akçakocaakçakoca haberakçakoca gazetesihaber akçakocaakçakoca son dakika
DOLAR
32,5410
EURO
34,9121
ALTIN
2.423,55
BIST
9.709,90
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

YAŞADIĞIMIZ SELLERİN TEK SORUMLUSU BİZİZ…

11.07.2021 23:24
1.710
A+
A-

Akçakoca’da son iki yıl içerisinde büyük tahribatlara yol açan , 7 can verdiğimiz  sel  felaketleri hakkında yetkili yetkisiz yüzlerce kişiden yorumlar, yaklaşımlar, çözüm önerileri yapılması gerekenleri , yapılmayanları  karbon kağıdı konulmuş benzer ifadelerle 2019 dan sonra olduğu gibi  bir hafta öncesi yaşadığımız felaket sonrasında da  dinledik.

Bu dinlediğimiz ifadeler içinde en çok kullanılan ve önceliği alanlar ise  “Yıkılan yapılır, yaralar sarılır, Ucuz atlattık, Allah bir daha göstermesin” oldu.

Yıkılan yapılmadı, yaralar sarılmadı ucuz atlatmadık ateş düştüğü

yeri yaktı ve maalesef bu kafayla gittiğimiz sürece bize akıl fikir veren ALLAH’ım  bir daha değil birden fazlasını da gösterecek.

Neden mi?

Akçakoca’mızın geçen 30 yıl içerisinde    3 yılda bir su taşkınlarına ve son iki yılda olduğu gibi  sel afetine maruz kaldığı hepimizin malumu.

Siz, sel dediğime bakmayın , bu  sel falan değildir aslında .

Sel afeti bir bölgede beklenmeyecek kadar aşırı yoğunlukta yağmur yağması sonucu oluşan yüzey akışıdır.

Bizdeki durum maalesef öyle değildir. Bizde sel afeti olması için yağmurun olağandan çok daha  fazla yağması gereklidir ki yaşanan iki selde de bu oran aşılmamıştır. Oranın aşılmamasına rağmen bizim yaşadığımız  afet değil , ihmalkarlıkların meydana getirdiği zincirin sonucu oluşan   acıların  ve milyonlarca tutarındaki  zararların yaşanmasına vesile olan  sonuçtur.

Bizde dere yataklarına ev yapılır , hatta biraz kalabalık yerleşim yeri ise dere yatağına büz konuŕ, üzeri kapatılıp üstüne temel atılır. Kimse biraz fazla yağmur yağınca suyun nerden akacağını hesap etmez.

Bizde bir önceki sel afetinde yıkılan köprülerin yerine dere geçişine üç bidon yanyana konup üzerine yol yapılır geçiş sağlanır.

Kimse yağmur biraz fazla yağarsa su ile gelecek odun parçaları nereden geçecek diye düşünmez.

Bizde derelerin şehir merkezinde olan kısımlarına düz duvar çekilip suyun dağılarak değil yükselerek akması sağlanır. Kimse bu su kendine bir yol bulur şehir merkezindeki düşük kotlu yerleri basar diye dert etmez.

Bizde selin yıktığı evlerin , ahırların yerine yenisi aynı yere hatta biraz daha dereye yakın yapılır , yollar aynı noktadan tamir edilir , selin götürdüğü ağaçların yerine yeni ağaçlar dikilir. Kimse bir sonra oluşacak aşırı yağışlar da bu suyun nereden akacağını oluşabilecek taşkınları dert etmez.

Fındıklığını temizleyen çalı çırpısını dere yatağına, Evinin eşyasını temizleyen pılı pırtısını yatağını yorganını tamirat sonrasındaki molozlarını traktörüne doldurup dereyle buluşacak en uygun noktaya boşaltırsa, bunların köprü ayaklarında  ilk yağışta bir kunduz barajı oluşturacağını ve aşırı yağışlarla birlikte patlamasıyla sele dönüşeceğini hesap etmezse

VEEEEEE!!!

Her geçen yıl katlanarak artan ot ilacı kullanımı ile toprağı su tutmaz konuma getirip, aşırı orman kesimleri ile yağışların bloke edilmesinin azaltıldığı bir doğada,  daha çok seller görür çok acılar yaşarız.

Bu ve buna benzer bir çok nedenden Akçakoca da olan sel afeti değil ihmalkarlığın verdiği insan  zararıdır.

NE yapılmalı;

Günü geçirecek ucuz çözümler derhal bırakılmalı ,  Devletimizin ilgili kurumları bir araya gelip ortak bir çalışma ile yapılacak işleri , kısa ve uzun vadede alınacak tedbirleri belirlemelidir.

Taşranın siyasi çekişmeleri,kaygıları bir kenara bırakılıp bilimsel metotlar ile mevcut  teknoloji kullanılarak yapılması gereken işler belirlenmeli , acilen hayata geçirilmelidir.

Yoksa bir sonraki fazla yağışın meydana getireceği yüzey akışı kesinlikle aynı tahribata hatta fazlasına neden olacaktır.

Bu konuda ahkam kesmek haddimize olmasa da görüneni bilmek için alim olmaya falanda gerek yok.

Allah bir daha yaşatmasın.

 

Yazarın Diğer Yazıları