ve yerden yapılabilmektedir. Daldan  hasada başlamak mümkünse de daha özveri ve dikkat gerektiren bir hasat şekli olmaktadır.

Hasat daldan yapılacaksa fındıkların hasat olgunluğuna gelmesine dikkat edilmeli ,  bir sonraki yılın ürünü olacak meyve gözlerinin dal üzerinde geliştiği unutulmamalı , hasat sırasında dalların zedelenmemesine , sıyrılmamasına dikkat edilmelidir.

Hasadın yerden yapılması ekonomik olarak ta faydalı olmakta , daha az işgücü ve masrafla toplamayı sağlamaktadır.

Fındığımızı yerden toplasak ta , daldan toplasak ta önemli olan dalların bir sonraki senede ürün vereceğini düşünerek kırmadan , zedelemeden hasadı tamamlayabilmektir.

Hasat sonrası  hasat edilen fındığın patozdan sonra gölgede kurutulması, çuvallanmadan önce istenilen oranda kurumasının sağlanması ve fındığın yaş çuvallanmaması gerekmektedir.

Harmana serilen fındikların en fazla % 12 nem içerecek şekilde  kurutulması , sonrasında satılması ya da üretici tarafından ihtiyacına göre bir süre depoda bekletilmesi gerekmektedir.

Depolamanın usulüne uygun olmayan şartlarda yapılması, fındığın bozulmasına, acılaşmasına, ekşimesine, küflenmesine ve hatta mikotoksin oluşturan arzu edilmeyen bazı küflerin üremesine neden olmaktadır.

Depo olarak kullanılacak yer serin, kuru ve havalanabilir nitelikte olmalıdır. Bu şartlarda fındık en fazla 1 yıl özelliğini bozmadan muhafaza edilebilmektedir.

1 yıldan daha uzun bir süre muhafaza için; ısının 2-4.5 C ve nispi rutubetin % 55-70 arasında olması gereklidir.

Isının yükselmesi acılaşmaya, nispi nem oranının artması da küflenmeye yol açabilmektedir.

Fındık kesinlikle havanın nispi rutubetinden etkilenecek şekilde açık depolarda muhafaza edilmemelidir.

Lütfen hasada ve hasat sonrası işlemlere dikkat edelim ve bir yıl çaba sarf ettiğimiz ürünümüzün değerini azaltacak sebepleri ortadan kaldıralım.

Hayırlı ve bereketli hasadınız olsun.

ETİKETLER:
Yazarın Diğer Yazıları